Bardzo proszę
Papryczki chilli wyhodowały mi się całkiem przypadkowo więc musiałam je jakoś zagospodarować
Papryczki ostre faszerowane serkiem
Marynata:
400ml wody
100ml octu 10%
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru (dodaję, ale można pominąć)
½ łyżeczki curry
Przygotowanie:
Z papryczek powycinałam gniazda nasienne i oczyściłam z nasion. W garnku zagotowałam marynatę, wrzuciłam papryczki i gotowałam na małym ogniu 4-5 minut by zmiękły. Po tym czasie przełożyłam je do miski z zimną wodą, a następnie wyjęłam na ręcznik papierowy do osuszenia. Każdą papryczkę napełniła za pomocą szprycy doprawionym serkiem i ułożyłam w słoiku, zalałam gorącą oliwą i zakręciłam. Po wystygnięciu do lodówki.
Do faszerowania:
150-200g serek kanapkowy
1-2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
sól
papryka ostra w proszku
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
może być czubryca
Serek po doprawieniu musi być bardzo wyraźny w smaku, przesolony!