Skocz do zawartości

ary_zet

Użytkownicy
  • Postów

    85
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Pomorze

Osiągnięcia ary_zet

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. No i zestaw wstawiony- temperatury się wyrównały(piekarnik -woda) po ok. godzinie od wstawienia. Do garnka włożyłem sondę do pomiaru, całość przykryłem szczelnie folią aluminiową+ na górę pokrywka . Przez 3 godz . miałem możliwość obserwowania z doskoku- jak trzyma temp. w garnku . Wynik - temp na termometrze skakała bardzo rzadko +- 1 stopień. Niestety po tym czasie pojechałem do pracy i wrócę ok 18.30 - zobaczymy co wyjdzie ( może jakieś zdjęcie zrobię ,to wstawię na forum. cdn.....
  2. dziękuję za opinię . Jutro o godz 6.00 wstawię zestaw do piekarnika ( woda w garnku już będzie miała 65 stopni _ do wody włożę również końcówkę termometru, aby kontrolować jaka jest temp.Po powrocie z pracy -18.00 sprawdzę co wyszło,i dam znać tu na forum. W woreczku mam - szynka wp w przyprawach-. pokrojona na 5 słusznych kawałków .waga ok 1,2 kg.DZIAŁAM....
  3. Hej. Mam pytanie..... Garnek w wodą pod przykrywką w piekarniku z termoobiegiem 65 stopni C.Zanurzamy mięso z przyprawami w woreczku próżniowym( wcześniej peklowane 48 godz też próżniowo.) na 12 godzin- czy zda to egzamin> nie mam cyrkulatora stąd ten pomysł....
  4. Hej. Nic nie piszesz o przelewaniu jelit.Robisz to? Cytat-Przygotowanie osłonek: ''Jelita konserwowane solą przed użyciem do produkcji wędlin, opłukuje się z soli i moczy w wodzie przez 2-4 godzin, aż do przywrócenia elastyczności ścianek i usunięcia soli. Następnie jelita przelewa się czystą, ciepłą wodą o temperaturze ok. 30 st.C; sprawdza, czy jelita nie mają zanieczyszczeń i uszkodzeń."
  5. Jak zwykle -bardzo apetyczne wyroby
  6. ary_zet

    Zapal świecę

    Najszczersze wyrazy współczucia[*][*][*] Trzymaj się.
  7. Pięknie się prezentuje , ale to już wyższa szkoła....
  8. Hej. Sorki że dopiero teraz odpisuję ,ale byłem poza zasięgiem-wędziłem. Z papryką czy imbirem robię tak że serki układam w misce ( mam taką prostokątną- pasującą na 12 serków ułożonych na dnie, w 1 warstwie) zalewam solanką 80 g soli na 1.5 litra wody i kiedy warstwa solanki przykryje mi serki posypuję to papryką lub imbirem .Przyprawy toną i osadzają się na serkach .Niczego nie mieszam.Przyprawy daję z ręki - nie ważę ich - ( ok 3 łyżeczki do herbaty)- następnym razem zważę . Tu masz podgląd na nie- Pozdrawiam.
  9. Sery wędzę co 2 tygodnie(Dzięki Qbie-69 ) trzymam w solance 24 godziny -80 g soli na 1,5 litra wody,do tego dodaję od razu przyprawy-papryka(ładnie wybarwia na delikatny brąz), lub imbir(wybarwia na złoty kolor) moczy to się 24 h potem 12h ociekania i do wędzarni razem z kiełbą i innymi frykasami -najpierw do osuszania ok 40min.- 1 h i wędzenie ( zawsze na najwyższym poziomie nad wędzonkami) nigdy z nich nic nie kapało na wyroby poniżej .Mam to przetestowane. Zapomniałem dodać - jutro też wędzenie ( w koszuli ale wędzę )
  10. W Lidlu zaś promocja- na serki typu włoskiego- 2.19 zł/szt..
  11. Hej. A do zdjęcia dołącz rozpiskę użytego mięsa,a w szczególności jaki tłuszcz użyłeś-będzie bardzo pomocne w zdiagnozowaniu problemu..
  12. Możliwe że jakaś wadliwa seria-ja wędzę co 2 tygodnie i jeszcze nie trafiłem na lipne,ale zawsze sprawdzam do kiedy termin przydatnośći - dziś były też 2 wersje : pierwsza z terminem do 6.11 a pod spodem do 14.11
  13. Niestety nie wiem- dziś wpadłem po bułki ok 15.45-myśle sobie a,zajrzę co tam u serków -a tam promocja .To wziąłem 21 szt
  14. Hej. Lidlu jest promocja na serki typu włoskiego(nasze do wędzenia) Zakup 3 szt w cenie 2 szt.Serek wychodzi 1,79 zł.Warto się zaopatrzyć Termin przydatności do spożycia 14.11.2017.
  15. poszukałem- może to- http://www.dusterclubs.ru/vb/showthread.php?t=6326&page=415
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.