Skocz do zawartości

zemat

Użytkownicy
  • Postów

    528
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O zemat

  • Urodziny 22.11.1976

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wohyń
  • Zainteresowania
    Wszystko po trochę - znaczy nic tylko praca

Kontakt

  • Skype
    mariusz.troscianczyk.laptop

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia zemat

Doświadczony

Doświadczony (10/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Aktywny rozmówca Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. zemat

    Mięso wieprzowe w UK

    brak sterylizacji, a pędzenie hormonalne robi swoje wcześniej zwierzę 4-5 miesięcznie nie posiadało gotowości płciowej a teraz tak \ wina ekologów i dążenie do chemicznej kastracji
  2. zwierze musi być ubite w sposób humanitarny i zachowaniem higieny, więc kłania się rozporządzenie 852 i 853. Zostają rzeźnie lub miejsca zaakceptowane przez WIS
  3. Kurs ubojowca? gdzie robią ?
  4. Ni jak się na to do wydajności rzeźni, bardziej od młodości sztuki. Standardowy tucz trwa około 4 miesięcy i to właśnie niedojrzałość mięsa jest głównym problemem Mięso z lat 80-90 a teraz różni się znacznie Postęp jaki dokonał się zarówno w zakresie nauk zootechnicznych, jak i przetwórstwa żywności spowodował, że na rynku żywca mamy coraz częściej zwierzęta odznaczające się wybitną mięsnością, a uzyskane produkty są wysokiej jakości. Zwykle jednak wzrost mięsności kojarzony jest z pogorszeniem jakości. Przyczyną są wady mięśni, które stwierdza się po uboju w tuszach zwierząt. Etiologia ich powstawania wiąże się z jednej strony z nie do końca rozpoznanymi czynnikami natury hodowlanej, fizjologii zwierząt i metabolizmu, a z drugiej z obrotem i wstępnym przerobem żywca.
  5. Dziwny ten schab. oscylowałbym na mięśnie szynki lub łopatki fajna wędzarka, użyczysz do badań ?
  6. zemat

    Tuczniki

    Obrót żywcem wieprzowym w Polsce różni się zasadniczo od realizowanego w państwach, które stosują intensywny chów trzody chlewnej i to na szeroką skalę (Dania, Holandia). Skala produkcji tuczników w naszym kraju uzależniona jest od drobnych producentów. Do tej pory nie ma możliwości podpisania indywidualnej umowy pomiędzy drobnym producentem, a rzeźnią. Rozwiązaniem tego problemu mogłyby być grupy producenckie. Jednak skup świń rzeźnych z małych gospodarstw odbywa się przy udziale pośredników, co nie jest korzystne dla wytwórcy. Przedstawiam udział procentowy poszczególnych ras świń będących pod kontrolą zakładów ubojowych w roku ubiegłym: polska biała zwisłoucha (pbz) 7 464 szt.47,15% wielka biała polska (wbp) 5 939 szt.37,52% duroc 836 szt.5,28% pietrain 605 szt.3,82% puławska 913 szt.5,77% hampshire 72 szt.0,46% Razem 15 829 szt. (100,00%) Jak widzicie, że polskie rodzinne rasy tuczników rzeźnych nie zanikają lecz obawy są, ponieważ na rynku jest bardzo dużo trzody będąca mieszankami tych ras.
  7. Kiełbasa może być mrożona
  8. zemat

    Kiełbasa rzeszowska

    Zadanie: jaka jest historia kiełbasy rzeszowskiej Cel: pozyskać jak najwięcej informacji na ten temat Nie ukrywam się, tylko obserwuje zawsze jestem jak na zemat_xl@wp.eu lub na FB a tych informacji co mam wynika że Śląsk był 1 producentem i autorem, ale ...
  9. zemat

    Kiełbasa rzeszowska

    Mi nie chodzi o recepturę, ale historię Autor receptury,zakład który 1 partię wyprodukował itp ....
  10. zemat

    Kiełbasa rzeszowska

    chyba nie potrafię szukać, może jakiś link ?
  11. zemat

    Kiełbasa rzeszowska

    Witajcie | Poszukuje informacji historycznych dotyczące kiełbasy rzeszowskiej
  12. Znowu młyn ;) ŚWIĘTA ;)
  13. zemat

    LEGO-RZEŹNIK

    Witajcie Nasz fach doczekał się przedstawiciela w krainie zabawek. Mam zaszczyt przedstawić LEGO-RZEŹNIKA
  14. oj przy schabie to 80% jest strzykana na 5-8%
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.