Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      4 281


  2. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      1 556


  3. Muski

    Muski

    **VIP**


    • Punkty

      2

    • Postów

      12 156


  4. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      2

    • Postów

      2 611


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 15.12.2025 w Odpowiedzi

  1. Moim zdaniem, wędzarnia nie jest stabilna (obrys komory sporo większy od obrysu paleniska) i miejsce mocowania uchylnego dachu pogarsza sytuację. Większość z nas patrzy na koszty, ale bezpieczeństwo jest ważne.
    3 punkty
  2. Mariusz litości........90% to amatorzy. Dla mnie to też hobby. ALE UCZMY INNYCH WŁAŚNIE SZCZEGÓŁOWEGO ZROZUMIENIA, szczegółowych pojęć i zjawisk z tym związanych. Jak ktoś tego nie toleruje i nie chce się uczyć to jest You Tube i wreszcie Facebook - tam przyjmują wszystko i wszystkim karmią. Nie zrozum mnie, że jest to atak na Ciebie tylko prawidła technologii przetwórstwa, które mi i Tobie właśnie tutaj wpajano.
    2 punkty
  3. A mnie się wydaje że to ludzie powinni się dostosować do poziomu forum a nie forum do poziomu ludzi bez wzgl czy to amator jak ja czy ,,profesjonalny" wytwórca wędlin. W innym przypadku skończymy jak celebryci z YT .
    2 punkty
  4. Ogólnie zastanawiam się, skąd bierzecie takie projekty wędzarni.????????? To monstrum na pierwszy rzut oka w ogóle nie przypomina wędzarni. Sprawia wrażenie konstrukcji o słabej stabilności. Kolego, staraj się wędzić tylko wtedy, gdy nie ma silnego wiatru, bo całość może odlecieć razem z wędlinami. Szczerze mówiąc, jestem niesamowicie zaskoczony tym „czymś”.🙏😢
    2 punkty
  5. Nie ma czegoś takiego to jakiś skrót myślowy wprowadzający w błąd. Słonina (surowy surowiec) -podskórna tkanka tłuszczowa. Smalec (produkt) - powstały w wyniku obróbki cieplnej.
    2 punkty
  6. To jest nowoczesna sztuka w budownictwie wędzarni. Można powiedzieć, że @donio użył najnowszej technologii i formy (futuryzmu) do obsługi procesu wędzenia tworząc wizualny oksymoron. W projekcie budowy nowoczesnej maszyny dla starego rzemiosła została użyta futurystyczna nietypowa geometryczna, industrialna forma i konstrukcja. Konstrukcja jest ciężka i solidna wygląda na zaprojektowaną z myślą o trudnych warunkach pogodowych występujących w naszym kraju, EF2 jej nie podniesie. Reasumując, jak to powiedział mój przyjaciel podczas zwiedzania. Abstrakcja to obraz, który ma tyle znaczeń ilu ma widzów (przykład powyższe wypowiedzi forumowiczów). Szczepan ostatnio taka sztuka jest na czasie teraz jest taka moda przypomnij sobie poprzedni projekt lokomotywy cynkowej.
    1 punkt
  7. @EAnna, @SZCZEPAN, @MariuszB dziękuję za wypowiedź i dobre rady. Przeprosiłem kolegę że nie miałem racji z tą słabszą zalewą. Jeszcze raz wielkie dzięki Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt
    1 punkt
  8. Jak dajecie sobie radę z wiązaniem osłonek białkowych po ich napełnieniu?
    1 punkt
