Skocz do zawartości

Stefunk

Użytkownicy
  • Postów

    27
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Gdańsk

Ostatnie wizyty

247 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Stefunk

  1. Cześć, W ramach budowy komory napisałem swój sterownik, zostawiam, może się komuś przyda: https://github.com/stefunkk/openager Z funkcji w skrócie: - Ustawianie temperatury włączenia i wyłączenia lodówki - Zabezpieczenie przed zbyt częstym włączaniem agregatu - Ustawianie wilgotności włączenia i wyłączenia nawilżacza i oddzielnie osuszacza - Interfejs webowy / sterowanie z telefonu / komputera (tylko lokalnie) - Sterowanie wentylatorami (docelowo będzie możliwość zrobienia harmonogramu) - Sterowanie lampą UV (j/w) - Łatwa integracja z automatyką domową - Czujnik wilgoci przystosowany do pracy w takim środowisku (SHT40) Podstawowe koszty (nie licząc obudowy, kabli itd.) zamykają się w 13 EUR
  2. Widzę, że masz witrynę chłodniczą, ze szklanymi drzwiami, właśnie testuje swoją na pusto z prototypową wersją sterownika i niestety ale bardzo krótko trzyma temperaturę. Ustawiłem ją na załączanie się przy 3 stopniach i wyłączanie przy 2. Aktualnie wygląda to tak, że po osiągnięciu 3 stopni agregat włącza się na 10 minut, zbija temperaturę do 1.62 i temperatura rośnie do 3 stopni kolejne 10 minut, czy tak to wygląda w każdej witrynie? Czy izolacja mojej jest wyjątkowo biedna? Przy zakresie temperatur 12-14 lodówka trzymała temperaturę 30 minut, a chłodziła 8.
  3. qzym świetny projekt, sporo informacji wykorzystam u siebie
  4. Nie widzę napisu, swoją drogą nie doprecyzowałem, chodzi mi o link do wątku na grupie FB
  5. Ionio jak Ci się sprawdził ten osuszacz Peltiera? Muszę coś zamówić do siebie
  6. Można link? Najbardziej jestem ciekaw komentarzy
  7. Suszyłem przez godzinę, po tej godzinie z zewnątrz była sucha, nie było czuć wilgoci przy dotyku. To prawda mięso było wyciągnięte z lodówki, nabite i od razu poszło do wędzarki, ale rosy nie zauważyłem.
  8. Jestem totalnie zielony w temacie, dałem to co akurat ładnego znalazłem w sklepie, a sitka to w pełni inwencja własna. Rozumiem, że osuszasz bez dymu w wyższej temp? Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu?
  9. Po nawierceniu otworów, dzisiaj już nie zauważyłem tych kropli na kiełbasie, ale po wyjęciu z kiełbasy lała się woda, załączam wykres temperatur z wędzarki, czy coś nie tak z procesem? Wody dałem szklankę, mięso to 800g schab, 800g karkówka, 300g słoniny. obsuszanie 1h w 30 stopniach, resztę widać na wykresie. Co do mielenia ... tłustsze kawałki karkówki i słoninę na oczkach 2.7, karkówka na 8 i schab na szarpaku.
  10. Pierwszy etap suszenia byl w 30 stopniach przez godzine, pozniej wg. instrukcji w linku. Nie pamietam czy byly kropelki na beczce
  11. Cześć, Zbudowałem wędzarke w oparciu o wypaloną beczkę 200L. Na ten moment jest ocieplona folią zagrzejnikową, na dole jest grzałka z grilla ogrodowego, sterowana przez sonoff'a z sondą temperatury. Na górze jest komin 12x12x15cm. Teraz do rzeczy ... Wędziłem wczoraj kiełbasę, wg. instrukcji z tego przepisu: https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5.&Itemid=4 (korzystałem tylko z instrukcji wędzenia, kiełbasa była z karkówki i łopatki, w sumie 1.5kg dość drobno zmielonych, w jelicie 32, dodana szklanka wody) Mam problem z wilgocią, wczoraj podczas wędzenia, w 3 etapie, po podniesieniu temp do 80 stopni zauważyłem, że kiełbasa zrobiła się mokra (na początku tego nie widziałem). Gdzie jest błąd? Brak wlotu powietrza w dole beczki? Pod koniec wędzenia nawierciłem 3 dodatkowe (20mm), czy to wystarczy? Drugi problem to temperatura, wg instrukcji z linku po tym czasie wędzenia i 80 stopniach na koniec, kiełbasa w środku powinna mieć 70 stopni, mi się udało dojść do 53 stopni po (w sumie) 3h i ostatecznie poddałem się i sparzyłem (co trwało jakieś 3 min).
  12. Widziałem gotowe zestawy za 400 pln, gdzie koszt części w moim przypadku to pewnie max 40 zł. Miejsce na dole wędzarni raczej nie jest problemem, widziałem, że sporo osób na forum używa tych od piekarnika.
  13. Cześć, przymierzam się do pierwszego wędzenia, chciałem zrobić samodzielnie DG, ale po czytaniu postów o zawieszaniu zrębków, gaśnięciu i smole, uznałem, że nie chce tracić czasu na dopieszczanie sprzętu, tylko kupiłem gotowca na olx. Na początek chce zrobić wędzarnię z zamykanego grilla który posiadam, mam nadzieję, że wędliny mogą leżeć na ruszcie (nie muszą wisieć), później pewnie beczkę. Z uwagi na porę roku muszę jeszcze dorobić grzałkę, myślałem o czymś takim: https://allegro.pl/oferta/orygnialna-grzalka-dolna-piekarnika-amica-1300w-6702131423 Do tego deflektor ... tylko z jakiej blachy musi być wykonany? Czy muszę użyć kwasówki, czy na kilka(naście) wystarczy mi surowa, wtedy mógłbym ją dostać w lokalnym markecie. Sterować chce za pośrednictwem Sonoff'a TH16, mam parę zalegających sztuk, można będzie ustawić temperaturę wyłączania/włączania oraz podglądać temperaturę przez aplikację. Jeżeli to nie wypali to zainwestuję w PID'a.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.