Skocz do zawartości

Swatek

Użytkownicy
  • Postów

    131
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Wrocław

Ostatnie wizyty

292 wyświetleń profilu

Osiągnięcia Swatek

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Przyjazny Unikat
  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Bajdełejem ładny nóż na tych zdjęciach
  2. Dzięki Arkadiusz. Pewnie masz rację z tą zmianą składu, ale zainteresowało mnie to, bo przy braku czasu (np przed świętami) nie trzeba pitolić się z klasyfikacją mięsa. W ogóle to zastanawiałem się kiedyś, czy nie można byłoby zastosować WP I w postaci schabu (oczywiście bez mizdry i warkocza) i WP II w postaci boczku i tyle:-) A sytuacji braku czasu byłoby to bardzo szybkie.
  3. Maxell, w tym przepisie nie dzieli się karkówki na kawałki mięsa i kawałki tłuszczu, tylko całość do zmielenia na fi8?
  4. Ja kiedyś zaradziłem temu nieco w taki sposób, że brałem w dłonie trochę smalcu wieprzowego (takiego z kostki) i ponacierałem kiełbasy. Pamiętam, że po 1-2 dniach osłonki były już bardziej jadalne. Nie załatwiło oczywiście problemu w 100%, ale było trochę lepiej.
  5. Swatek

    Gumowata kiełbasa

    ???:-)
  6. Dzięki wszystkim Wam za odpowiedzi. Kiedyś już pisałem o moim problemie twardości kiełbas, więc nie będę Was znów tym zanudzał. Dostałem wtedy wskazówki i się do nich zastosuję. Jeżeli nie poskutkuje, to obiecuję się zgłosić ponownie Po prostu zastanowiło mnie, czy czasem rzeczywiście nie można inaczej. Odpowiedź Maxella kończy temat, chodź może nie do końca Nie pomyślałem o tym problemie. Jeśli jednak tak jest, to może również wędzonki lepiej jest peklować na sucho (?)
  7. Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie peklowania mięsa na kiełbasy. Mam na myśli cienkie, bo na krakowską pekluję na sucho i wychodzi super. W związku z tym, że generalnie wychodzą mi twarde (wiem, że są różne powody), zastanowiła mnie sugestia człowieka, który od dłuższego czasu się w to bawi, i jego kiełbasy bardzo mi podchodzą. Twierdzi, że miał ten sam problem do momentu, gdy mięso na kiełbasy również zaczął peklować na mokro. Podobnie robi mój "siostrzan" i też kiełbasy wychodzą mu OK. Ja trzymam się dość sztywno ustalonych reguł, więc taki sposób peklowania kłóci mi się ze sztuką Co sądzicie? Ma to sens?
  8. Dzięki wielkie. Oglądałem ich stronę, ale byłem ciekaw Waszych opinii. Pozdrawiam
  9. Witam serdecznie. Czy możecie polecić mi jakiegoś dostawcę osłonek naturalnych? Chodzi mi o baranie (na kabanosy) i zwykłe wieprzowe. Nie byłem zadowolony z wcześniej kupionych, i stąd ta prośba. Chciałem się zwrócić do kol. Miro, ale gdzieś przepadł. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam Tomek
  10. W tym drugim wariancie połączenia w skrzynce sterującej wyglądałyby chyba tak, jak na załączonym rysunku. [Dodano: 07 sty 2022 - 02:16] Aha, żeby nie zaciemniać obrazu, pominąłem tu niskie prądy pomiędzy PID i SSR oraz sondę. Pomoże ktoś? Pozdrawiam Tomek
  11. Amigos, mam małą zagwozdkę z połączeniem PID, dwóch SSR i podwójnej grzałki. Jestem niby typem technicznym, ale w kwestiach elektrycznym jest ze mnie nomen-omen "opornik" Do sprzedawcy dostałem taki schemat połączenia, jak w załączniku. [Dodano: 06 sty 2022 - 20:52] Teraz załączyłem [Dodano: 06 sty 2022 - 21:04] Komorę mam zrobioną z pionowych desek podłogowych grubości 30mm łączonych na pióro i wpust. Jedną z desek obróciłem, żeby sąsiadowały dwa wpusty. Chodzi mi o ukrycie tam przewodów. [Dodano: 06 sty 2022 - 21:13] Kable (2,5mm) poprowadziłem tak, jak pokazałem roboczo na załączonym rysunku. Czarne linie to kanał na kable, zielony to uziemienie, a brązowy i niebieski to "1" i "0". Na dole jest samo wejście do kanału od spodu komory, nieco wyżej wejście do komory w miejscu usytuowania grzałek, a na górze wyjście ne zewnątrz, do skrzynki sterowniczej. Tak więc w sumie do skrzynki ze sterowaniem poprowadzone jest 7 kabli. Mieści się to co prawda w tych wpustach, choć na wcisk. Coś mi się kolebie we łbie ze szkoły, że takie sąsiadowanie ze sobą przewodów z dużym prądem może tworzyć jaką cewkę, czy coś [Dodano: 06 sty 2022 - 21:18] Zastanawiam się, czy nie prościej byłoby to zrobić w taki sposób, żeby zasilanie grzałek szło od razu do nich (a nie na samą górę). Ze skrzynki do grzałek poszłyby w takim układzie tylko dwa kable niebieskie. Co sądzicie?
  12. Ad MIKI A jak osiągnąłeś wystarczająco niską temperaturę w DG? Obniżając przepływ powietrza?
  13. OK, dziękuję Ci za odpowiedź Tak gwoli wyjaśnienia, chodziło mi o to, czy te zwykłe woreczki polietylenowe nie będą jakoś reagowały z naszym roztworem peklosoli.
  14. TOSHIBA Jakie worki używasz do tego celu? Jakieś specjalne?
  15. A mnie ten przepis Kol. Ligawy baardzo przypadł do gustu. Siebie najczęściej z trudem odczytuję, a z tym jakoś nie miałem żadnego problemu. No może poza jednym. Najpierw przeczytałem, żeby obsuszać w wędzarni od 2,5 do ...30 godzin W każdym razie z całą pewnością spróbuję takie coś dla dzieciaczków popełnić Pozdrawiam
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.