Skocz do zawartości

pawelgdynia

Użytkownicy
  • Postów

    225
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Berno

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia pawelgdynia

Stały uczestnik

Stały uczestnik (8/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. Przepis przetestowany, chlebek bardzo smaczny, po prostu prawidłowy pumpernikiel. Polecam.
  2. Przemku, jakbyś miał chwilę rzuć okiem na ten temat... /viewtopic.php?t=7055 Dość zorientowany teoretycznie i praktycznie jesteś może coś podpowiesz co by mi pomogło... Pozdrawiam
  3. Co do czasu wyrastania pieczywa to rosło o połowę krócej niż w przepisie, więc tu nie dopatruję się przyczyny. Ciekawe z tą fermentacją octową....zakwas delikatnie "trąca" octem, ale naprawdę delikatnie. To prawidłowe, czy nie powinno być zupełnie żadnego octowego zapachu? I co zrobić by uniknąć powtórki takiej sytuacji? Kupić mąkę z innego źródła? Czy ją czymś zaszczepić? Pozdrawiam
  4. Witam. W końcu zabrałem się za chleb na zakwasie. Wg. przepisu ze strony : http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/ zrobiłem zakwas z mąki żytniej 720, trzymając się zaleceń (czy da się zrobić.... za kwaśny zakwas?). Potem jeden chlebek ze strony: http://smakiaromaty.blogspot.com/2009/08/chleb-zytni-najatwiejszy-chleb-zytni.html drugi dla wykorzystania reszty zakwasu z przepisu który podał przemek1978: /viewtopic.php?t=7003&postdays=0&postorder=asc&start=90. I po ostudzeniu okazało się że obydwa są zbyt kwaśne. Gdzie może tkwić błąd?
  5. Zelmer daje radę. Do tradycyjnych przepisów wystarczy dobry nóż. I wszystko gra. Oraz smakuje Pozdrawiam
  6. Kiełbaska suszyła się 5 dni. Smak prawidłowy, myśliwski ale trochę mi za bardzo wyschła. Da się chociaż odrobinę odwrócić proces? Pozdrawiam
  7. pawelgdynia

    Zbierajmy kasę!

    Poklikałem, dodałem do ulubionych. Pozdrawiam
  8. Zgodnie z nadrukiem na torebce czyli 1% wagi mięsa. No i odpowiednio mniej peklosoli.
  9. Też pokusiłem się o zrobienie tej kiełbasy. Wykonana w cienkim flaku 26-28 (zaznaczę że ze sklepu Miro bo mają rewelacyjna jakość w porównaniu do tego co mogę dostać w Gdyni na rynku). Pierwszą próbę zrobiłem po tygodniu i wydaje mi się, że jest już dobra (intensywny nawiew zimowym powietrzem prosto z dworu). Wygląd nie oddaje jej smaku. Niedługo kolejne podejście ale w ilości hurtowej . Pozdrawiam
  10. Zamierzam przetestować przepis na mortadelę (jestem ciekawy jak smakuje bez soi i innych wypełniaczy:) http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=711 jednak widzę, że oprócz saletry do zapeklowania nie ma w nim w ogóle soli. Czy to jest prawidłowe, czy wkradł się jakiś błąd? Druga sprawa nie jest podany sposób rozdrabniania...wg. mnie taka wędlina powinna być kutrowana lub b. drobno zmielona..
  11. Kiełbaska już zrobiona, niestety wersja chemiczna (sól wędzonkowa od Mira) bo aktualnie jestem pozbawiony wędzarni. Przyprawy dałem jak w przepisie oprócz soli - tej daję zazwyczaj 18g/kg bo taka słoność nam odpowiada. Pozdrawiam
  12. Witam. Potrzebuję podpowiedzi odnośnie ilości przypraw. Czy w przepisie: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=3 są podane ilości na 1kg farszu czy na całe 5 kg kiełbasy? Trochę się pogubiłem a nie chcę popsuć mięska.. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  13. Witam. Robię już kolejne podejście do kiełbasy słoikowej. Mimo różnych kombinacji nie mogę osiągnąć smarownej konsystencji. Wzorowałem się na przepisie ze strony głównej, czyli podstawa łopatka. Żeby była bardziej smarowna próbowałem większych ilości wody, potem wody i tłuszczu (ok 15% dodatku w postaci boczku i słoniny). Niestety nadal kiełbaska nadaje się bardziej do cięcia (smakowo ok). Pasteryzuję w piekarniku....czy przyczyną zbyt twardej (suchej) konsystencji może być zbyt wysoka temperatura? Może wskaźnik w piekarniku oszukuje..jednak jak włożyłem taki niby specjalny termometr to szlag trafił plastikową szybkę na nim.. Może ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrawiam
  14. Witam. Otrzymałem w.w książeczkę i chciałbym zapytać, czy ktoś miał już z nią do czynienia? Jeśli tak to na ile rzetelne są przepisy w niej wymienione? Pozdrawiam.
  15. No temat rzeka generalnie. Szkoda że tak późno poruszony, bo już większość bibliotek w trójmieście przerobiłem i trochę tytułów uciekło w zapomnienie.... Pilipiuk jest niezły..i wszystkie jego książki (Dziedziczki trochę za poważne). Z ostatnich to Lee Childa mogę polecić - przednie kryminały, szczególnie cykl z serii z Jackiem Reacherem. Dalej Artur Baniewicz zarówno kryminały jak i fantastyka. Dobry jest Marek Oramus napisał kilka niezłych prześmiewczych książeczek i artykułów. Jacek Piekara - świetny cykl SF o Mordimerze Madderdinie i Arivaldzie z Wybrzeża. C.d.n. bo trochę duża dawka informacji na raz, a i pamięć trochę szwankuje.. Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.