januszfeniks Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Jak w tytule... Nigdy w życiu com przeżył nie myślałem ze wezmę się za pieczenie chleba. Ale to wstęp do nowego rozdziału życia. WYPIEKI . Przyjdzie czas i na jakieś strucle z makiem itp. Od czegoś trzeba zacząć więc powolutku. Czytając Wasze posty ze slinka leciała i jakoś miło sie robiło co do tematu ale zazdrościłem że wy już w tajnikach wiedzy a ja dopiero myślę się zabrać. Sam chleb od dawna mi się już marzył by piec samemu. Zapach chleba w domu powala na kolana, jest w tym jakaś magia domu. Tak rodzinnie . Chwila wiekopomna . Wstawiłem zakwas! Jest tylko mała niedogodność. Polatałem po sklepach i nie ma zbytnio wyboru mąki. Dwa lub trzy rodzaje i wszystko. Gdzie można nabyć wiecej gatunków mąki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Jest tylko mała niedogodność. Polatałem po sklepach i nie ma zbytnio wyboru mąki. Dwa lub trzy rodzaje i wszystko. Gdzie można nabyć wiecej gatunków mąki? Duży wybór znajdziesz w Kauflandzie ... bynajmniej u mnie nie ma problemów Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Dziękuję. Jutro zaczynam kopać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Nigdy w życiu com przeżył nie myślałem ze wezmę się za pieczenie chleba. Ja tez tak myslalam,od pierwszego wypieku ,kupilam 1 bochenek ktory nawet nie zostal zjedzony bo nam przestal smakowac te kupne, pieke chleb srednio raz na tydzien i jakies bulki dla odmiany Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Mąkę dostaniesz w wielu sklepach - w Kauflandzie, real , Auchan itpMelvit, Gdańskie młyny jest spory wybór i niekoniecznie w stoiskach ekologicznych Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Czy w okolicach Ełku nie ma młynów ??Jak są to tam można kupić mąkę wszelkiego rodzaju w ilościach detalicznych-- przynajmniej ja mam taką możliwość w młynie koło mojej wiochy.Zaleta takiej mąki to mniej ulepszaczy niż w marketowych i lepsza jakość . Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Czerwca 2014 przynajmniej ja mam taką możliwość w młynie koło mojej wiochy. urodziłem się w tej " wiosce " gdzie są takie młyny ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Czy w okolicach Ełku nie ma młynów ??Jak są to tam można kupić mąkę wszelkiego rodzaju w ilościach detalicznych-- przynajmniej ja mam taką możliwość w młynie koło mojej wiochy.Zaleta takiej mąki to mniej ulepszaczy niż w marketowych i lepsza jakość .Pozamykane. Jeszcze z 15 lat temu może coś działało teraz nie bardzo wiem czy jeszcze w okolicy coś działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Niemożliwe, żeby wszyskie były pozamykane.Może trochę daleko, ale w Suwałkach jest.Sam kupowałem mąkę w tym młynie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Pogrzebię w necie. Może taka wiadomość się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Taka propozycja - pogadaj z kimś z piekarni (jakiejś małej rodzinnej lub osiedlowej) skąd biorą mąkę, z tego co wiem piekarnie biorą z młynów bo taniej i lepsza. Jak Ci podpowiedzą to masz po kłopocie Jest jeszcze możliwość z aledrogo. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-358997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ostatnio w Tesco pojawił się olbrzymi wybór mąki do pieczenia chleba. Dostaniesz wszystkie, nawet te z grubego przemiału: 1800 i 2000. Ceny bardzo przystępne i wysoka jakość. Domowy chleb to zupełnie inna bajka. Od dawna nie kupuję pieczywa przemysłowego. Ważne by chleb robić na zakwasie, zwłaszcza chleb żytni. Do pieczenia używam glinianej formy (keksówka), wewnątrz szkliwiona. Żadnych blach i silikonów, które wchodzą w reakcję z zakwasem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Byłem w Tesco i nabyłem co potrzebuję. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Wstawiłem foremki z ciastem do piekarnika, przed chwilką wyjąłem. Zgroza !!! Coś nie wyszło... ;( Po przekrojeniu jakieś takie wodniste, zakalcowate, sam nie wiem. Wstawiłem z powrotem może jeszcze się coś zmieni . (uratuje ) choć nadzieje nikłe. A moja lepszejsza połowa będzie miała powody do dowcipów. Dramat ;(Coś takiego ;( Edytowane 1 Lipca 2014 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lipca 2014 nie no na zdjęciu tragedii nie ma ale napisz co i jak robiłeś - tak będzie prościej coś podpowiedzieć Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lipca 2014 Pierwszy blad, to ,ze za wczesnie rozkroiles chleb, pamietaj chleb na zakwasie lubi odpoczac ,jak mieso po pieczeniu. I prosze ta jak Roger, napisz dokladnie co i jak robiles. