Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      5

    • Postów

      46 155


  2. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      5

    • Postów

      3 380


  3. MariuszB

    MariuszB

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      7 246


  4. Twonk

    Twonk

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      623


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 26.09.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Dzisiaj w wędzarni szynki. Przy okazji, jak zwykle szynka prasowana. Mało roboty, a jedno peklowanie.
    2 punkty
  2. Miły Kolego, do tej pory nie zabierałem głosu, pilnie śledząc dyskusję. Musze jednak zareagować po Twoim ostatnim wpisie. Najpierw małe wyjaśnienie. Wędzarnię dla Browon'u projektowali studenci Politechniki Łódzkiej. Projekt opierali głównie na naukowych obliczeniach. To raz. Dwa - nigdy nie porównuj piekarnika z przenośna wędzarnią, gdyż to zupełnie przeciwne bieguny. Twoje wędzarnia ma za słabą grzałkę w przypadku konieczności podpiekania wyrobów. Tak jak pisali Koledzy, osiągnięcie pozytywnego rezultatu zależy od: - mocy grzałki, - wielkości komory, jej ocieplenia itp., - wielkości (ilości) wsadu, grubości batonów i sposobu ułożenia ich w komorze, - przeprowadzenia prawidłowego cyklu wędzenia, bez pomijania poszczególnych jego etapów, itp. Grzałka musi oddać ciepło komorze oraz wsadowi. jeśli jest słaba, będzie to trwało długo i nie zawsze zakończy się pozytywnym rezultatem. Jeśli chcesz podpiekać - zmień grzałkę na jedna lub dwie o kilkukrotnie wyższej mocy. Nie oglądaj za dużo filmików na YT, gdyż każda wędzarnia jest innym urządzeniem, którego wpierw musisz się nauczyć. Nieraz trwa to bardzo długo. Sprawdź termometry. Do chwili wymiany grzałek, nie podpiekaj, tylko wędź do koloru, Chyba, że chcesz siedzieć przy urządzeniu kilka lub kilkanaście godzin. To tyle na początek. Jeszcze tylko uwaga - nikt z forowiczów biorących udział w dyskusji, nie miał zamiaru Cię obrażać. Wrazili jasno i czytelnie swoje opinie, aby odpowiedzieć na Twoje problemy. Dlatego taka forma zakończenia przez Ciebie tematu, jest niezbyt "smaczna". Pozdrawiam.
    2 punkty
  3. Widzę, że temat nieco zboczył z kursu i zaczynają się "komplementy" skierowane do naszych forowiczów, którzy "śmieli" podważać techniczne walory wędzarni. Pora chyba zamknąć temat. Tobie Kolego Jurii7 powiem tylko, że takie podejście na pewno w przyszłości poskutkuje odpowiednimi retorsjami ze strony naszych użytkowników. Wtedy, kiedy naprawdę będziesz potrzebował pomocy.
    1 punkt
  4. Rodzaj drewna ma znaczenie -czy to liściaste czy iglaste. Przy iglastym może pojawiać się żywica. Najtaniej powinna wyjść olcha i dodatkowo jest w miarę odporna na warunki atmosferyczne ( robią z niej płoty)
    1 punkt
  5. Horyzontalna, ewentualnie moja ulubiona z Jogi o nazwie ,,pies leżący na boku "
    1 punkt
  6. No i mamy chyba następnego podpuszczalskiego. Mogę Cie zapewnić, że nie podpieka w pozycji 69.
    1 punkt
  7. Glazura agrestowa: 1. Łyżka marmolady agrestowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka musztardy, 5. Ząbek czosnku, 6. Łyżka wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura brzoskwiniowa 1. Dwie łyżki kompotu brzoskwiniowego (lub łyżka soku brzoskwiniowego i łyżka wody), 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka białego wina, 4. Łyżeczka miodu, 5. Łyżka wody, 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz mąki), gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura miodowa: 1. 4 łyżki miodu spadźowego, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka soku z cytryny, 4. 2-3 łyżki bulionu, 5. Ząbek czosnku, 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura piwna: 1. 5 łyżek ciemnego piwa, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka soku z cytryny, 4. Łyżeczka cukru, 5. Ząbek czosnku, 6. 2 łyżki wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura pomarańczowa: 1. Łyżka marmolady pomarańczowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka tartej skórki pomarańczowej, 5. 2 łyżki wody, 6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko. Glazura żurawinowa: 1. 2 łyżki dżemu żurawinowego, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżka białego wina, 4. Łyżeczka miodu, 5. Ząbek czosnku, 6. 2 łyżki wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
    1 punkt
  8. może chodzi o tą? Glazurą smarujemy na sam koniec pieczenia (5-10 minut). Zamiast Maggi - lubczyk +sól lub sos sojowy. Glazura agrestowa: 1. Łyżka marmolady agrestowej, 2. Łyżka przyprawy typu maggi, 3. Łyżeczka czerwonego wina, 4. Łyżeczka musztardy, 5. Ząbek czosnku, 6. Łyżka wody, 7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki). Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.