-
Postów
34 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Informacje o profilu
-
Płeć
Nie podano
-
Miejscowość
Gdańsk
Osiągnięcia Opat
-
Wystarczy poczytać, nie ma co pytać. Wszystko jest, jasno klarownie i z sensem Decyzja zapadła bo na Wielkanoc 30 Kg Zelmerkiem upychać już nie zamierzam. Wiadomo człowiek szajsu nie che ale i kasy dużo też niechętnie wydaje. Najlepszy stosunek ceny do jakości to chyba właśnie ten produkt. Teraz nie mogę się doczekać aż nabiję troszkę białej, jakieś kabanosiki i palcówkę . Dzięki.
-
Cześć. Mam i ja ! Dzięki Waszym opisom nabyłem nadziewarkę z linku. Dla informacji 6 Marca cena z dostawą 84,95 € z konta w Mbanku po pirackich przewalutowaniach (płaciłem kartą) zeszło 386 pln - czyli 4,54 kurs. Przesyłka po kilku dniach. Wszystko w porządku, solidny kawał sprzętu. Mogę potwierdzić ostre krawędzie i lekkie nierówności wewnątrz króćca ujściowego - ale kilka minut z Dremelem w ręku wszystko załatwia. Do tej pory nabijałem biednym Zelmerkiem 8 i o ile do mielenia jest ok, to właściwie robiąc kiełbasy to ja chyba byłem biedny - szczególnie kilkanaście kilo białej od czasu do czasu . Sprzęt jeszcze nie przetestowany - więc dam znać w kwietniu jak moja blondynka będzie już na stole. W sumie wad nie ma żadnych ale na życzenie mogę kolegom fotki wrzucić. Ważna uwaga - rzeczywiście 3l jest wystarczająca - optymalna - powiedzenie że większe jest lepsze w przypadku domowego użytku się nie sprawdzi - idealna na stole do nakładania farszu itp itd wyższa mogłaby być niewygodna - dzięki za Wasze sugestie i porady, wyjątkowo się posłuchałem i nie narzekam Pozdrawiam i dziękuję. Radek
-
Opat obserwuje zawartość Kiełbasa wiejska i inne wyroby EL GREGORA , Wybór nadziewarki. , Redzed robi i 2 innych
-
no mogło mi się dodać trochę więcej ! Ja tam szpinak lubię ! Miałem niestety tylko mrożony może z tego powodu taki efekt. W sumie im więcej zielska tym zdrowsza, lżej strawna Do wypróbowania upatrzyłem sobie jeszcze przepis na łososiową z krewetkami. 30 go duży grill z przyjaciółmi - na pewno ich zaskoczę ! Nie omieszkam się pochwalić. Dziękuję i pozdrawiam
-
To i ja dołączę do podziękowań za przepis na kurzęcą z fetą i szpinakiem. 6 całych nóg z kurczaka plus 2 piersi tak z dwa kilo plus 400 gram fety - rozdrobnione na szarpaku. Skórki plus cebula szpinak i przyprawy - sitko 2 mm. Nadziane w jelita wieprzowe kaliber 24/30. Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić
-
Witam. Byłbyś tak uprzejmy i zdradził gdzie kupujesz tego bałtyckiego ? Też jestem z Gdańska i zdecydowanie wolę naszego lub troć zamiast tego norweskiego szajsu, ale ostatnio ani w Sobieszewie/Świbnie ani w Sopocie nie mieli ? Swoją drogą wyroby pierwsza klasa - mam nadzieję że moje też kiedyś będą podobne Pozdrawiam Radek
-
Dziękuję wszystkim za posty. Masz rację, jak obrabiałem zdjęcia też rzuciło mi się to w oczy. Na szczęście temperatura była stabilna i boczek nie smakował Łosiowo Pozdrawiam Radek
-
Wielokrotnie wędziłem razem i nie przechodzi, nic nie czuć. Fakt że mam duży przepływ dymu przez wędzarnię. Jedna tylko rada by tłustych ryb jeśli mamy zamiar podpiekać, nie wieszać nad mięsem bo jeśli skapnie cokolwiek to wtedy rzeczywiście możemy zepsuć smak wędzonki. U mnie przy 50 C nie kapie ani z pstrąga ani z łososia. Dziękuję i pozdrawiam Radek
-
