No siema, masz za mało punktów/postów...jeśli mogę pomóc i chodzi o ten przepis to łap...
Sałatka pikantna z ryb karpiowatych
(leszcz, płoć, japoniec, krąp, rozpiór)
Puszka 200 g.
Parowanie, tusze, w 100 C przez 15-20 min.
Ryby schłodzić, obrać mięso z ości i rozdrobnić.
Wymieszać koncentrat pomidorowy z olejem, kwaskiem cytrynowym, solą, cukrem i przyprawami.
Uzupełnić wodą do 1000 g.
Warzywa świeże rozdrobnić.
Sterylizacja puszki 200 g w 115 C przez 25 + 70 + 30 min.
Masa sałatkowa na 1000 g: Na 8 puszek, tj. 1720 g:
Mięso ryb parowane – 480 g - 825 g
Sos pomidorowy - 300 g - 516 g
Cebula świeża - 110 g - 190 g
Seler świeży - 110 g - 190 g
Sos pomidorowy na 1000 g: Na 500 g:
Koncentrat – 470 g - 235 g
Olej - 360 g - 180 g
Sól warzonka – 33 g - 16,5 g
Cukier - 52 g - 26 g
Kwasek cytr. - 2 g - 1 g
(Ocet 10% - 45 g) ? - 22,5 g
Pieprz - 6 g - 3 g
Papryka słod. – 3 g - 1.5 g
Goździki - 1 g - 0.5 g
Kolendra - 2 g - 1 g
Woda do 1000 g Woda do 500 g