Skocz do zawartości

dobry

Użytkownicy
  • Postów

    13
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Miejscowość
    Choroszcz-Gajowniki

Osiągnięcia dobry

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Najlepiej żeby posuw i moduł zębów w napędzie nadziewarki przeanalizował np.frezer.Listwę z zębami można np.zadoptować z listwy od posuwu bram wiazdowych.W tych listwach ząb od zęba jest oddalony ok.13mm.Jak jedna listwa jest za słaba ,to można złożyć dwie równolegle i zespawać pozdrawiam.
  2. Grzegorz241070.To wszystko zależy od pary w ręcach tak żartem.Ja mam włoską 8-litrową nadziewarkę, która ma dwa posuwy,w jedenym przechodzi tłok ok.7obrotów kolbą przez cały cylinder,a drugi chyba około 14 obrorów.To wszystko zależy od średnicy tłoka Mam też starą nadeziewarkę praedwojenną ,która ma średnicę tłoka 200mm ma trzy posuwy,najwolniejsz przy jednym obrocie kolbą przesuwa ok.1centymetr,a najszybszy całą droge tłok pokonuje 50cm pięcioma obrotami.Pozdrawiam
  3. Ale ile energi elektrycznej na to kadzenie tur100 poświęcił to niepisze.Niewątpie ,że urządzenie jest fajne!pozdrawiam
  4. Taka wędzarnia Borniaka wraz zdymogeneratorem ,jak dużo pobiera prądu?
  5. dobry

    Ile jest soli w soli

    Bodek Tobie chodz najwyrażniej o atest na sól z Państwowego Zakładu Higieny-dotyczący dopuszczenia produktu(soli) do obrotu,a tym samym ,do spożycia. Pozdrawiam
  6. dobry

    Ile jest soli w soli

    Wejdz na google - stopnie Baume,a tam Maxell opisuje wszystko o soli ,o stężeniu solanek i wogule obszerny temat,bardzo ciekawy polecam i pozdrawiam. [ Dodano: Nie Lis 22, 2009 17:54 ] Stężenie soli NaCl określa się w stopniach Baume,a stężenie cukru w stopniach Balinga-ale to już inny temat
  7. Spotkałem się z ekstraktem PDW (polski dym wędzarnicz).Jest to ekstrakt uzyskiwany,jako wywar z sadzy drzew liściastych,mieszanym z solą i dodawany do szynek konserwowych.Szczegółów obecnie niepamiętam.Jak znajdę materiały na ten temat to opiszę.
  8. jaroufo jeśli masz maszynkę 32 z szeroką gardzielą ,a dorobisz napęd uważaj na palce ,bo można bardzo łatwo w taką maszynkę wsadzić.Maszynka32 z napędem elektrycznym była produkowana przez przemysł i posiadały dla bezpieczęstwa długą szyję wsadową oraz kołek do popychania mięsa pozdrawiam!
  9. Niejestem zwolennikiem podgardla w kiełbasie,dlatego,że podgardle zawiera dużo gruczołow chłonnych i one psują kolor kiełbasy,Podgardle wole dodać do wyrobow podrobowych.
  10. dobry

    Przywitanie

    Witam serdeczni wszystkich,kilerów,rębaczy,rozbieraczy,smakoszy i zadymiaczy.Miło,że aż ślina leci .Często wchodzę na forum ,bo jest co tu mówi -ciekawie,jak wniknąć suptelnie w temat ,to nietylko można znależć elementy smakowe ,ale tez temat z Halowin ! Serdecznie pozdrawiam.
  11. Ale czadnica!Prawie jak wytwornica do holcgazu.
  12. Papla- Ładna kiełbasa ,tylko jeden problem mięso klII praepuszczaj przez drobniejsze sitko ,bo płeć rzęnska zwraca uwagę na duże oka tłuszczu w wyrobie
  13. Ja wybieram najpierw wędzic a potem parzyc czy gotować.Gotowanie blokuje dopływ dymu w głąb wyrobu
  14. Witam Ja kiedyś jak niemiałem w czym wędzić to wykorzystałem krąg betonowy od studni.Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.