Jak to bywa przed świętami, znajomi zmobilizowali mnie do odkurzenia wędzarni. Wciąż się uczę i nabieram doświadczenia, więc wszelkie uwagi mile widziane i do serca lub nawet do głowy brane Na ruszta poszło 20 szynek 10 boczków, jeden schabik karkówka i jakieś rybki to testowo. Niestety z powodu natłoku pracy i braków w Selgrosie zmuszony byłem peklować na szybko w 24h z nastrzykiem. Dziękuję Dziadkowi i Szczepanowi za ich tabele - bo na pewno sam bym sobie nie poradził, a tak wyszło może minimalnie słone ale i tak super smacznie ! 28 kilogramów wyrobów peklowanie 24h solanka 12l wody plus 2200 gram peklosoli, nastrzyk dwa razy na początku i kilka godzin przed wędzeniem plus masowanie. Ryby obsypane solą kamienną na czas około 1h. Użyte drewno to jabłoń i śliwa - mirabelka plus do fazy osuszania bukowe kominkowe - osuszanie około godziny - wędzenie około 5 h. Parzone do uzyskania 67 stopni w środku wyrobu. Dziękuję i Pozdrawiam Radek
-
Perszing piecze, wędzi, gotuje i jak zwykle kombinuje !
Opat odpowiedział(a) na Perszing37 temat w Kąciki Kuchenne
Wyroby jak malowane ! Jeśli mogę spytać jakim drewnem wędzone ? i jaka temperatura ? Bo wygląda jak robione na zimno ???? Gratuluję i pozdrawiam Radek -
Cześć. Kabanosy wyglądają rewelacyjnie, byłbyś tak miły i powiedział z którego przepisy korzystałeś i jakie jelita do nich stosujesz ? Dziękuję i pozdrawiam Radek
-
Własnej produkcji białe winogronowe wytrawne. 30 procent owoce działkowe reszta niestety sklepowe zwykłe deserowe. Moc coś koło 15 %. Wyszło trochę ponad 30 butelek. Fotka z rozlewania.
-
Proszę bardzo. Może się jeszcze komuś przyda więc zamieszczam link do tabeli w Excelu przeliczającej stężenie solanki w zależności od ilości mięsa i czasu peklowania wg Dziadka i Szczepana. Niestety nie pamiętam autora - ale tabelę pobrałem gdzieś na forum z góry dziękuję, bardzo mi się przydaje. Tabela Dziadka i Szczepana arkusz kalkulacyjny. pozdrawiam Radek
-
Dziękuję nie omieszkam. To co podajesz to wg Dziadka poniżej w arkuszu masz wg Szczepana - preferuję tą drugą metodę bo używa więcej wody i mam pewność że całe mięso będzie zatopione w solance. Wg. Dziadka też jest ok ale wymaga staranniejszego ułożenia we właściwej wielkości pojemniku. Słoność wyszła idealna. Pozdrawiam Radek
-
Co do kozy to jest na tyle szczelna że bez problemu mogę wygasić i doprowadzić do tlenia, ale to prawda że jak tylko włożę kawałek nowego drewna i dam trochę powietrza to podpala od razu. Przy odrobinie wprawy jednak pali się bardzo komfortowo dokładam tak co godzinę więc chyba ok. Muszę sobie jeszcze jakiś dymogenerator zakupić (zrobić) - może ktoś wytwarza warte polecenia Karpie miały coś koło 1 kg oraz 1,6 kg, wymagały jednak dopiekania - muszę jeszcze z nimi poćwiczyć - może jak mi się jesiotra uda kupić. Pozdrawiam Radek
-
Rozumiem że pytasz o te pojemniki w lodówce w których pekluję mięso. Kupiłem w Selgrosie nie czytając etykiet to OKT Crystalbox 24l - tak się teraz zastanawiam czy one nie powinny służyć do segregacji tekstyliów i czy nadają się do kontaktu z żywnością ? Mam nadzieję że tak . Trochę doczytałem i polipropylen z którego jest zrobiony uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików, często opakowania żywności są z niego wykonane więc chyba ok ? W każdym razie są bardzo poręczne idealnie pasują do mojej chłodziarki do peklowania mają pokrywkę na zatrzaski. Pozdrawiam Radek