Skocz do zawartości

Ranking

  1. mamuśka

    mamuśka

    **VIP Junior**


    • Punkty

      6

    • Postów

      1 368


  2. karolszymczak

    karolszymczak

    **VIP**


    • Punkty

      3

    • Postów

      17 212


  3. pis67

    pis67

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      2

    • Postów

      7 372


  4. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      2

    • Postów

      741


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 19.08.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Wczorajsze wędzenie. Wędzonki grzecznie wiszą jak żołnierzyki, przed włożeniem do parzenia. Po parzeniu trafiły do studzenia, zgodnie z wskazówkami Szczepana. Woda do studzenia wędzonek 40 stopni. Studzimy do 50 stopni wewnątrz. Po studzeniu, wędzonki trafiły na stojak w celu odparowania. W czasie odparowania na wędzonki dmuchał wiatraczek (wiatraczek to mój pomysł). Na koniec wędzonki trafiły do lodówki. Tak wędzonki wyglądają po odparowaniu. Zdjęcie nie oddaje w pełni urody wędzonek. 😥 Sztuczne światło i telefon "stary zgredek". Wędzonki, po zastosowaniu wskazówek Szczepana mają taką samą barwę jak przed parzeniem. Wcześniej jak parzyłam wędzonki, to po parzeniu wędzonki miały ciemniejszy kolor. Dodatkowy, znaczący plus zastosowania się do wskazówek Szczepana, wędzonki są jeszcze bardziej soczyste, niż do tej pory. Dziękuję bardzo za tak cenne wskazówki. 😚 Ps. Polecam Wam, zastosowanie wskazówek naszego Braciszka.
    5 punktów
  2. Gratuluję pięknych wędzonek! 👏 Cieszę się, że wskazówki się sprawdziły i dały dokładnie taki efekt, o jaki chodziło – barwa bez zmian po parzeniu i jeszcze większa soczystość to najlepszy dowód, że proces został dobrze poprowadzony. To kolejny przykład na to, że to właśnie osoba, która wyrabia wędliny, ma największy wpływ na to, co chce uzyskać – czy będzie to określona struktura, soczystość czy kruchość. Surowiec i narzędzia są ważne, ale ostateczny rezultat zawsze zależy od wiedzy, doświadczenia i podejścia tego, kto stoi przy produkcji.
    2 punkty
  3. 1 punkt
  4. Dla porównania efektu po studzeniu, to wędzonkom zrobiłam zdjęcie "starym zgredkiem" przy świetle dziennym. Tak było po samym wędzeniu: Różnicy w kolorze nie ma, czy po wędzeniu, czy po parzeniu, a to dzięki wskazówkom Szczepana.😚 Szynka z tłuszczykiem. Paluszki lizać.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.