Skocz do zawartości

Ranking

  1. Radek.

    Radek.

    **VIP-Organizator**


    • Punkty

      13

    • Postów

      3 380


  2. tytan58

    tytan58

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      1 747


  3. STRAŻAK

    STRAŻAK

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      315


  4. Viszna

    Viszna

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      5 485


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12.03.2025 w Odpowiedzi

  1. Ale ja napisałem tylko to : Gdzie tu jest o moderatorach ? Czy widzisz tu słowo nieprawdy ? P.S. A na marginesie. Jeżeli u kogoś, po dwóch postach pojawia się maximum gwiazdek, to chyba „ktoś” je tam dodał. Sam autor ? Zrobiło się mało przyjemnie... Kolejny sezon za mną. Chciałbym podziękować za kibicowanie i bardzo miłe słowa Fajnie robić coś, co podoba się innym i jest doceniane. Dziękuję
    3 punkty
  2. Proponuje zmienić temat wątku z Autoklaw na Szybkowar, bo może kogoś wprowadzić w błąd przed zakupem.
    2 punkty
  3. To może tak, jak nie masz nawet maszynki do mielenia. Kup dobrą, naprawdę dobrą białą kiełbasę. Tą uwędź. Jak będziesz już mógł zrobić sam kiełbasę, to to ją uwędzisz. Wtedy poczujesz jaka to różnica, między swojską a sklepową kiełbasą. Powodzenia. 😚
    2 punkty
  4. Drewno które używasz jest bardzo dobre i jak powędzisz trochę dłużej to otrzymasz ciemniejszy kolor.
    1 punkt
  5. Na kolor wędzonek ma wpływ czas wędzenia, im dłużej tym ciemniejsze. Dlatego wędzimy tak długo aż osiągniemy pożądany kolor. Czasem jest to 3 godz a czasem 5 godzin.
    1 punkt
  6. Napisałem o moderatorach, gdyż mają największe możliwości dokonywania wszelkich zmian na forum. Dla mnie temat znikania, czy przybywania gwiazdek, nie jest tematem do poważnej dyskusji, gdyż każdy ma możliwość zarówno dawania gwiazdek, jak i ich zabierania (także wielokrotnie), co można sobie sprawdzić. Zatem nie może być tutaj mowy o celowym i złośliwym działaniu. Co innego, gdyby temat był blokowany, lub "ginęły" posty. Z mojej strony temat "gwiazdek" zakończony.
    1 punkt
  7. Ciekawe, że dla puszek instrukcja zaleca szybkie zmniejszenie ciśnienia poprzez zdjęcie obciążnika regulującego ciśnienie. • After canning in tin cans, turn heat off and release pressure as quickly as possible by removing the selective pressure regulator weight with fork or hot pad.
    1 punkt
  8. Komuś podpadłeś że usuwa swoje lajki ale to świadczy tylko o nim, a twoje wyroby można podziwiać i "zazdraszczać" 😉😁
    1 punkt
  9. Na spotkanie jestem jak najbardziej otwarty Pisałem, że podam sposób wykonania. Bundnerfleisch - przepis redzeda. „pomyśl o stworzeniu wersji szwajcarskiej, Bundnerfleisch. Ten przysmak dojrzewa w górskim powietrzu. Ja robię to jesienią i wiosną. Najpierw wieszam na około 3 tygodnie w mojej komorze i na około 6 tygodni na zewnątrz w cieniu. Skład przypraw dostałem osobiście od znanego mistrza Francois Vechhio. Pieprz mielony, 4g; Jałowiec 2 g; Liść laurowy mielony 2g; Kolendra 2g. Tradycyjne Bundnerfleisch jest prasowane do kształtu cegły, ale ja tylko przyciskam. Dla francuskojęzycznych Szwajcarów, ta wędlina jest znana jako Viande des Grisons. ” W tym roku Bundnerfleisch, raczej „szczupły”. Cztery lata temu wyglądał tak : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/ P.S. Widzę, że „ktoś” pracowicie mi gumkuje gwiazdki, ale za to promuje dojrzewanie w wędzarni i dziką pleśń No to powodzenia
    1 punkt
  10. Bardzo dziękuję Zabunkrowałem się w Bukowinie i nigdzie się stąd nie ruszam Weź chlebek A to jak wyżej Obowiązkowo Szykuje się impreza Bresaola – ligawa wołowa. W tym sezonie ligawy nieduże, bo miały niewiele ponad 1,5 kg każda. Dzisiaj Bresaola peklowana z chili, czarnym pieprzem, jałowcem, czosnkiem i ziarnami gorczycy. Straciła 42 %. Następną będę dojrzewać, do utraty około 50 %.
    1 punkt
  11. Jeszcze mała errata
    1 punkt
  12. I to bardzo cieszy Pancetta Affumicata – wędzony boczek dojrzewający. Robię w każdym sezonie, bo ma u nas wiernych amatorów
    1 punkt
  13. Słuszny wiek Coppy z fotki mają blisko cztery lata - są z mają 2021. Starsze już nie będą, bo po co kusić licho. No, może jakiś kawałek (testowy) wcisnę w sam kąt lodówki Odwiedziły nas weekendowo dzieci i zgadało się na temat krajalnicy. Nie mają, ale kupią i wybór padł na Graef. Jaki model to sobie sami poczytają i wybiorą. Do tej pory zabierali do domu dojrzewki pokrojone, ale kto robi ten wie, że to nie najlepsze rozwiązanie. Jest co kroić i trzeba zejść z zapasów. W dojrzewalni też trochę wisi. Chyba takiej długiej przerwy jak ostatnio, już nie będzie. Nową krajalnicę, też trzeba przetestować A ja... Planuje kolejny sezon Jest tyle salami do zrobienia
    1 punkt
  14. Jeżeli chcesz na próbę zrobić kiełbasę, a nie masz jeszcze nadziewarki (bo podejrzewam że dlatego chcesz wędzić białą kupną) to proponuję zrobić niewielką ilość grubej np fi 55. Przy odrobine samozaparcia te dwa kg na próbę zrobisz, a wynik na pewno będzie lepszy niż wędzenie kupnej białej.
    1 punkt
  15. Jestem Coppa. Nadgryziona zębem czasu Degustatorzy mówią że lata jej służą
    1 punkt
  16. Tak jest w dojrzewalni. Jeszcze sporo do spróbowania. O pakowaniu nie wspomnę
    1 punkt
  17. Bardzo dziękuję, ale do mistrza to jeszcze trochę Dobra Teraz pilnujesz kto się czym odżywia Widzę, że pilnowanie porządku weszło Ci w krew
    1 punkt
  18. Może co ? Salami z koprem włoskim - „Finocchiona”. Po ponad 8 tyg. w komorze, straciło odpowiednio 40 i 41%. Jeden baton rozkroiłem wcześniej i tak go sobie podjadamy prosto z dojrzewalni Co tu można powiedzieć... Nie na darmo w brulionie napisałem kilka lat temu, że „do powtórzenia” Salami zrobiłem w kątnicach wp. i jeden (największy) baton sprasowałem.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.