karolszymczak Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 20 Czerwca 2019 (edytowane) Maćku to stawia mnie przed wyzwaniem aby jutro iść do lasu! Edytowane 20 Czerwca 2019 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-633609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 16 Lipca 2019 eeeee, u nasz na wiejscowości z grzybami jak z yeti....niestety...Monitoruję czasem tereny zalesione...i nic Otwarcie może i skromne Maćku ale jednak dokonane... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-635123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Coż począć Bracie. Sprawdzę okolicę, ale chyba też nic nie ma. A że nie samym grzybem człowiek żyje to i ser wedzony był i jest elementy kurze słoninka marynowanaWykopaliska salami z przed 1.5 roku widać rozmazany tłuszcz. Ostre w smaku. Trzymałem tyle przez gapiostwo a nie ze chciałem sprawdzić czas. A grzyby mam zapasik w zalewie solnej to sobie jutro zrobię. Na masełku z cebulką i trochę smietany. Takie lubię ????. Czasy trochę brak. Mam troszkę jeszcze do publikacji, ale to muszę przysiąść i ładnie napisać. Ser słonina drób to forumowa klasyka. Salami opisane w u mnie. Edytowane 16 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-635126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Ziezielony kozaków, prawdziwków niet są tylko zajaczki na podwórku. ???? Edytowane 16 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-635152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak mawia klasyk. Na śniadanie, mówię że można jeść.Skład na 1 kg boczek 0,3 kgłopatka 0,63 kg Wołowina 0,07 kg Dodatki .Peklosól 17g/kg, pieprz 3 g/kg, czosnek 3 g/kg, papryka czerwona 2 g/kg, papryka ostra 0,5 g/kg.Kiełbasa pieczona typu autorskiego z ???? ☺️. Dobra ale to jeszcze nie to. Chyba mogłem ja jeszcze ciut podpiec, jak dla mnie brakuje klasy I ale nie było z czego wykroić. Chociaż może jestem zbyt ostry dla siebie bo konsumenci mówią że ????. Z drugiej strony nie dziwię się im, jak benchmarkiem dla nich jest marketowy wyrób. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 łopatka 0,63 kg A jakie klasy mięsa ukryłeś pod tym hasłem?W zasadzie z tej autorskiej receptury zdradziłeś wyłącznie rodzaj i dawkowanie przypraw. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Chyba mogłem ja jeszcze ciut podpiec, jak dla mnie brakuje klasy I ale nie było z czego wykroić. Kiełbaska pięknie wizualnie wygląda (aż za....za długo na dymie),przy zastosowaniu surowca z mięsa łopatki wp.dopiekamy kiełbasę do temp.74-75'C wewnątrz batonu w przeciwnym razie wyjdzie taka osurowiała co z czasem czyni ją gorzką.Po prostu jak mawiali mi starzy masarze kiełbasa lubi "odżyć jak siano-niby suche a...." często popełniany błąd przez wandzorzy to pieczenie do 70'C (nie pełna denaturacja białek,brak uzyskania pełnego smaku z braku pałera energetycznego).Zrobisz następną pochwal się będziesz zadowolony.p.s.kiełbasę taką pieczemy max 2-2,5godz na gotowo,Twoja musiała być grubo ponad 3 godziny (Ty wiesz ile a ja widzę ).A tu wykasowałem bo źle zrozumiałem ot pomyłka przepraszam3-maj sie i wędź Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 zauważyłeś brak klasy Bez przesady. Chyba klasyfikacji? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 źle przeczytałem ot chochlik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) A jakie klasy mięsa ukryłeś pod tym hasłem? Przyznam się bez bicia nie ważyłam. Mięso też trochę było "zmasakrowane" bardziej na gulasz, chociaż na tacce ładnie wyglądało.Klasyfikacja nie była ortodoksyjny.Oceniam że z tych 0,63 to tak 10 deko to I 45 deko to II i 8 deko III.Sitka wołowina III 2,5 mm , boczek 6 mm, II 8 mm I 13 mm, maszynka alfa 10. Drewno mix buk wiśnia. Wedzenie na kolor.Boczek i II to raczej chude tak 30/70 Pieczenie do 67 stopni w środku. Termometr marketowy to możliwe przekłamanie.Co jej brakuje jest soczysta nie twarda jako kiełbasa. Ale czuć że z łopatki. Myślę że jest nie do pieczona, a może suszenie polepszy jej smak. Piszę o takim zastosowaniu na kanapkę, bo na ciepło oki. Aby nie było jest smaczna dobra ale mogła by być lepsza.Zimową porą trochę dojrzewajacych zrobiłem. Raczej mniej niż więcejJak na warunki bez komorowe,lodówka, gaza, piwnica to uważam że karczek wyszedł przyzwoicie.Karczek klasyka. 35 g/kg peklosoli, otoczony w mieszance pieprzu i suszonego czosnku.Kolega mnie odwiedził to trzeba było gościa przyjąć godnie.PsJak odpowiadałem na wpis EAnny to pojawiły się nowe wpisy. Dzięki Marku i inni też. Ja domniemywałem co nie "teges" a Ty to wiesz. Opis wady w punkt. Dopiekę w piekarniku, a też przyda się przy następnym wyrobię. Jakbym popełnia z łopatki.Zdjęcia są telefony. A zresztą ja chyba nie umiem robić zdjęć. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 PsJak odpowiadałem na wpis EAnny to pojawiły się nowe wpisy. Dlatego dobrze jest zawsze zacytować fragment, którego nasza odpowiedź dotyczy.Nigdy nie wiadomo, co się w międzyczasie zdarzy .Wkleiłam tytułem uzupełnienia swoje pytanie bo przyznam, że czytając Twój post nie od razu się zorientowałam a'propos czego piszesz Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzieki. Masz rację. Jak czytam swój wpis to aż wstyd co wprawia edytor w telefonie a właściwie ja przez? lenistwo? Bo ten polski to troche taki "mobil edytor polski". Dobrze że nie czyta tego moja polonistka ze szkoły. