Skocz do zawartości

berni

Użytkownicy
  • Postów

    124
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O berni

  • Urodziny 20.05.1969

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Brwinów
  • Zainteresowania
    bieganie,muza, ogród, kuchnia

Ostatnie wizyty

192 wyświetleń profilu

Osiągnięcia berni

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Przecież już od sierpnia wchodzi unijny zakaz sprzedaży wyrobów wędzonych w dymie więc problem się sam rozwiąże. Można będzie tylko wędzić tradycyjnie na własny użytek.
  2. Witam Bierzecie pod uwagę czynnik mikrobiologiczny tylko co powiecie w przypadku wędzenia na zimno? Jeśli masz "czyste" mięso i przestrzegasz higieny to nie ma mowy o zagrożeniu mikrobiologicznym. Odnośnie to ja robię tak: - szynka - 10min. w temp. 100C, potem w 80C do uzyskania 70-72C w środku - polędwica - w temp. 70C do uzyskania 50-55C w środku W obu przypadkach po parzeniu wkładam wędliny na kilka minut do zimnej wody. Pozdrawiam
  3. Czy w tym roku planowany jest kurs z dziczyzny :question:
  4. Ale imprezownia :shock: :rolleyes: :clap: Chyba wybiorę się do Płocka :grin:
  5. berni

    Grzybobranie

    Ładna kolekcja tylko mnie uczyli, że grzybki odcina się nożykiem, a nie wyrywa z grzybnią i podłożem :wink:
  6. Prawdziwe Dzieło Sztuki :clap: :clap: :clap:
  7. Z reguły osuszam w piwnicy (nietypowa bo tylko zagłębiona na 70cm pod poziom). W pomieszczeniu mam piec gazowy c/o., dzięki niemu jest znakomita wymiana powietrza - wilgotność mam 30-40%, temp. 18-20C. Sznuruję wieczorem, po 10 godz. jest suchutka powierzchnia mięsa. Po wygrzaniu wędzarni zostawiam żar brzozowy i na nim jeszcze dosuszam/podgrzewam wędliny w temp. do 50C - ok. 45min. Dalej już wędzenie olchą w temp. 50-55C do żądanego koloru.
  8. No to wydreptałeś Zbóju że ho ho :thumbsup: :clap: Taka uczta, to chyba był dłuższy łykend :lol:
  9. Witam Czy przez ostatnie 2 lata macie jakieś nowe doświadczenia z krajalnicami? Co możecie polecić? Na rynku wybór duży, a rozpiętość cenowa jeszcze większa.
  10. Dżemik, efekt wizualny masz za...bisty. Nie wiem co chcesz jeszcze tutaj ulepszać :lol: , a smak zapewne :thumbsup:
  11. Czy kolorek wyjdzie szary bo nie widzę w przepisie saletry?
  12. berni

    Turystyka

    Dopiero co kupiłem http://allegro.pl/przenosna-lodowka-turystyczno-samochodowa-32l-i1638135448.html ale jeszcze nie miałem okazji wypróbować w terenie
  13. Zrobiłem fotkę farby której ja użyłem. Odporność do 705C Tak jak pisałem wcześniej sprawdziła się na razie w ciągu roku doskonale. Kupiłem w hurtowni sprzedającej wszystko do kominków, piecy, itp. Cena trochę spora - 35zł http://images39.fotosik.pl/898/9374526903659b17m.jpg
  14. Podrzucę ci później nazwę bo w tej chwili nie pamiętam. Użyłem farby w sprayu (czarna) odpornej na wysoką temperaturę. Rok czasu i nic się nie dzieje. Wędziłem też w zimie. Wytrzymuje duże różnice temperatur.
  15. Ja tylko raz wędziłem dorsza (dostałem surowego w prezencie od kumpla) - potem przeleżał w zamrażarce i w takim stanie wrzuciłem go do solanki razem z pstrągami. Czas ok. 12godz., temp. ok. 8-10C. Ponieważ dorsz nie był duży (nieco większy od pstrąga - mógł ważyć 500-600g) potraktowałem go tak samo tzn. po ocieknięciu na powietrzu dosuszanie w wędzarni pół godz. 55C i potem wędzenie ok. 4 godz. 55-60C. Nie stwierdziłem "niedowędzenia".
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.