Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉
Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio"
Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4
12 serków - 1 sztuka = 250 g
Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min. 4° / 6° max
Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie
1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz
Przyprawy:
1 wersja: 4 serki: skład --- >>>
Papryka słodka - 4 łyżeczki
Papryka ostra - 1 łyżeczka
Papryka wędzona - 2 łyżeczki
Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
Majeranek - 2 łyżeczki
Czarnuszka - 2 łyżeczki
2 wersja: 4 serki: skład --- >>>
Czosnek niedźwiedzi
3 wersja: 4 serki: skład --- >> bez przypraw
Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max
Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max.
Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h
Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min.
PODSUMOWANIE:
Efekt finalny wyszedł takowy:
Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało.
Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka,
lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego.
Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂
Pozdrawiam: Robson691