Skocz do zawartości

Ranking

  1. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      5

    • Postów

      46 045


  2. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      4

    • Postów

      12 094


  3. Henry82

    Henry82

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      169


  4. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      1 488


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 31.03.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Potwierdzam, po kilkunastu peklowaniach we wywarze ziołowym w grudniu 2024 zrobiłem w samej peklosoli (po zapisaniu się na tym forum i poczytaniu ) i o niebo lepsze wędliny wyszły. Teraz wiem że błędem było że pierwsze wędzenia w 2020 zaczynałem z wywarem zamiast zrobić bez wywaru.
    3 punkty
  2. Nie taki straszny ten bat. Przyjaciółka obiecała że dołoży do zbiórki swojej siostrzenicy 2x tyle ile zbierze do skarbonki Wielkiej Orkiestry Świątecznej pomocy .....a ta uzbierała 4 tys😁Przyjaciółka honorowo dołożyła 8 tys .....to taki zdrowszy bat.
    2 punkty
  3. Taki jak i Olga 🥰
    2 punkty
  4. Tak Tak Zrezygnuj z wywaru przyprawowego całkowicie i pekluj w czystej peklosolance. Jeśli już chcesz nadać aromatu to na etapie obróbki termicznej dodaj przyprawy do wody w której parzysz mięso. Jeśli obróbkę robisz metodą SV to do worka w który pakujesz mięso dodaj przyprawy.
    2 punkty
  5. Dzisiaj obiad wegetariański
    1 punkt
  6. Za chlebki z przepisu naszej Siostry Olgi (Chudziak) zebrałam same pochwały. 😃 Sąsiedzi pieką chlebki na drożdżach i średnio, jak to powiedzieli im wychodzą, a chlebek z przepisu Olgi jest wspaniały i niespotykany w smaku. Jeszcze raz napiszę. Dziękuję bardzo Olgo za tak wspaniały przepis na chlebek.😚 Ps. Mam z sąsiadami przeprowadzić zajęcia praktyczne. Dam im trochę mojej mąki z Dzieżgówka i ciasta chlebowego..😃 Niech im idzie na zdrowie.
    1 punkt
  7. Ile słodyczy w tym Twoim Cytrynowcu Dorotko 😋
    1 punkt
  8. Pychota i do tego jeszcze cytrynówka
    1 punkt
  9. Jakie to ma znaczenie ( choć ja gorących dni w nadchodzącej pogodzie niestety nie widzę ) skoro sam piszesz jaka ma być temperatura peklowania . Najlepiej zrób wstępny nastrzyk solanką - ja stosują ok 8% solankę, używając zwykle ok 0,5 litra solanki na 1 kg mięsa i pekluję około 10 dni - 5-6 to trochę za krótko .
    1 punkt
  10. Jak niedziela, to niedziela. 😃 Ciasto cytrynowe się studzi. Najwięcej zabawy było ze skórką cytrynową. Na początek skórkę cieniutko ścinaliśmy nożykiem (bez albedo). Potem tą ściętą skórkę pokroiliśmy w drobniutką kosteczkę. Ps. Ilość soku i skórki dobraliśmy wg. naszego smaka.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.