Skocz do zawartości

Smoczny Smok

Użytkownicy
  • Postów

    139
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    s Polska
  • Zainteresowania
    bardzo dobre jedzonko

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia Smoczny Smok

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Smoczny Smok

    Oscypki

    No i? Ogrzales ser? Cos wyszlo z tego piekarnika? -- Smoczny Smok
  2. Smoczny Smok

    Oscypki

    Gorale wedza w temp. 30-40 maks, a nawet nizszej, zaleznie ile jest na dworzu, za to wedza dluuuuugo... Pozdrawiam, janbar.)
  3. Kochana wiedzmo, Ty sie tak nie przejmuj to bedzie lepiej dla domownikow i dla Ciebie, a i chlebki i inne takie beda lepsze! Brak na razie Ci wprawy i za bardzo sie przejmujesz a nie starasz, to dwie rozne sprawy. Ciasta rob najpierw z dobrego sprawdzonego przepisu a jak zalapiesz podstawy to bedziesz juz mogla na wyczucie zmieniac proporcje. Ciasto bylo za rzadkie i dlatego wyszedl zakalec no i rzeczywiscie zakalce sa najsmaczniejsze! Nie przypadkiem jest takie ciasto jak "zakalec amerykanski" Z drugiej strony boje sie, ze masz kiepska maszynke. Trzeba bedzie ciast gesciejszych do niej i wiecej drozdzy a pieczenie wlaczac na wyczucie na poczatku. Ja preferuje piekarnik jednak. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok PS. Chleb na mleku szybciej ciemnieje w piekarniku, ma ciemniejsza skorke po upieczeniu, wiec nie oszukajcie sie
  4. Ty lepiej wyrzuc te mieszanki i rob z maki sama. Sa tu fachowcy z piekarnictwa to Ci pomoga, a tak to tylko znowu sie najesz konserwantow i innych "dobrodziejstw" Przepisz nam sklad tej mieszanki, jak mozesz. Choc i tak nie wiadomo co im przepisy nakazuja umieszczac w skladzie, a czego nie musza w Anglii. -- Smoczny Smok
  5. Ja Cie baaardzo prosze, wiedzmo, Ty tu nie psuj moich ulubionych ( czekoladowych ) wyrobow cukierniczych! Zaden tam budyn czekoladowy! ( Ktoren zreszta uwielbiam na mleku i regularnie wtrzacham jak juz zapomne o poprzedniej sr...ce! :grin: )Kup dobre kakao Van Houtena i wymieszaj z pewna iloscia gotowego ciasta, albo dodaj utartej dobrej czekolady, wczesniej schlodzonej w zamrazarce dla lepszego scierania. Bedzie smaczniej i zdrowiej! -- Smoczny Smok
  6. Kup rteciowy i skaluj w wodzie podgrzewajac powoli i mierzac caly czas obydwoma. Rteciowy legalizowany mozna kupic juz za ok. 230-240PLN, adresy znajdziecie w Google. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok
  7. W tamtych czasach siekali drobno, a dodatkowo rozcierali w mozdzierzach, jesli akurat mial byc pasztet. -- Smoczny Smok
  8. I jak ten schab? -- Smoczny Smok
  9. Jedne i drugie wystartuja, ale jesli przepracuja chwile osobno z cukrem, maka i odrobina plynu, to mniej drozdzy wystarczy na wiecej chleba i maja lepszego kopa. Suszone dluzej wyrastaja. -- Smoczny Smok
  10. Smoczny Smok

    Oscypki

    Ale skrzep powstaje z bialek i w nim dopiero sa uwiezione czasteczki tluszczow. Wedlug mnie to nie gra roli. Chyba, ze jakis zawodowiec serowar przekona nas, ze jest inaczej. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok
  11. Smoczny Smok

    Oscypki

    A w czym homogenizowanie przeszkadza? http://pl.wikipedia.org/wiki/Homogenizacja -- Smoczny Smok
  12. Dla mnie to zdecydowanie za duzo soli. Jadalem juz ogorki srednie i male robione z dwiema lyzkami, czyli 6-oma lyzeczkami soli na litr ( lyzeczka 5, a lyzka 15ml ) i byly dla mnie zdecydowanie za slone, a Ty uzywasz 7 i pol lyzeczki na litr! To jednak pozostane przy wyprobowanych moich 4 lyzeczkach - 24g soli na litr. Ogorki robie tylko male, najwieksze o dlugosci kciuka do nadgarstka, ale dzieki za przepis, moze zamiast w sloikach zrobie w baniakach na zime. Teraz uzywam sloi 6l, kwadratowych z pokrywa szklana, na biezace potrzeby, a twisty na zime. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok
  13. Wiele osob tak robi, co widac w ich postach, wiec nie ma problemu, Andrzeju. -- Smoczny Smok
  14. Smorodina - a jakich Ty baniaczkow uzywasz do kiszenia? Moze fotke? Ja uzywam 4 lyzki soli na 3l wody, nie cierpie slonych jak w sklepie ogoraskow ;] -- Smoczny Smok
  15. Boczek poszedl do konsumpcji i nie jest zly, ale nastepna raza dam wiecej czosnku jeszcze i zrobie go jak ten schab suszony. -- Smoczny Smok
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.