  9. Prosty sposób na wiązanie kiełbas w osłonkach sztucznych Namoczonej osłonce w ciepłej wodzie zawiązujemy jeden koniec prostym węzłem który mocno zaciskamy i nadziewamy farsz . Jedną ręką dociskamy farsz by nadziany baton zrobił się twardy drugą ręką okręcamy co najmniej trzy razy sznurek ściśle wokół batonu zaciskając sznurek przy końcu zawiązywanego batonu Mocne okręcenie trzykrotne batonu powoduje taki skutek że sznurek nie zsuwa się z osłonki Następnie zawiązujemy prostym supłem okręcając sznurek dłonią jeden raz lub dwa i zaciskamy mocno możemy zrobić to dwukrotnie i wiązanie będzie super Teraz możemy baton przewiązać przez środek ładniej wygląda ale więcej sznurka zużyjemy i zawiążemy prostym supłem okręcając sznurek dłonią jeden lub dwa razy zaciskając mocno wiązanie Teraz czas na pętelkę . do zawiązanego końca batonu przykładamy sznurek i wymierzamy pętelkę tak jak na zdjęciu następnie okręcając sznurek dłonią robimy supeł zaciskowy jeden lub dwa i zaciskamy , następnie chwytamy za sznurek i za pętelkę i zaciskamy mocno supeł wiązania dla pewności możemy jeszcze zrobić jeden supeł lub dwa i tym sposobem mamy zawiązany baton z pętelką. Samą pętelkę szybko wiążąc robi się pod dłonią dla lepszego uwidocznienia zrobiłem to odwrotnie http://images25.fotosik.pl/178/df7f39527ba883aam.jpg http://images31.fotosik.pl/184/25d025a175a951e2m.jpg http://images32.fotosik.pl/184/1bf3063c9141e297m.jpg Przy wiązaniu kilku batonów bez przewiązywania na środku troszkę inaczej wiążemy tak jak na zdjęciach http://images31.fotosik.pl/188/06d98a9183e98f82m.jpg http://images29.fotosik.pl/180/3b5a1a67b631b335m.jpg http://images27.fotosik.pl/180/78c6ea05f8f503bfm.jpg Mamy zawiązane batony ale beż pętelek .Pętelki zrobimy z drugiej strony by wzmocnić wiązanie tej strony batonów http://images33.fotosik.pl/188/9b17a22e49b221d0m.jpg http://images30.fotosik.pl/181/1578de6820a9de89m.jpg
    1 punkt
  10. strampek, Jak by Ci tu ładnie i zrozumiale opisać :lol: Jedną ręką trzymasz napełniony baton , a drugą okręcasz szpagat tak jak przy wiącaniu pasztetowej, kaszanki czy innej wędliny w jelitach cienkich i zaciągasz i tak z trzy cztery razy mocno ściągając. A dlaczego masujesz baton ? Nabijasz nadziewarką ciasno ile wejdzie i farsz sam wypchnie powietrze. Wieszasz oczywiście za oko wcześniej zrobione na pustym jelicie. powodzenia
    1 punkt
  11. Ponieważ nie było produkcji, musiałem zrobić pokaz na pończosze od schabu a`la wedliny parmeńskie. Pierwszy etap http://img134.imageshack.us/img134/6557/dscf0736jx5.th.jpg Drugi etap http://img49.imageshack.us/img49/7428/dscf0737wc2.th.jpg Trzeci etap http://img468.imageshack.us/img468/1162/dscf0738pl1.th.jpg Dzięki Dymku, że mnie wyręczyłeś w opisywaniu jak się robi wiązanie patyczkiem. Patyczki w gwarze masarskiej nazywały się FLOKI.
    1 punkt
  12. Kabanos - ,, Flokowanie ''jest to bardzo prosty sposób -połóż drewniany patyczek (flok)na końcówkę jelita i przytrzym go prawą reką lewą ręką chwyć koncówkę jelita i od dołu w górę owiń patyczek tym jelitem na drugą stronę patyczka z lewej strony, gdy końcowka jelita będzie na dole pod patyczkiem przekręc patyczek wokół własnej osi z końcówkę jelita okreconą na patyczku tak by prawa strona patyczka znalazla się z lewej strony i wbij ten koniec patyczka w końcówkę jelita. Pozdrawiam
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.