Skocz do zawartości

Ranking

  1. @halusia@

    @halusia@

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      11 003


  2. chudziak

    chudziak

    Moderatorzy


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 816


  3. Robson691

    Robson691

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      9


  4. quadro555

    quadro555

    Użytkownicy


    • Punkty

      1

    • Postów

      1 888


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 30.05.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Witam wszystkich zadymiaczy i nie tylko😉 Dziś pierwsza próba wędzenia serków typu włoskiego z Biedronki "Delikate Capreggio" Wędzarnia Smoker Borniak BBQ Inox Timer BBDST-70 v1.4 12 serków - 1 sztuka = 250 g Solanka "8%" - 80 g soli kamiennej kłodawskiej na każdy 1 litr wody / 24h w lodówce temp. min. 4° / 6° max Wyjęcie z solanki + papierowy ręcznik - lekkie osuszenie 1 h ociekania + dodatkowo papierowy ręcznik drugi raz Przyprawy: 1 wersja: 4 serki: skład --- >>> Papryka słodka - 4 łyżeczki Papryka ostra - 1 łyżeczka Papryka wędzona - 2 łyżeczki Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka Majeranek - 2 łyżeczki Czarnuszka - 2 łyżeczki 2 wersja: 4 serki: skład --- >>> Czosnek niedźwiedzi 3 wersja: 4 serki: skład --- >> bez przypraw Osuszanie przed wędzeniem z włączonym wentylatorem (kominek otwarty na Max. ) 2 h w temp. 40° min - 45 ° max Wędzenie - w temp. 50° min 55 ° max przez 1 h ( szyber od dymogeneratora otwarty do połowy) - kominek otwarty na max. Po przełożeniu rusztu w drugą stronę wędzenie w temp. 50° min 55° max przez 1 h Kolejne przełożenie rusztu Wędzenie w temp. 50° min 55 ° max przez 45 min. PODSUMOWANIE: Efekt finalny wyszedł takowy: Smakowo - słoność jak dla mnie i rodziny w punkt ( nie za dużo, nie za mało. Kolejnym razem poeksperymentuje w inny sposób z przyprawami, choć z tymi smakują rewelka, lecz nie mam porównania z przyprawami w innej wersji, stąd chęć spróbowania czegoś innego. Osobiście polecam i zachęcam do spróbowania uwędzenia serków tego typu bo są naprawdę smaczne 🙂 Pozdrawiam: Robson691
    2 punkty
  2. Muszę się pochwalić metamorfozą mojej wędzarni. Z racji tego że wędzarnia mieściła się w małym pomieszczeniu, a co za tym idzie cały dym zostawał wewnątrz mimo wentylatora. Drzwi zostały przeniesione, pomieszczenie lekko wyremontowane. Majster spisał się na 100% bo nie oczekiwałam takiego efektu końcowego. Teraz mam fajne pomieszczenie, które uchroni mnie przed zimnem i deszczem no i kawkę będzie gdzie wypić. W środku będzie jeszcze " koza".
    1 punkt
  3. Reniu...musimy jeszcze "dopieścić " to miejsce. Oczywiście ten fotel jest dla Ciebie też, może ja się zmieszczę 🤣🙈
    1 punkt
  4. Dodam tylko, że fotorelacja nie oddaje w pełni efektu pracy wykonanej przez Anrzeja 😍 Halinko, a obok skórzanego fotela..... tronu Królowej ❤️znajdzie się dla mnie jakiś taboret?😅
    1 punkt
  5. Dziękuję...w końcu nie będzie kąpało na głowę 😁 Dziękuję Olgo.😍 Pierwsze wędzenie już za mną. Szwagier koze jeszcze załatwi i będzie się jak ugrzać zimową porą.
    1 punkt
  6. Można jeszcze np. zioła prowansalskie , kminek. Ja robię solankę 7% i trzymam w niej serki przez noc .
    1 punkt
  7. Pięknie wyszło - gratulacje dla Andrzeja za wykonanie👍 a Tobie halusiu przyjemnej "pracy" w nowych realiach lokalowych 😊
    1 punkt
  8. Ale ładny gabinet, chciałbym mieć taki to moje marzenie (zamykany od środka) , gratuluje Wyroby jak zawsze cudnej urody....
    1 punkt
  9. Niech Ci służy.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.