Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

tomekq

Użytkownicy
  • Postów

    24
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Zamość

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia tomekq

Wpółtwórca

Wpółtwórca (5/14)

  • Pierwsza rozmowa
  • Współpracownik Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

4

Reputacja

  1. @EAnna, @SZCZEPAN, @MariuszB dziękuję za wypowiedź i dobre rady. Przeprosiłem kolegę że nie miałem racji z tą słabszą zalewą. Jeszcze raz wielkie dzięki Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt
  2. Witam wszystkich. Przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie które mnie nurtuje. Oczywiście to tylko sytuacja teoretyczna... ale miała miejsce u mojego kolegi i o nią się posprzeczaliśmy. Peklowanie mięsa 7 dni w solance na samej peklosoli. Tabela Dziadka. Po 3 dniach solanka ma mętny kolor i nie wygląda dobrze. (Proszę nie zadawajcie pytań jaka jest w smaku czy śmierdzi czy nie. Czy jest kwaśna czy nie. Bo o to mi nie chodzi. Po prostu nie podoba mi się i idzie do wymiany.) Chcę ją wymienić. I teraz .... znając początkową wagę mięsa robię solankę o mniejszym stężeniu na te pozostałe 4 dni, czy robię solankę o takim samym stężeniu jak na początku peklowania? Ja uważam i takie miałem zdanie w rozmowie z kolegą że mięso już wchłonęło już jakąś część soli i musimy zrobić solankę o mniejszym stężeniu na te 4 pozostałe dni. Kolega mój upiera się i idzie na noże że ma być o stężeniu jak na początku peklowania. 🤔 Proszę o wypowiedzenie się kto ma rację. Dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi. 😁
  3. Witam wszystkich. Chciałbym zrobić Tusiaczkowe Pastrami, ale nie posiadam jeszcze urządzenia Sous Vide, Jak mogę podejść do tematu bez tego urządzenia. Może mi ktoś podpowiedzieć. Nie chcę tego wyrobu zepsuć, a bardzo lubimy pastarami i chciałbym go zrobić Proszę o wskazówki. Z góry dziękuję
  4. Jestem tego samego zdania. Z serem to tylko surowa i pieczona lub ogniskowo-grillowana.
  5. Miałem tak ostatnio z osłonką na krakowską. Zawsze robię tak samo, a ta sama z siebie pękała. To chyba też czasami wina materiału i producenta. Takie moje spostrzeżenia.
  6. tomekq

    Świeca wołowa

    Dziękuję za informację. Sprawdzę w Makro...
  7. Najgorsze jest to znikanie i te tajemnicze okoliczności 😁
  8. Domowa wędlina, domowy chlebek i jeszcze ogóreczek... i to jest to.
  9. Myślę, że dla dobrego tokarza nie będzie to problem. Na pewno sobie poradzi z tym tematem.
  10. Nie były zamknięte i nie dotrwały. Przed samymi świętami musiałem dorobić... Ale dobrze ze smakuje. 😋
  11. tomekq

    Świeca wołowa

    Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym dowiedzieć się gdzie mogę taką świecę kupić? Konkretny sklep (Makro , Selgros) I jak to część polędwicy poprawnie się się nazywa. W moich sklepach miejscowych nie wiedzą co to świeca. A ja nie za bardzo umiem im to wytłumaczyć. Z góry dziękuję za informację.
  12. Na pewno tak... 😉Ale dostałem od @halusia@ kilka cennych uwag. Więc może i mi wyjdą podobne. Z mojej strony dziękuję @halusia@ za garść cennych rad i wskazówek. Zastosuje je u siebie i zobaczymy efekty. 😋
  13. Wszystkie wyroby do pozazdroszczenia. Jeżeli tak smakują jak wyglądają, a na pewno tak jest to wielki brawa. Zjadłbym wszystko 😀. Pozdrawiam
  14. Właśnie śląską wykonałem z tego przepisu. Wychodzi rewelacyjna. Może dotrwa kilka kawałków do świąt. Dzięki za przepis 👍 Pozdrawiam
  15. Witam wszystkich. Ostatnio zmieniłem sterownik z REX c700 na SINOTIMER MC701. Zastanawia mnie jedna funkcja i nie wiem jak ma być ustawiona. Ma być włączona czy wyłączona. Proszę was o pomoc i z góry dziękuję. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.