Skocz do zawartości

Trismegistos

Użytkownicy
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wałbrzych

Ostatnie wizyty

161 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Trismegistos

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pozytywnie reagujący Unikat
  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witajcie Bracia Zapeklowałem 18 lutego schab na sucho 18g/kg do wędzenia płynnym dymem żeby zrobić z niego wędlinę surową dojrzewającą. Niestety masa pracy i nie miałem czasu się tym zająć. Dziś odpakowałem go z zipbaga i wygląda normalnie, nie śmierdzi, kolor dobry, nic z niego nie wyciekło. Są jakieś przeciwskazania w przypadku zbyt długiego peklowania? Czy działać z tym mięsiwem dalej czy dać sobie spokój?
  2. Dzięki za odpowiedź. Cóż, szkoda ale lepiej wyrzucić niż się zatruć. A jak w takim razie odnosić się do tabeli wg Dziadka gdzie mamy do wyboru ilość dni peklowania od 1 dnia do 13 dni a wartości różnią się tylko ilością nastrzyków czyli np 4 nastrzyki po 60ml?
  3. Cześć wszystkim Chciałem zrobić szynkę parzoną nie wędzoną. Peklowałem mięso przez 7 dni bez nastrzyku według tabeli Dziadka. Wyszło całkiem dobrze w smaku natomiast gdy wszamalem ją do połowy moim oczom ukazała się szara zapewne niedopeklowana plama w najgrubszym miejscu szynki. Zdjęcie w załączniku. Czy peklosol dotarła tam i mogę bezpiecznie to jeść czy lepiej wyrzucić?
  4. 2% czego dokładnie? Możesz rozwinąć temat? Wyjaśnienia naukowo chemiczne również mile widziane nawet jak nic z tego nie zrozumiem Bo odnośnie mojego problemu to już było i tak "po zawodach" więc uwedzilem i okazało się że jest w smaku i konsystencji idealne, tak jak pamiętam że starych moich wyrobów wg porad Dziadka. Na serio nie było za słone, nie było nie do peklowane. Odpowiadając na pytanie kogoś z powyższych tak to był schab nie polędwica. Wyszedł kruchy nie suchy całkiem soczysty. Temperatura w środku 62 stopnie, chwilowo podskoczyła po wyjęciu do koło 68 (termometr analogowy) i spadła do pożądanych 62. Rano próba generalna i z racji smaku ubyło 5 razy tyle niż zakładałem 😜
  5. Witajcie, Ponawiam swoją przygodę z wędlinami. Kupiłem na próbę na początek około kg schabu i zrobiłem zalewe wg tabeli Dziadka. Z tym że naczynie jakie miałem to 6 litrowy wąski ale wysoki pojemnik plastikowy na żywność i wg tej tabeli powinienem użyć 0,4 l solanki. Ta zalewa nie przykrywała mięsa w całości więc podwoilem ilość wody jak i ilość peklosoli. Czas peklowania 6 dni. Czy dobrze zrobiłem czy wyjdzie za słone? Niby stężenie się zgadza więc powinno wyjść ok czy się mylę?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.