Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Maćku to stawia mnie przed wyzwaniem aby jutro iść do lasu! Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-633609
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

:) eeeee, u nasz na wiejscowości z grzybami jak z yeti....niestety...

Monitoruję czasem tereny zalesione...i nic :hmm:

Otwarcie może i skromne Maćku ale jednak dokonane... :clap: :clap: :clap::thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-635123
Udostępnij na innych stronach

Coż począć Bracie. Sprawdzę okolicę, ale chyba też nic nie ma.

A że nie samym grzybem człowiek żyje to i ser wedzony był i jest

post-45732-0-87195600-1563287946_thumb.jpg

elementy kurze

post-45732-0-07180200-1563288504_thumb.jpg

słoninka marynowana

post-45732-0-86031700-1563288660_thumb.jpg

Wykopaliska salami z przed 1.5 roku

post-45732-0-85865900-1563288780_thumb.jpg widać rozmazany tłuszcz. Ostre w smaku. Trzymałem tyle przez gapiostwo a nie ze chciałem sprawdzić czas.

A grzyby mam zapasik w zalewie solnej to sobie jutro zrobię. post-45732-0-50775700-1563288986_thumb.jpg

Na masełku z cebulką i trochę smietany. Takie lubię ????.

Czasy trochę brak. Mam troszkę jeszcze do publikacji, ale to muszę przysiąść i ładnie napisać.

Ser słonina drób to forumowa klasyka. Salami opisane w u mnie.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-635126
Udostępnij na innych stronach

Ziezielony kozaków, prawdziwków niet są tylko zajaczki na podwórku. ????

post-45732-0-92299400-1563301685_thumb.jpg

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-635152
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jak mawia klasyk. Na śniadanie, mówię że można jeść.

post-45732-0-45192900-1564640099_thumb.jpg

post-45732-0-34974900-1564640143_thumb.jpg

Skład na 1 kg

boczek 0,3 kg

łopatka 0,63 kg

Wołowina 0,07 kg

Dodatki .Peklosól 17g/kg, pieprz 3 g/kg, czosnek 3 g/kg, papryka czerwona 2 g/kg, papryka ostra 0,5 g/kg.Kiełbasa pieczona typu autorskiego z ???? ☺️. Dobra ale to jeszcze nie to. Chyba mogłem ja jeszcze ciut podpiec, jak dla mnie brakuje klasy I ale nie było z czego wykroić. Chociaż może jestem zbyt ostry dla siebie bo konsumenci mówią że ????. Z drugiej strony nie dziwię się im, jak benchmarkiem dla nich jest marketowy wyrób.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636596
Udostępnij na innych stronach

 

 

łopatka 0,63 kg

A jakie klasy mięsa ukryłeś pod tym hasłem?

W zasadzie z tej autorskiej receptury zdradziłeś wyłącznie rodzaj i dawkowanie przypraw.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636602
Udostępnij na innych stronach

Chyba mogłem ja jeszcze ciut podpiec, jak dla mnie brakuje klasy I ale nie było z czego wykroić. 

Kiełbaska pięknie wizualnie wygląda (aż za....za długo na dymie),przy zastosowaniu surowca z mięsa łopatki wp.dopiekamy kiełbasę do temp.74-75'C wewnątrz batonu w przeciwnym razie wyjdzie taka osurowiała co z czasem czyni ją gorzką.Po prostu jak mawiali mi starzy masarze kiełbasa lubi "odżyć jak siano-niby suche a...." często popełniany błąd przez wandzorzy to pieczenie do 70'C (nie pełna denaturacja białek,brak uzyskania pełnego smaku z braku pałera energetycznego).Zrobisz następną pochwal się będziesz zadowolony.

p.s.kiełbasę taką pieczemy max 2-2,5godz na gotowo,Twoja musiała być grubo ponad 3 godziny (Ty wiesz  ile a ja widzę ;) ).A tu wykasowałem bo źle zrozumiałem ot pomyłka przepraszam

3-maj sie i wędź

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636607
Udostępnij na innych stronach

 

 

zauważyłeś brak klasy

Bez przesady. :D Chyba klasyfikacji? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636608
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jakie klasy mięsa ukryłeś pod tym hasłem?
 

