Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Tomasz_65

    Tomasz_65

    Użytkownicy


    • Punkty

      6

    • Postów

      5 243


  2. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      5

    • Postów

      984


  3. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      5

    • Postów

      4 285


  4. bilu72

    bilu72

    **VIP**


    • Punkty

      4

    • Postów

      3 412


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 23.12.2025 w Odpowiedzi

  1. Na Święta troszkę sałatki do skośnookiego,pieczeń górnika w foremce jelicie oraz kilka delegacyjnych puszek z tego samego wsadu,oraz swojska z szarym oczkiem i galaretką (tak nie akceptowalna tym forum )kupiona u lokalnego wytórcy.
    4 punkty
  2. Trochę wyrobów na święta zrobiłem- w tym roku wyjątkowe bo pod okiem Mistrza sztuki masarskiej Szczepana. Miałem możliwość uwędzenia w profesjonalnej wędzarni. Krzysztof- bardzo dziekuję za pomoc, nadzór i udostępnienie wędzarni.
    3 punkty
  3. 3 punkty
  4. 3 punkty
  5. 2 punkty
  6. I wszystko się wyjasniło... Zrobiłem powtórkę, tym razem na frankfuterkach. Na opisaną wyżej wielkość wędzarni dałem bezpiecznie 4 kg (ok. 15-16 m jelit 20 mm). Wiadomo, osadzanie, suszenie prawie godzinę 30 C- skakało do 35 C. Temperatura wędzenia ustawiona na max 40 ale skakało do 45 C, lekki dymek (poszło mi 4 razy mniej zrębek niż kilka dni temu). Czas 3 godziny choć planowałem 2. Co pół godziny obracałem, zmieniałem kolejność i odcinałem 1 sztukę do sparzenia i kontroli. Po godzinie smak jeszcze przypominał białą (kolorem również) ale potem było już tylko lepiej a z jelitem nie działo się nic niepokojącego. Finalnie kolor OK, smak rewelacja 🙂 Nigdzie nie było miejsca mniej uwędzonego, wszystko równomiernie. Na zdjęciu: luzem przed parzeniem, w garnku po parzeniu. łamie się idealnie, fajnie "pęka". Myślę że następnym razem może jeszcze z pół godziny potrzymam w wędzarni bo po parzeniu lekko zjaśniały. Wniosek- nic na skróty, na szybko, wszystko musi mieć swój czas i właściwą technologię. Za młody zadymiacz jestem żeby robić to "na oko". Dzięki wszystkim za odpowiedzi, Zdrowych, Wesołych, rodzinnych i smacznych Świąt 🙂
    2 punkty
  7. Kochani, na obecną chwilę nie dalibyśmy rady mieszać ręcznie !😂 ilości są zbyt duże. Jeśli chodzi o techniki wyrabiania wędlin, to tak jak pisze Grzegorz, najlepszym rozwiązaniem jest połączenie starego rzemiosła z nowoczesnymi technologiami. Chcę tylko podkreślić, że masarstwo to bardzo szeroko rozbudowana profesja i w obecnych czasach musimy sprostać rosnącym potrzebom klienteli.
    2 punkty
  8. Za szybkie wnioski 😩 doróbki okazały się konieczne. Dziś Karol kończy mieszanie białej kiełbasy (100 kg). Dbamy o jakość do samego końca. Każdy pojemnik to osobne zamówienie, które czeka już na klientów. Dobrze, że to dziś ostatni dzień bardzo intensywnej pracy 💪
    2 punkty
  9. arkadiuszu nie masz racji - jest ewentualnie . Nie wiem jak jest w "twoim" kole a właściwie raczej wiem ,że pewnie leży w obszarze wyznaczonym przez władze weterynaryjne z powodu wystąpienia lub ryzyka choroby u świń i dzików i charakteryzuje się różnymi restrykcjami ale w "moim" kole w obszarze uznanym za wolnym od ASF nie ma restrykcji i dlatego napisałam ewentualnie i tyle w temacie .
    1 punkt
  10. Filetowanie Karp😀. Szczupak😀.. Mleczna kąpiel😀 Nacinanie😀. Porcjowanie i przyprawianie😀. Panierowanie😀. Smażenie😀. Smacznego 😋.
    1 punkt
  11. Wiem ,wiem ...pachnie malizną ale czy nie wystarczy ? Indyk , świnka i daniel
    1 punkt
  12. Jeszcze się tam coś uwędziło ligawy wołowe i podpiekany boczuś 😋
    1 punkt
  13. Brawo dla Ciebie. 😚 Jeszcze parę razy puścisz dymek i nie będzie taka czyściutka. 😜
    1 punkt
  14. Nie ma ewentualnie.Obecnie każdy jest badany na ASF przynajmniej w "moim" kole skąd biorę surowiec.
    1 punkt
  15. Wyroby pierwsza klasa w nowej wędzarni....zresztą jesteś fachowcem w tym co robisz Tomku.😋 O wędzarni nie wspomnę ..👏
    1 punkt
  16. Brawo, ładny kolorek kiełbaay, widać praktykę👍. Qrcze nawet kije ładnie się uwędziły😉.
    1 punkt
  17. Oj tam oj tam nie bądź taki skromy, jak nie wy to kto 😉. Uf... jak dobrze, że pik się już kończy. Tak już jest w biznesie jak firma solidna i produkt premium to klientów przybywa👍👏.
    1 punkt
  18. Gratulacje zdobycia sprawności "budowniczego wędzarni" Efekt wędzenia wskazuje na mistrzowskie wykonanie prac 👍
    1 punkt
  19. Jeśli naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy ww. recepturami to wykonuj produkt zgodnie z tą recepturą którą sam załączyłeś tak jest bezpiecznie. Jeśli już zdecydujesz się na wykonanie produktu z przepisu zamieszczonego przez Jacka wtedy użyj tylko czosnku granulowanego.
    1 punkt
  20. Pełny profesjonalizm połączony ze zdrowym sportowym stylem życia💪.
    1 punkt
  21. Qrcze, wszystko miesza ręcznie , zarąbiecie nam Prezesa tą robotą. Karolu nie daj śię
    1 punkt
  22. Jest mi niezmiernie miło że mogę brać udział w wytwarzaniu wedlin i produktów garmażeryjnych pod okiem SZCZEPANA.Nawet nie myślałem że klientela SZCZEPANA to taka wysoka półka. Jestem pełen podziwu technik wyrabianych wędlin,o których nie słyszeliśmy na forum.Nie wspomnę już o ilościach, które,mnie przeraziły. Jest to dla mnie nowa szkoła życia i doświadczenia.
    1 punkt
  23. Karol to ma dobrze. Jest mieszałka, a my biedni wyrobnicy amatorzy musimy ręcznie mieszać. 😁
    1 punkt
  24. Nasz kolega Karol przechodzi drogę od pasjonata do zawodowego wędliniarza i kucharza. Branża ta bardzo go fascynuje. Pod okiem doświadczonych, profesjonalnych wędliniarzy systematycznie udoskonala wiedzę praktyczną.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.