Glazura agrestowa:
1. Łyżka marmolady agrestowej,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka czerwonego wina,
4. Łyżeczka musztardy,
5. Ząbek czosnku,
6. Łyżka wody,
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
Glazura brzoskwiniowa
1. Dwie łyżki kompotu brzoskwiniowego (lub łyżka soku brzoskwiniowego i łyżka wody),
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka białego wina,
4. Łyżeczka miodu,
5. Łyżka wody,
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wszystkie składniki wymieszać (oprócz mąki), gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
Glazura miodowa:
1. 4 łyżki miodu spadźowego,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka soku z cytryny,
4. 2-3 łyżki bulionu,
5. Ząbek czosnku,
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
Glazura piwna:
1. 5 łyżek ciemnego piwa,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka soku z cytryny,
4. Łyżeczka cukru,
5. Ząbek czosnku,
6. 2 łyżki wody,
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
Glazura pomarańczowa:
1. Łyżka marmolady pomarańczowej,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżeczka czerwonego wina,
4. Łyżeczka tartej skórki pomarańczowej,
5. 2 łyżki wody,
6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.
Glazura żurawinowa:
1. 2 łyżki dżemu żurawinowego,
2. Łyżka przyprawy typu maggi,
3. Łyżka białego wina,
4. Łyżeczka miodu,
5. Ząbek czosnku,
6. 2 łyżki wody,
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Czosnek rozetrzeć na miazgę i wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz mąki). Gotować 2-3 minuty, uzupełnić wyparowaną wodę (około łyżeczki).
Dodać tyle mąki ziemniaczanej, aby całość miała konsystencję oleju; odstawić na 30 minut. Przetrzeć przez sitko.