Halusiu chciałem podziękować za przepis kabanosy wyszły wyśmienite. To moje drugie podejście. Za pierwszym razem użyłem zamiennika podgardla w postaci boczku , wędziłem olchom i wiśnią 50/50 - wyszły kabanosy w smaku dobre i kruche kolor ok zapach jednak nie ten który chciałem uzyskać. Bardzo szybko się podsuszyły co niewątpliwie było spowodowane wytopieniem się tłuszczu miękkiego z boczku. Niemniej bardzo szybko zniknęły. Teraz postanowiłem trzymać się ściślej receptury i dałem podgardle. Wędzenie olcha i buk 50/50 lekko zmodyfikowane przyprawy: - pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg - gałka muszkatołowa - 0,6g/kg - kminek - 1,7g/kg (połowa zmielona na młynku ) - czosnek - 1,5 ząbka/kg - cukier - 2g/kg Na forum czytałem aby nie modyfikować przepisów dotyczy to w szczególności osób raczkujących w tym temacie takich jak Ja i tu się zgadzam. Smak, konsystencja, zapach przerósł moje oczekiwania. Jestem mega zadowolony to jest to Podstawa to nie kombinować i zastosować odpowiedni % skład mięsa.