Skocz do zawartości

Sabtom

Użytkownicy
  • Postów

    27
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Piekary

Osiągnięcia Sabtom

Uczeń

Uczeń (3/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Proszę o wyjaśnienie pytanie może głupie ale mnie nurtuje Kolejny raz mam w kiełbasie po sparzeniu wodę . występuje ona pomiędzy jelitem a kiełbasą. Kiełbasę staram się nabijać w jelita dość mocno, powietrza nie widać nie wykłuwam, po uwędzeniu na oko kiełbaska jak się patrzy . Parzę w 78 stopniach 20 minut. Czy czas mieszania (wyrabiania) mięsa może mieć na to wpływ ??? Czy jelita mogą na to wpływać (kupiłem w Makro ale przecież wieprzowe )
  2. Sabtom

    Dowcipy

    .
  3. Sabtom

    Dowcipy

    .
  4. Sabtom

    Dowcipy

    . [Dodano: 29 paź 2018 - 11:40] .
  5. Piękna wędzarnia. PawelC Proponuję abyś zrobił pod składzik z drewnem podstawę drewnianą aby nie stało bezpośrednio na ziemi. Nie będziesz miał syfu na dole.
  6. Odlej strop z betonu, i nie martw się temperaturą robisz wędzarnie a nie piec hutniczy
  7. Polędwica była z biedronki cała 1,5 kg po usunięciu tłuszczu i reszty wyszło 0,7 kg i grubość jak wyżej hi hi Więcej już tam nie kupię
  8. Polędwice robiłem 2 razy . Parzyłem za każdym razem do osiągnięcia 60 stopni wewnątrz. Po sparzeniu wywieszane do ostygnięcia w t emp. pokojowej ok 20 stopni. Za każdym razem wyszła inna pierwszy raz polędwica była grubości ok 3-4cm po wystudzeniu i przekrojeniu ładnie błyszczała i wchodziła w bardzo delikatny róż za drugim razem polędwica miała 5-6 cm grubości po przekrojeniu była soczysta ale już się nie błyszczała Taki efekt to chyba przy temp poniżej 59 stopni się uzyska . W poniedziałek wędzę polędwicę z ciekawości jedną sparzę do 58 stopni w środku ciekawe jak wyjdzie
  9. dzięki Panowie w takim razie powędrowało do lodówki - noc będzie przespana a i pewność peklowania większa
  10. Dzięki Już miałem stracha bo w poniedziałek chcę dymić . W takim razie zostaje na balkonie
  11. peklowanie na mokro 5 dni ( polędwica ) Na balkonie mam ok 2 stopnie na + czy mogę peklować w tej temp czy lepiej przenieś do lodówki temp +5 stopni ?
  12. Halusiu chciałem podziękować za przepis kabanosy wyszły wyśmienite. To moje drugie podejście. Za pierwszym razem użyłem zamiennika podgardla w postaci boczku , wędziłem olchom i wiśnią 50/50 - wyszły kabanosy w smaku dobre i kruche kolor ok zapach jednak nie ten który chciałem uzyskać. Bardzo szybko się podsuszyły co niewątpliwie było spowodowane wytopieniem się tłuszczu miękkiego z boczku. Niemniej bardzo szybko zniknęły. Teraz postanowiłem trzymać się ściślej receptury i dałem podgardle. Wędzenie olcha i buk 50/50 lekko zmodyfikowane przyprawy: - pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg - gałka muszkatołowa - 0,6g/kg - kminek - 1,7g/kg (połowa zmielona na młynku ) - czosnek - 1,5 ząbka/kg - cukier - 2g/kg Na forum czytałem aby nie modyfikować przepisów dotyczy to w szczególności osób raczkujących w tym temacie takich jak Ja i tu się zgadzam. Smak, konsystencja, zapach przerósł moje oczekiwania. Jestem mega zadowolony to jest to Podstawa to nie kombinować i zastosować odpowiedni % skład mięsa.
  13. dzięki za szybką odpowiedz . w takim razie wywalam Niech moc będzie z tobą
  14. Pierwszy raz dodaję podgardle do kiełbasy Czy coś z niego się wykrawa? ma takie grudki nie wiem czy to wyciąć i wywalić czy też przerobić
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.