Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      3 956


  2. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      2

    • Postów

      11 041


  3. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 155


  4. Parys

    Parys

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      11


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 23.05.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Marku w ten sposób wędzę kiełbasę wiejską. Jest to metoda odwrocona. Jelito schodzi wyśmienicie.
    2 punkty
  2. Kiełbasa "Swojska II" wg Bogumiła Sztuczki Składniki mięsne: 50% kl. I - szynka - szarpak i fi 13 40% boczek przerośnięty - fi 8 i fi 10 10% mięso z golonki - sito makowe Przyprawy: 18 g/kg - peklosól 3 g/kg - pieprz grubo mielony 4 g/kg - czosnek granulowany 3 g/kg - czosnek niedźwiedzi 2 g/kg - gorczyca ziarno 1 g/kg - papryka ostra 70 ml/kg - zimna woda. Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę i każdy rodzaj zapeklować oddzielnie przez 24h/48h w chłodziarce. Po tym czasie mięso kl. I (szynka) przemielić na szarpaku i fi 13, a boczek przez sito fi 8 i fi 10, a golonkę 2x na sitku makowym. Całe zmielone mięso wrzucić do mieszałki, dodać przyprawy wraz z zimną wodą i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej kleistości. Farsz nadziewać w jelita 28/30 wieprzowe i po nadzianiu włożyć do wędzarni rozgrzanej do 120 stopni - bez osadzania. Gdy temperatura w środku kiełbasy osiągnie 68 stopni, obniżyć temperaturę w komorze do 50 stopni i można rozpocząć zasadnicze wędzenie. W tej temperaturze wędzenie będzie trwało około trzy godziny. Wędzimy do koloru. Kiełbasę, po wyjęciu z wędzarni, pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Smacznego Bogumił Sztuczka
    1 punkt
  3. "Świeca" została grillowana na dwa sposoby wysmażenia. Świeca w marynacie ziołowej - meedium rare Świeca w marynacie musztardowej - meedium Pomijając smak steków to wysmażenie meedium rare zdecydowanie bardziej pasuje do tego typu "mocnych" włókien "świecy". Proszę degustatorów o Waszą opinię? Jeśli będziecie grillować steki to mięso koniecznie musi dojrzeć. Podczas spotkania degustowaliśmy tatar z polędwicy Highlanda😋 oraz wiele innych smakołyków Wszystkich serdecznie pozdrawiamy 😃.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.