Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule...

 

Nigdy w życiu com przeżył nie myślałem ze  wezmę się za pieczenie chleba. Ale to wstęp do nowego rozdziału życia. WYPIEKI ;) . Przyjdzie czas i na jakieś strucle z makiem itp. Od czegoś trzeba zacząć więc powolutku. Czytając Wasze posty ze slinka leciała i jakoś miło sie robiło co do tematu ale zazdrościłem że wy już w tajnikach wiedzy  a ja dopiero myślę się zabrać. Sam chleb od dawna mi się już marzył by piec samemu. Zapach chleba w domu powala na kolana, jest w tym jakaś magia domu. Tak  rodzinnie ;).    

 

Chwila wiekopomna ;) . Wstawiłem zakwas!  

 

Jest tylko mała niedogodność. Polatałem po sklepach i nie ma zbytnio wyboru mąki. Dwa lub trzy rodzaje i wszystko. Gdzie można nabyć wiecej gatunków mąki?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest tylko mała niedogodność. Polatałem po sklepach i nie ma zbytnio wyboru mąki. Dwa lub trzy rodzaje i wszystko. Gdzie można nabyć wiecej gatunków mąki?  
 

Duży wybór znajdziesz w Kauflandzie ... bynajmniej u mnie nie ma problemów  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358945
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nigdy w życiu com przeżył nie myślałem ze  wezmę się za pieczenie chleba.

Ja tez tak myslalam,od pierwszego wypieku ,kupilam 1 bochenek ktory nawet nie zostal zjedzony bo nam przestal smakowac te kupne, pieke chleb srednio  raz na tydzien i jakies bulki dla odmiany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358950
Udostępnij na innych stronach

Mąkę dostaniesz w wielu sklepach - w Kauflandzie, real , Auchan itp

Melvit, Gdańskie młyny jest spory wybór i niekoniecznie w stoiskach ekologicznych

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358956
Udostępnij na innych stronach

Czy w okolicach Ełku nie ma młynów ??

Jak są to tam można kupić mąkę wszelkiego rodzaju w ilościach detalicznych-- przynajmniej ja mam taką możliwość w młynie koło mojej wiochy.

Zaleta takiej mąki to mniej ulepszaczy niż w marketowych i lepsza jakość .

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358987
Udostępnij na innych stronach

Czy w okolicach Ełku nie ma młynów ??

Jak są to tam można kupić mąkę wszelkiego rodzaju w ilościach detalicznych-- przynajmniej ja mam taką możliwość w młynie koło mojej wiochy.

Zaleta takiej mąki to mniej ulepszaczy niż w marketowych i lepsza jakość .

Pozamykane. Jeszcze z 15 lat temu może coś działało teraz nie bardzo wiem czy jeszcze w okolicy coś działa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358993
Udostępnij na innych stronach

Taka propozycja - pogadaj z kimś z piekarni (jakiejś małej rodzinnej lub osiedlowej) skąd biorą mąkę, z tego co wiem piekarnie biorą z młynów bo taniej i lepsza. Jak Ci podpowiedzą to masz po kłopocie :)

Jest jeszcze możliwość z aledrogo.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358997
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio w Tesco pojawił się olbrzymi wybór mąki do pieczenia chleba. Dostaniesz wszystkie, nawet te z grubego przemiału: 1800 i 2000. Ceny bardzo przystępne i wysoka jakość. 

Domowy chleb to zupełnie inna bajka. Od dawna nie kupuję pieczywa przemysłowego. Ważne by chleb robić na zakwasie, zwłaszcza chleb żytni. Do pieczenia używam glinianej formy (keksówka), wewnątrz szkliwiona. Żadnych blach i silikonów, które wchodzą w reakcję z zakwasem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359014
Udostępnij na innych stronach

Wstawiłem foremki z ciastem do piekarnika, przed chwilką wyjąłem. Zgroza ;) !!! Coś nie wyszło...   ;(     Po przekrojeniu jakieś takie wodniste, zakalcowate, sam nie wiem.  Wstawiłem  z powrotem może jeszcze się coś zmieni ;).  (uratuje )  choć nadzieje nikłe.  A moja lepszejsza połowa będzie miała powody do dowcipów.  Dramat ;(


Coś takiego ;(

post-58531-0-11773100-1404203881_thumb.jpg

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359669
Udostępnij na innych stronach

nie no na zdjęciu tragedii nie ma ;) ale napisz co i jak robiłeś - tak będzie prościej coś podpowiedzieć ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359674
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy blad, to ,ze za wczesnie rozkroiles chleb, pamietaj chleb na zakwasie lubi odpoczac ,jak mieso po pieczeniu.  I prosze ta jak Roger, napisz dokladnie co i jak robiles.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359765
Udostępnij na innych stronach

Spoko, spoko :cool:  Mnie się widzi za wysoka temperatura początkowego pieczenia i za słabo wyrośnięty (wcześniej)  Nic to... nastepny będzie super ! :thumbsup:  Do ciasta chlebowego , jak i do chleba -trzeba cierpliwości ... znam to ... Niech się żona nie nabija ... przynajmniej próbowałeś :cool: Pozdro ! Dasz radę :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359775
Udostępnij na innych stronach

Daj se luzik i podaj przepis jak robiłeś

chlebek jest fajny bo własny - a tera pytanie po kiego diabła kroiłeś na ciepło - lepiej rwać :)

Wygląd na mocno grubo ziarnisty żytni - czy coś koło tego było ??

