Skocz do zawartości

Ranking

  1. pis67

    pis67

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 412


  2. Maxell

    Maxell

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      46 045


  3. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      1

    • Postów

      12 686


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 02.04.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Mieliłem na porządnym wilku -2mm .
    1 punkt
  2. Gotowa prawie, teraz podsuszyć zgodnie z protokołem ...
    1 punkt
  3. Kombinacje faktycznie są, ale jaki dają efekt! Właśnie wczoraj parzyłam w ten sposób 15kg kiełbas z dzika. A dlaczego tak? dziczyzna słabo trzyma wodę i trzeba precyzyjnie kontrolować zarówno temperaturę parzenia jak i moment zakończenia parzenia. Ukazanie się ewentualnego, najmniejszego wycieku to sygnał alarmowy, żeby zakończyć parzenie. Parząc bezpośrednio w wodzie tego efektu nie kontrolujesz.Woda w kotle z grzałką elektryczną w dnie ma sporą różnicę temperatur i wymaga w zasadzie bezustannego mieszania.Parzę cyrkulatorem, który nie tylko precyzyjnie utrzymuje temperaturę wody ale też bezustannie ją miesza. Dla ochrony wiatraczków cyrkulatora lepiej IMO aby mieszały czystą wodę a nie rosołek z parzenia szynki Zapakowane próżniowo wyroby zachowują cały aromat dymu i wszystkich aromatyzujących dodatków. Należy jednak uwzględnić brak odsolenia. Nie rozumiem tego stwierdzenia. Osiąga gdzie: w środku wyrobu, na powierzchni.... Co do ew. sugestii o izolacyjnym działaniu woreczka o grubości 105µm jest mocno przesadzona. Woreczek jest cienki i szczelnie przylega do powierzchni wyrobu. Moletowana powierzchnia po podgrzaniu staje się miękka i niczego tutaj nie zmienia. Parzenie w woreczkach można robić dla niewielkiej ilości wyrobów, dla swojej rodziny. Jakakolwiek komercja przy tej metodzie raczej odpada Już prędzej wzięłabym pod uwagę ew. wpływ zdrowotny migrujących cząsteczek tworzywa. Przy kiełbasie ściągamy osłonkę. Na szynce takiej osłonki nie mamy.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.