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lipca 2014 Spoko, spoko Mnie się widzi za wysoka temperatura początkowego pieczenia i za słabo wyrośnięty (wcześniej) Nic to... nastepny będzie super ! Do ciasta chlebowego , jak i do chleba -trzeba cierpliwości ... znam to ... Niech się żona nie nabija ... przynajmniej próbowałeś Pozdro ! Dasz radę Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lipca 2014 Daj se luzik i podaj przepis jak robiłeśchlebek jest fajny bo własny - a tera pytanie po kiego diabła kroiłeś na ciepło - lepiej rwać Wygląd na mocno grubo ziarnisty żytni - czy coś koło tego było ??To teraz jak już wg. Ciebie stracony wypiek to ja mam propozycję - daj 1 dzień w cieniu (pod szmatką lnianą) poleżakować i wtedy posmakuj.Chleb taki nawet jak jest lekko "ziemisty" i "kleisty" to jest tak pożywny, że więcej niż 3 kromki ciężko zjeść.Podaj dokładną recepturę -- ile mąki i jakiej; ile wody (jak temperatura) , ile rośnięcia i na ile "rat" jaka temperatura pieczenia i wszystkie inne szczegóły jakie pamiętasz - to może pomóc w podpowiedzi co i jak.Tak na moje oko to albo za bardzo wodniste ciasto albo za krótko rosło - temperatura "startowa" mogła być też zbyt wysoka no i reszta temperatury też ma znaczenie. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lipca 2014 A jak LP zacznie sie wysmiewac to powiedz ze przez pol roku bedzie jadla stare z lidla co to tylko niby swierze i chrupiace Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lipca 2014 Wstawiłem foremki z ciastem do piekarnika, przed chwilką wyjąłem. Zgroza !!! Coś nie wyszło... ;( Po przekrojeniu jakieś takie wodniste, zakalcowate, sam nie wiem. Wstawiłem z powrotem może jeszcze się coś zmieni . (uratuje ) choć nadzieje nikłe. A moja lepszejsza połowa będzie miała powody do dowcipów. Dramat ;(Coś takiego ;( Chleb zaraz po upieczeniu należy wyjąć z formy i studzić na kratce. Czasami trzeba podpiec, kiedy jest od dołu i po bokach niezrumieniony. Wszystko zależy w czym pieczesz. Jeśli formy metalowe to tylko wyłożone papierem do pieczenia - ciasto na zakwasie reaguje z metalem. Najlepiej używać form glinianych, wewnątrz szkliwionych. Silikon z kolei to chemia i mimo zapewnień, że nie reaguje z ciastem i jest obojętny dla zdrowia to to są tylko chwyty reklamowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lipca 2014 maka z Tesco to pewnie "tylko samo zdrowie" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lipca 2014 maka z Tesco to pewnie "tylko samo zdrowie" Markety sprzedają też produkty dobre, polskie. Nie wszystko co tesco-we musi być złe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lipca 2014 Przebywając obecnie w Polsce nabywam mąkę której zresztą mają bardzo szeroki wybór, w "Intermarche" w Ciechocinku, i muszę przyznać że jest w doskonałym gatunku, niczym nie ustępująca tej z której piekę w Szwecji. Fakt, te mąki nie są najtańsze, ale narzekać na nie nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Swego czasu robiłem taki chlebek na naturalnym zakwasie: Był to chlebek pszenno - żytni z nasionami.... moja żonka nie wierzyła że wyjdzie mi coś zjadliwego....ale po pierwszym wypieku stwierdziła że wyszła za piekarza Chlebek był wspaniały, chrupka skórka, wilgotny w środku i tak jak ktoś wcześniej wspomniał - tak pożywny że 3 kromki wystarczają żeby nawet chłop się najadł!W chlebaku leżał tydzień i co najlepsze... z każdym kolejnym dniem był jeszcze lepszy!Wszystkie elementy składowe kupowane bezpośrednio w Tesco .... trzeba tylko poszperać po półkach i schylić się a wszystko się znajdzie i to w rozsądnych cenach!Chyba znów muszę skombinować zakwas Edytowane 3 Lipca 2014 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lipca 2014 (edytowane) Mój zakwas jeździ ze mną, jadąc do Polski zabieram zakwas ze sobą, aby nie przerywać cyklu ponieważ ma on już sporo latek na karku. W markecie "Intermarche" mają zaś cały dział z różnymi gatunkami mąki do wypieków chlebów i bułek. Mają też i ziarna które które nabywam i dodaję do chleba, np. żyto, pszenica, słonecznik, siemię. Naprawdę świetnie zaopatrzony dział dla domowych piekarzy. Ps. Arko piękne chlebki i z tym domowym pieczywem jest dokładnie tak jak napisałeś. Bije na głowę wszelkie kupne wypieki. Edytowane 3 Lipca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10028-chleb-feniks-piecze-chlebek/#findComment-359889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.