Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      4

    • Postów

      3 956


  2. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 612


  3. DZIADEK

    DZIADEK

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      1

    • Postów

      13 813


  4. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      12 717


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 26.11.2024 w Odpowiedzi

  1. Słabą stroną tego zestawu są plastiki. Są zbyt delikatne i to one stanowią wąskie gardło żywotności urządzenia. Uważaj szczególnie przy szatkowaniu, aby nie przepełnić pojemnika bo momentalnie przycierają się jego brzegi. Mimo, że posiadam kuter używam Ninji do mniejszych partii mięsa.
    1 punkt
  2. Uuuu...nieładnie ale może to tylko wypadek, trzymam kciuki bo nic tak nie wk...jak nieuczciwy sprzedawca
    1 punkt
  3. Osłonki powinno się moczyć zgodnie z zaleceniami producenta czyli 15 min w 15 % roztworze wody z solą.Drugim czynnikiem może być za mocne nabicie.Trzecim za mocne wiązanie. Czwartym stare pękające osłonki.
    1 punkt
  4. Arek masz rację całościowo. Natomiast nie wiemy ile jest mięsa w każdym pojemniku oraz jaki jest dodatek peklosolanki. Może okazać się, że w jednym pojemniku brakuje a w drugim jest za dużo peklosolanki. Nic straconego jak wziąć i przeważyć mięso i zmierzyć objętość pekli, w razie potrzeby uzupełnić bądź odlać "nie zapominając o wykonanym nastrzyku" ,tu szacunkowo teraz.
    1 punkt
  5. Cyt.: No więc miałem szynkę jakiś kilogram boczek i karkówka podobna ilość do tego było około 350 g mięsa z golonki jako składowa kleista i jakieś niecałe 200 g mięsa wołowego Szynka mielona na oczku 10 mm Boczek i karkówka mielony na oczku 6-8 mm ( nie pamiętam ) Mięso z golonki oraz wołowe i błony okrywki z szynki na najdrobniejszym 2,8 mm Mięso wyrabiałem końcówką do robota KitchenAid ( obrotowa końcówka w misce która na wolnych obrotach kręci się i miesza całe mięso, wiecie o co chodzi, obroty na silniku planetarnym) wody dodałem może niecałe 10% po tym już oczywiście zostało tylko nadziewanie w jelita nadziewarką. --W podanym skladzie trudno stwierdzić jaki jest skład surowca według klas mięsa drobnego. Szczególnie gdy chodzi o szynkę . Z szynki mógł trawić sie mięśień brzuchaty a więć mięso ścięgniste kl III. Z tego wynikać może że za dużo jest mięsa ścięgnistego kl III. Zrezygnuj z używania mięs ścięgnistych kl III. Ostatnio robiłem kiełbasę o składzie Wp kl I 2,5 kg. z szynki i łopatki, mielona przez siatkę 13 mm Wp kl. II - 2,5 kg- obrzynki z szynki, łopatki ,karkówki i boczku o łącznej zawartości tłuszczu ok 35 % zmielone przez siatkę 6 mm. Do tego 0,35 dkg tłuszczu zmielopnego przez siatkę 5 mm Tłuszcz w tej postaci dodaję by nie mieć kłopotu ze z nieodstającącym jelitem z kiełbasy po obróbce cieplnej. Mieszanie- Ja częściowe mieszanie przeprowadzam już podczas mielenia mięsa , Polega to na tym że mielę pierwszą wp kl II przeż siatkę 6 -8 mm ( babcia zażądała by przez 6 mm żeby mniej widoczny był tłuszcz na przekroju) Następnie mieszam zmieloną wp kl II z nie mielonym mięsem kl. I i mielę tą mieszaninę mięs przez siatkę 10 lub 13 mm . Dodaję następnie przyprawy i wodę w ilości 5-8 % zależnie od wodochłonności mięsa. Mieszam ręcznie ( nie wyrabiam aż mięso stanie się kleiste) Nadziewam maszynką nr 22 co równa się dalszym mieszaniu i nadziewaniu w tym czasie. Odstaw tego robota i zatrudnij do mieszania swoje ręce. Opisałem jak ja to robię by za mocno się nie natrudnić. Nie musisz tak robić , ale jeżeli to Tobie pomoże to będę rad. Dalsza obróbka cieplna wędzenie ,parzenie już takiej różnicy nie robi. Błąd jest w doborze surowca i nadmiernym mieszaniu.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.