
Stefunk
Użytkownicy-
Postów
27 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Osiągnięcia Stefunk
-
Cześć, W ramach budowy komory napisałem swój sterownik, zostawiam, może się komuś przyda: https://github.com/stefunkk/openager Z funkcji w skrócie: - Ustawianie temperatury włączenia i wyłączenia lodówki - Zabezpieczenie przed zbyt częstym włączaniem agregatu - Ustawianie wilgotności włączenia i wyłączenia nawilżacza i oddzielnie osuszacza - Interfejs webowy / sterowanie z telefonu / komputera (tylko lokalnie) - Sterowanie wentylatorami (docelowo będzie możliwość zrobienia harmonogramu) - Sterowanie lampą UV (j/w) - Łatwa integracja z automatyką domową - Czujnik wilgoci przystosowany do pracy w takim środowisku (SHT40) Podstawowe koszty (nie licząc obudowy, kabli itd.) zamykają się w 13 EUR
-
Widzę, że masz witrynę chłodniczą, ze szklanymi drzwiami, właśnie testuje swoją na pusto z prototypową wersją sterownika i niestety ale bardzo krótko trzyma temperaturę. Ustawiłem ją na załączanie się przy 3 stopniach i wyłączanie przy 2. Aktualnie wygląda to tak, że po osiągnięciu 3 stopni agregat włącza się na 10 minut, zbija temperaturę do 1.62 i temperatura rośnie do 3 stopni kolejne 10 minut, czy tak to wygląda w każdej witrynie? Czy izolacja mojej jest wyjątkowo biedna? Przy zakresie temperatur 12-14 lodówka trzymała temperaturę 30 minut, a chłodziła 8.
-
qzym świetny projekt, sporo informacji wykorzystam u siebie
-
Dojrzewalnia mięsa i serów zbudowana w domu. Omówienie, koszty i prezentacja
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędliny dojrzewające
Nie widzę napisu, swoją drogą nie doprecyzowałem, chodzi mi o link do wątku na grupie FB -
Ionio jak Ci się sprawdził ten osuszacz Peltiera? Muszę coś zamówić do siebie
-
Dojrzewalnia mięsa i serów zbudowana w domu. Omówienie, koszty i prezentacja
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędliny dojrzewające
Można link? Najbardziej jestem ciekaw komentarzy -
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Suszyłem przez godzinę, po tej godzinie z zewnątrz była sucha, nie było czuć wilgoci przy dotyku. To prawda mięso było wyciągnięte z lodówki, nabite i od razu poszło do wędzarki, ale rosy nie zauważyłem.- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Jestem totalnie zielony w temacie, dałem to co akurat ładnego znalazłem w sklepie, a sitka to w pełni inwencja własna. Rozumiem, że osuszasz bez dymu w wyższej temp? Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu?- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Po nawierceniu otworów, dzisiaj już nie zauważyłem tych kropli na kiełbasie, ale po wyjęciu z kiełbasy lała się woda, załączam wykres temperatur z wędzarki, czy coś nie tak z procesem? Wody dałem szklankę, mięso to 800g schab, 800g karkówka, 300g słoniny. obsuszanie 1h w 30 stopniach, resztę widać na wykresie. Co do mielenia ... tłustsze kawałki karkówki i słoninę na oczkach 2.7, karkówka na 8 i schab na szarpaku.- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Pierwszy etap suszenia byl w 30 stopniach przez godzine, pozniej wg. instrukcji w linku. Nie pamietam czy byly kropelki na beczce- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Cześć, Zbudowałem wędzarke w oparciu o wypaloną beczkę 200L. Na ten moment jest ocieplona folią zagrzejnikową, na dole jest grzałka z grilla ogrodowego, sterowana przez sonoff'a z sondą temperatury. Na górze jest komin 12x12x15cm. Teraz do rzeczy ... Wędziłem wczoraj kiełbasę, wg. instrukcji z tego przepisu: https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5.&Itemid=4 (korzystałem tylko z instrukcji wędzenia, kiełbasa była z karkówki i łopatki, w sumie 1.5kg dość drobno zmielonych, w jelicie 32, dodana szklanka wody) Mam problem z wilgocią, wczoraj podczas wędzenia, w 3 etapie, po podniesieniu temp do 80 stopni zauważyłem, że kiełbasa zrobiła się mokra (na początku tego nie widziałem). Gdzie jest błąd? Brak wlotu powietrza w dole beczki? Pod koniec wędzenia nawierciłem 3 dodatkowe (20mm), czy to wystarczy? Drugi problem to temperatura, wg instrukcji z linku po tym czasie wędzenia i 80 stopniach na koniec, kiełbasa w środku powinna mieć 70 stopni, mi się udało dojść do 53 stopni po (w sumie) 3h i ostatecznie poddałem się i sparzyłem (co trwało jakieś 3 min).- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Widziałem gotowe zestawy za 400 pln, gdzie koszt części w moim przypadku to pewnie max 40 zł. Miejsce na dole wędzarni raczej nie jest problemem, widziałem, że sporo osób na forum używa tych od piekarnika.- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)
-
Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
Stefunk odpowiedział(a) na Maxell temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Cześć, przymierzam się do pierwszego wędzenia, chciałem zrobić samodzielnie DG, ale po czytaniu postów o zawieszaniu zrębków, gaśnięciu i smole, uznałem, że nie chce tracić czasu na dopieszczanie sprzętu, tylko kupiłem gotowca na olx. Na początek chce zrobić wędzarnię z zamykanego grilla który posiadam, mam nadzieję, że wędliny mogą leżeć na ruszcie (nie muszą wisieć), później pewnie beczkę. Z uwagi na porę roku muszę jeszcze dorobić grzałkę, myślałem o czymś takim: https://allegro.pl/oferta/orygnialna-grzalka-dolna-piekarnika-amica-1300w-6702131423 Do tego deflektor ... tylko z jakiej blachy musi być wykonany? Czy muszę użyć kwasówki, czy na kilka(naście) wystarczy mi surowa, wtedy mógłbym ją dostać w lokalnym markecie. Sterować chce za pośrednictwem Sonoff'a TH16, mam parę zalegających sztuk, można będzie ustawić temperaturę wyłączania/włączania oraz podglądać temperaturę przez aplikację. Jeżeli to nie wypali to zainwestuję w PID'a.- 2 116 odpowiedzi
-
- Problem z budową wędzarni
- komora wędzarnicza
- (i 4 więcej)