To teraz jak już wg. Ciebie stracony wypiek to ja mam propozycję - daj 1 dzień w cieniu (pod szmatką lnianą) poleżakować i wtedy posmakuj.

Chleb taki nawet jak jest lekko "ziemisty" i "kleisty" to jest tak pożywny, że więcej niż 3 kromki ciężko zjeść.

Podaj dokładną recepturę -- ile mąki i jakiej; ile wody (jak temperatura) , ile rośnięcia i na ile "rat" jaka temperatura pieczenia i wszystkie inne szczegóły jakie pamiętasz - to może pomóc w podpowiedzi co i jak.

Tak na moje oko to albo za bardzo wodniste ciasto albo za krótko rosło - temperatura "startowa" mogła być też zbyt wysoka no i reszta temperatury też ma znaczenie.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359778
Udostępnij na innych stronach

A jak LP zacznie sie wysmiewac to powiedz ze przez pol roku bedzie jadla stare z lidla co to tylko niby swierze i chrupiace :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359800
Udostępnij na innych stronach

Wstawiłem foremki z ciastem do piekarnika, przed chwilką wyjąłem. Zgroza ;) !!! Coś nie wyszło...   ;(     Po przekrojeniu jakieś takie wodniste, zakalcowate, sam nie wiem.  Wstawiłem  z powrotem może jeszcze się coś zmieni ;).  (uratuje )  choć nadzieje nikłe.  A moja lepszejsza połowa będzie miała powody do dowcipów.  Dramat ;(

Coś takiego ;(

 

Chleb zaraz po upieczeniu należy wyjąć z formy i studzić na kratce. Czasami trzeba podpiec, kiedy jest od dołu i po bokach niezrumieniony. Wszystko zależy w czym pieczesz. Jeśli formy metalowe to tylko wyłożone papierem do pieczenia - ciasto na zakwasie reaguje z metalem. Najlepiej używać form glinianych, wewnątrz szkliwionych. Silikon z kolei to chemia i mimo zapewnień, że nie reaguje z ciastem i jest obojętny dla zdrowia to to są tylko chwyty reklamowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359811
Udostępnij na innych stronach

maka z Tesco to pewnie "tylko samo zdrowie" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359847
Udostępnij na innych stronach

Przebywając obecnie w Polsce nabywam mąkę której zresztą mają bardzo szeroki wybór, w "Intermarche" w Ciechocinku, i muszę przyznać że jest w doskonałym gatunku, niczym nie ustępująca tej z której piekę w Szwecji. Fakt, te mąki nie są najtańsze, ale narzekać na nie nie można.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359884
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Swego czasu robiłem taki chlebek na naturalnym zakwasie:

 

post-65335-0-05596500-1404365162_thumb.jpg

post-65335-0-47514500-1404365174_thumb.jpg

 

Był to chlebek pszenno - żytni z nasionami.... moja żonka nie wierzyła że wyjdzie mi coś zjadliwego....ale po pierwszym wypieku stwierdziła że wyszła za piekarza :)

Chlebek był wspaniały, chrupka skórka, wilgotny w środku i tak jak ktoś wcześniej wspomniał  - tak pożywny że 3 kromki wystarczają żeby nawet chłop się najadł!

W chlebaku leżał tydzień i co najlepsze... z każdym kolejnym dniem był jeszcze lepszy!

Wszystkie elementy składowe kupowane bezpośrednio w Tesco .... trzeba tylko poszperać po półkach i schylić się a wszystko się znajdzie i to w rozsądnych cenach!

Chyba znów muszę skombinować zakwas  :D

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359887
Udostępnij na innych stronach

Mój zakwas jeździ ze mną, jadąc do Polski zabieram zakwas ze sobą, aby nie przerywać cyklu ponieważ ma on już sporo latek na karku. W markecie "Intermarche" mają zaś cały dział z różnymi gatunkami mąki do wypieków chlebów i bułek. Mają też i ziarna które które nabywam i dodaję do chleba, np. żyto, pszenica, słonecznik, siemię. Naprawdę świetnie zaopatrzony dział dla domowych piekarzy.

 

Ps. Arko piękne chlebki i z tym domowym pieczywem jest dokładnie tak jak napisałeś. Bije na głowę wszelkie kupne wypieki.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359889
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.