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 przy zastosowaniu surowca z mięsa łopatki wp.dopiekamy kiełbasę do temp.74-75'C wewnątrz batonu Po dopieczeniu w piekarniku z miseczką wody wyszła super . Dzięki Marku za radę Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Boczek i II to raczej chude tak 30/70 Chyba jakiś chochlik się wkradł .30/70 to ja bym powiedział raczej tłuste i nie wydaje mi się żeby obecnie była taka klasyfikacja co ujmuje mięso 30/70 jako II wp. choć teraz wszystko jest możliwe.Dawno, dawno temu podawało się na pierwszej pozycji tłuszcz , ale od dawna tego się nie stosuje i jako pierwszą pozycję podaje się ilość mięsa chudego Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Masz rację . Nawet nie chochlik . Co chyba mam za dużo na głowie (tz w głowie bo na ta mizernie ) i niekiedy mi się "zajączkuje" Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-636759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Maćku, mnie tamoj się podoba taka radosna twórczość....Uwagi, wiadomo cenne, torujące kierunek ku doskonałości.. Fajniniunia ta kiełbka, karkówek kapitalny zaś...Drżę od adrenaliny oczekując września...chyba se coś ...peklnę :D Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-637070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Szału nie ma, ale sos już tak ☺️ Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Trochę wpadka Zarzuty taka sobie wiórowata nie jest " twarda" ale tez mięso trochę taka "plajta" a lubię jak czuć pod zębem Trochę jej brakuje do ideału, ale idzie zjeść Skład powiedzmy inspiracja tyrolską ale trochę się wymknęło z pod reżymu receptury (maszynka Alfa 10)- I łopatka 840 g sitko 10 mm- II łopatka 200 g sitko 10 mm- II karczek 300 g sitko 10 mm- boczek 400 g sitko 10 mm- wołowina 500 g sitko 3 mm- III łopatka 270 g sitko 3 mm Dodatki do całościpeklosól 40 g peklowanie 48 h.po zmieleniu dodałem 100 g mąki ziemniaczanej , 200 mln wody 5 g pieprzu , 2 ząbki czosnku i 2 g ostrej papryki 2 kulki ziela angielskiego zmiażdżone .Wyrobiłem i do słoików i gotowania. Gotowanie trochę takie . Mianowicie do garnka mały palnik i tak z dwie godziny jak już zaczęło "bulkać" to jeszcze pół godziny . Po tym wyjecie z wody i chłodzenie tak w temp +8 stopni i do lodówki Moje podejrzenie to skład i zła obróbka termiczna (teraz to włożeniu słoików do wody to palnik na maksa tak aby szybko dojść do temp 100 stopni ) i na pewno więcej przyprawa . Pierwsze koty za płoty tak że konstruktywna krytyka mile widziana . Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Ponieważ skład masz bardzo ścięgnisty i chudy,to jakbyś do tego dodał 15-20% wody i 4 % mąki co by rozluźniło wsad to można by było uzyskać niezłą a'la tyrolską.Po drugie po co tak długo pasteryzujesz tak małe słoiki.? Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzięki za podpowiedź . W opisie zrobiłem błąd dałem 200 ml wody (już poprawiłem) i 100 g mąki ziemniaczanej na całość . Na pewno będę eksperymentował dalej Być może taki skład to nie moje smaki. Ale jeszcze z kilka razy popróbuje .A z tym pasteryzowaniem to ... tak wychodzi jak sie robi kilka rzeczy na raz . To błąd Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja bym zmienił skład na mniej ścięgnisty,ale ja nie lubię twardych ,ścisłych mielonek.l więcej tłuszczu. Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-638587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Kiełbasę "se" zrobiłem. Teraz dopiekam w piekarniku.Co i jak Ocena konsumentów "dobra nie zapada w pamięci".Moje wrażenie dobra, braku tłuszczu nie przeskoczysz ale miala być chuda. Pierwsze wrażenie za słona po dwóch dniach jest Oki. Przekrój po dopiekaniu. Dopiekaniu jak pisze Marek z Bielska i Ziezielony. Dzięki za rady. Ps Póki ci brak czasu reczne notatki. Jak kogoś interesuje to napisze w Wordzie Edytowane 13 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-640436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 13 Września 2019 nie przeskoczysz ale miala być chuda. Zobacz w "Mistrzówce" Ligawy, jak Jacek obchodził niestandardowo ten problem.Dziadek też pisał o sposobie ukrycia tłuszczu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-640449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 13 Września 2019 (edytowane) Ukrycie to nie problem. ???? Ale robię dla siebie i sam tak, że jak ukryję to i tak będę wiedział. ???? . Teraz raczej im mniej tłuszczu cukru tym lepiej. Ale aby nie było od czasu do czasu delektuje sie golonką, boczusiem, karkowką, marynowana sloninką a i tez snikersem.???? Edytowane 13 Września 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-640450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Stycznia 2020 (edytowane) Sezon zadymiaczowy 2020r. Rozpoczety.Mam nadzieje ze wyjdę. ???? Edytowane 20 Stycznia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/7/#findComment-654669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.