Skocz do zawartości

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      4

    • Postów

      46 045


  2. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      11 003


  3. wosiu

    wosiu

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      1

    • Postów

      2 136


  4. bilu72

    bilu72

    **VIP**


    • Punkty

      1

    • Postów

      3 304


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 26.03.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Dziękuję. No " mietła" wymiata...sama się z tego śmieje 😅 Dzisiaj również uruchomiłam Borniaka. Kielbasa Kacza z pistacjami. 70% filet z kaczki i 30 % podgarla.
    2 punkty
  2. Ze dwa tyg. To jutro na śniadanko,ciepły chlebek bo piekarnie mam po nosem i salcefiksu tak grubo jak chleba, no i małosolny musi być😀
    1 punkt
  3. Nigdy, nie wstawiam przepisu testowego. Dopiero trzeci powtarzalny /o ile smakuje szerszemu gronu/ może być do realizacji , co nie znaczy publikacji 😉.
    1 punkt
  4. Dzisiejsze wędzenie. Wiejska i " Granaty" czyli pęcherz wieprzowy nabity wpII. Wszystko zmielone nacsitku fi 8.
    1 punkt
  5. Pozostały czas: 1 dzień i 2 godziny

    • SPRZEDAM
    • NOWY

    Polecamy miody z naszej pasieki, wielu kolegów i koleżanek miało możliwość popróbowania dorobku naszej pasieki 🙂 i wielu wraca z zamówieniami za co dziękujemy. Waga miodu 1kg, wysyłamy paczkami.

    40 zł

    1 punkt
  6. Dla tych wszystkich, którzy nie posiadają wędzarni lub możliwości wędzenia, a chcieliby zaskoczyć bliskich bardzo smaczną wędlinką, Kolega Bogumił Sztuczka przygotował bardzo ciekawy i apetyczny przepis. KIEŁBASA SZYNKOWA PARZONA - (NIE WĘDZONA) SUROWIEC: 10 kg szynka wieprzowa, 1 kg mięso z golonki PRZYPRAWY: 21 g/kg peklosól 3 g/kg pieprz biały 0,5 g/kg gałka muszkatołowa 1 g/kg kolendra 2 g/kg cukier 10% woda lub wywar z kości i skóry z golonki SPOSÓB WYKONANIA: Mięso z szynki i golonki kroimy na kawałki około 3x3 cm, zasypujemy peklosolą, dokładnie mieszamy i wkładamy do chłodziarki na 48 h. Po tym czasie mięso z golonki mielimy na najdrobniejszym sicie (makowe) trzy razy. Z szynki pokrojonej 3x3 cm odjąłem 10% mięsa i zmieliłem na szarpaku. Mięso z szynki i golonki połączyłem ze sobą, dodałem wszystkie przyprawy, wodę (lepiej wywar) i wymieszałem do kleistości. Uprzednio namoczone w letniej wodzie osłonki białkowe fi100 nadziałem dość ściśle. Igłą pozbyłem się zbędnego powietrza w batonie i odwiesiłem do osadzenia na 2 h w temperaturze pokojowej. Po osadzeniu parzymy w wodzie około 80 stopni do osiągnięcia 68 stopni w środku wyrobu. Po parzeniu studzimy w zimnej wodzie i odwieszamy w chłodne, przewiewne miejsce do wystudzenia. Smacznego Bogumił Sztuczka
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.