Przyznam się bez bicia nie ważyłam. Mięso też trochę było "zmasakrowane" bardziej na gulasz, chociaż na tacce ładnie wyglądało.
Klasyfikacja nie była ortodoksyjny.
Oceniam że z tych 0,63 to tak 10 deko to I 45 deko to II i 8 deko III.
Sitka wołowina III 2,5 mm , boczek 6 mm, II 8 mm I 13 mm, maszynka alfa 10. Drewno mix buk wiśnia. Wedzenie na kolor.
Boczek i II to raczej chude tak 30/70 Pieczenie do 67 stopni w środku. Termometr marketowy to możliwe przekłamanie.Co jej brakuje jest soczysta nie twarda jako kiełbasa. Ale czuć że z łopatki. Myślę że jest nie do pieczona, a może suszenie polepszy jej smak. Piszę o takim zastosowaniu na kanapkę, bo na ciepło oki. Aby nie było jest smaczna dobra ale mogła by być lepsza.
Zimową porą trochę dojrzewajacych zrobiłem. Raczej mniej niż więcej
Jak na warunki bez komorowe,lodówka, gaza, piwnica to uważam że karczek wyszedł przyzwoicie.

post-45732-0-95523200-1564649941_thumb.jpg
post-45732-0-67793100-1564649978_thumb.jpg
Karczek klasyka. 35 g/kg peklosoli, otoczony w mieszance pieprzu i suszonego czosnku.

Kolega mnie odwiedził to trzeba było gościa przyjąć godnie.


Ps
Jak odpowiadałem na wpis EAnny to pojawiły się nowe wpisy. Dzięki Marku i inni też. Ja domniemywałem co nie "teges" a Ty to wiesz. Opis wady w punkt. Dopiekę w piekarniku, a też przyda się przy następnym wyrobię. Jakbym popełnia z łopatki.
Zdjęcia są telefony. A zresztą ja chyba nie umiem robić zdjęć.

Edytowane przez EAnna
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636611
Udostępnij na innych stronach

 

Ps

Jak odpowiadałem na wpis EAnny to pojawiły się nowe wpisy. 

 

Dlatego dobrze jest zawsze zacytować fragment, którego nasza odpowiedź dotyczy.

Nigdy nie wiadomo, co się w międzyczasie zdarzy ;) .

Wkleiłam tytułem uzupełnienia swoje pytanie  :) bo przyznam, że czytając Twój post nie od razu się zorientowałam a'propos czego piszesz  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636615
Udostępnij na innych stronach

Dzieki. Masz rację. Jak czytam swój wpis to aż wstyd co wprawia edytor w telefonie a właściwie ja przez? lenistwo? Bo ten polski to troche taki "mobil edytor polski". Dobrze że nie czyta tego moja polonistka ze szkoły. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636617
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy zastosowaniu surowca z mięsa łopatki wp.dopiekamy kiełbasę do temp.74-75'C wewnątrz batonu

 

Po dopieczeniu w piekarniku z miseczką wody wyszła super . Dzięki Marku za radę  :thumbsup: 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636754
Udostępnij na innych stronach

Boczek i II to raczej chude tak 30/70

 

Chyba jakiś chochlik się wkradł :) .30/70 to ja bym powiedział raczej tłuste  i nie wydaje mi się żeby obecnie była taka klasyfikacja co ujmuje mięso 30/70 jako II wp. choć teraz wszystko jest możliwe.Dawno, dawno temu podawało się na pierwszej pozycji tłuszcz , ale od dawna tego się nie stosuje i jako pierwszą pozycję podaje się ilość mięsa chudego

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636757
Udostępnij na innych stronach

Masz rację . Nawet nie chochlik . Co chyba mam za dużo na głowie (tz w głowie bo na ta mizernie  :) ) i niekiedy mi się "zajączkuje"  :D 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636759
Udostępnij na innych stronach

:) Maćku, mnie tamoj się podoba taka radosna twórczość....

Uwagi, wiadomo cenne, torujące kierunek ku doskonałości.. ;)

Fajniniunia ta kiełbka, karkówek kapitalny zaś...

