Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12.10.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. Na prośbę wstawiam jeszcze raz 😊 Kapusta kiszona wg Muskiego Przepis na 10kg 10kg poszatkowanej kapusty . 200g soli kamiennej nie jodowanej. 30g nasion kopru polskiego (możesz kupić w ogrodniczym tylko pytaj o nasiona nie zaprawiane) 15-20szt. kulek jałowca całych. 150ml białego wytrawnego wina. - poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułcepojemniku , co ok 5-8 cm przesypujemy delikatnie solą, co ok 10-15 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3 ziaren jałowca. w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina. Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni. (zaczyna się pojawiać po ok połowie ubitego) soku z nadmiaru w żadnym wypadku nie odlewamy! Nie dolewamy wody z solą ! Jak lubisz z marchewką to dodajesz 1kg na 10kg startej ale i nie zmieniasz składu soli.. 200g/10kg Na drugi dzień lub po 12h zaczynamy zabawę z odgazowywaniem tzn. przebijaniem kapusty kołkiem do samego dnia, ja zazwyczaj robię to przez 7dni i kapustę wystawiam w zimne miejsce . Pozdrawiam Waldek
    4 punkty
  2. Strefa kibica w trakcie przygotowań😋.
    3 punkty
  3. Wszystkim nowym uczestnikom FORUM jak i tym którzy nie mają polecam Atlas .
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.