Drżę od adrenaliny oczekując września...chyba se coś ...peklnę :D :D :D

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-637070
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trochę wpadka  Zarzuty taka sobie wiórowata :)  nie  jest " twarda" ale tez mięso trochę taka "plajta" a lubię jak czuć pod zębem  Trochę jej brakuje do ideału,  ale idzie zjeść

 

Skład  powiedzmy inspiracja tyrolską ale trochę się  wymknęło z pod reżymu receptury :)    (maszynka Alfa 10)

- I  łopatka  840 g sitko 10 mm

- II łopatka  200 g sitko 10 mm

- II karczek 300 g sitko  10 mm

- boczek     400 g sitko 10 mm

- wołowina   500 g sitko 3 mm

- III łopatka  270 g sitko 3 mm

 

Dodatki do całości

peklosól 40 g peklowanie 48 h.po zmieleniu dodałem  100  g mąki ziemniaczanej , 200 mln wody  5 g pieprzu , 2 ząbki czosnku i 2 g ostrej papryki 2 kulki ziela angielskiego zmiażdżone .Wyrobiłem i do słoików i  gotowania.

 

Gotowanie trochę takie ;). Mianowicie do garnka mały palnik i tak z dwie godziny jak już zaczęło "bulkać" to jeszcze pół godziny . Po tym wyjecie z wody i chłodzenie tak w temp +8 stopni   i do lodówki 

post-45732-0-02499400-1566412608_thumb.jpg

post-45732-0-64796100-1566412439_thumb.jpg

Moje podejrzenie to skład i zła obróbka termiczna (teraz  to włożeniu słoików do wody to palnik na maksa tak aby szybko dojść do temp 100 stopni ) i na pewno więcej przyprawa   . Pierwsze koty za płoty  tak że konstruktywna krytyka mile widziana .

post-45732-0-73278700-1566413115_thumb.jpg

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638582
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ skład masz bardzo ścięgnisty i chudy,to jakbyś do tego dodał 15-20% wody i 4 % mąki co by rozluźniło wsad to można by było uzyskać niezłą a'la tyrolską.

Po drugie po co tak długo pasteryzujesz tak małe słoiki.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638583
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za  podpowiedź . W opisie zrobiłem błąd dałem 200 ml wody (już poprawiłem) i  100 g mąki  ziemniaczanej  na całość  . Na pewno będę  eksperymentował dalej :)  Być może taki skład to nie moje smaki. Ale jeszcze z kilka razy popróbuje .

A z tym pasteryzowaniem to ... tak wychodzi jak sie robi kilka rzeczy na raz . To błąd 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638585
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zmienił skład na mniej ścięgnisty,ale ja nie lubię twardych ,ścisłych mielonek.l więcej tłuszczu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638587
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kiełbasę "se" zrobiłem. Teraz dopiekam w piekarniku.post-45732-0-19683000-1568372291_thumb.jpgpost-45732-0-70271900-1568372336_thumb.jpg

Co i jak

 

post-45732-0-48682000-1568372525_thumb.jpg

Ocena konsumentów "dobra nie zapada w pamięci".

Moje wrażenie dobra, braku tłuszczu nie przeskoczysz ale miala być chuda. Pierwsze wrażenie za słona po dwóch dniach jest Oki. Przekrój po dopiekaniu. Dopiekaniu jak pisze Marek z Bielska i Ziezielony. Dzięki za rady.

 

Ps

Póki ci brak czasu reczne notatki. Jak kogoś interesuje to napisze w Wordzie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-640436
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie przeskoczysz ale miala być chuda.

Zobacz w "Mistrzówce" Ligawy, jak Jacek obchodził niestandardowo ten problem.

Dziadek też pisał o sposobie ukrycia tłuszczu.  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-640449
Udostępnij na innych stronach

Ukrycie to nie problem. ???? Ale robię dla siebie i sam tak, że jak ukryję to i tak będę wiedział. ???? . Teraz raczej im mniej tłuszczu cukru tym lepiej. Ale aby nie było od czasu do czasu delektuje sie golonką, boczusiem, karkowką, marynowana sloninką a i tez snikersem.???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-640450
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Sezon zadymiaczowy 2020r. Rozpoczety.post-45732-0-87033400-1579512320_thumb.jpg

Mam nadzieje ze wyjdę. ????

post-45732-0-30556100-1579512389_thumb.jpg

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-654669
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.