DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki za życzenia, przekażę dalej Będzie to właśnie zupa gulaszowa, żona namawia mnie na dodatek mrożonki chińskiej, ja mam obawy, pomysł z kapustą białą podoba mi się.Będą także szaszłyki Zacierki ... mam galuszki węgierskie Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-361978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Lipca 2014 Może na próbę zróbcie troszkę... bo mieszanka może zepsuć cały smak... Jak już , to bym była za '''Mexykańsą'' ... mam galuszki węgierskie O to to to ...nazwa mi z głowy wyleciała Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-361979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Lipca 2014 Aaa ... i nie jest to kociołek ''WĘGIERSKI'' A to bardzo przepraszam. Myslalem ze Autorowi tematu chodzilo raczej o typ kociolka i (niekoniecznie) wegierskie przepisy do niego.Czyli przepisy na rosoly, zurki/zury, botwinki/barszcze, grochowki, chili con carne, wypieki chlebkow i ciast itp. nie maja miejsca w tym temacie..Tak.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-361998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Lipca 2014 Łoojjj... Przyznaję... Czepiałam się szczegółów ... Takie przepisy pożądane owszem jak najbardziej są ... Pozdrawiam ! Tylko ,że chyba już tamat na '' Danie z kociołka '' gdzieś jest ... i dlatego tak ''wypaliłam''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) To ja z calego przepraszam Cie Einshell ale przyznaje ze chcialem "letko" uszczypnac w .... Teraz tak.. Nie mam jeszcze kociolka ale juz mi sie marzy cos takiego jak cale kuraki, szynki, karkowki, boczki, golonki, ryby itp. dusic wlasnie w takim zakrecanym kociolku, oblepiajac owy wklad warzywami i pachnacymi ziolami ( + przyprawy dla czepialskich ).. Niech by to mialo stac nawet do rana to jestem pewny ze nastepnego dnia wyszla by z tego pyszota.. Moze wlasnie taka szynka zapeklowana i oblepiona np. Lesniaka pokrzywami albo liscmi chrzanu, byla by rarytasem.. Cholera wie..:?! Edytowane 17 Lipca 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Lipca 2014 Spoko ! Spoko ! Jak nie spróbujemy... to się nie dowiemy Tyle ,że własnie w takim ''zakręcanym'' niema ujścia pary... i się gotuje ... Może tak ma być...? Pozdrowionka ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Lipca 2014 No mi sie wydaje ze taki kociolek nie jest az tak szczelny aby para nie uszla.. Tak jak podane bylo na poczatku tematu, kociolka nie postawil bym w srodku ogniska tylko obok aby powolusienku dochodzil.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Lipca 2014 Mam nie dokręcany... nie widzę potrzeby , żeby był... stawiam na żar , obkładam szczapkami drewna i jak sie wypalą , to lekko odsłaniam pokrywkę... ok .45- 60 minut ziemniaczki gotowe...To czas ogólny ... od wstawinia , do nałożenia... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Lipca 2014 Witam ja kociołek węgierski,czy zupę gulaszową doprawiam na koniec własnie zupą gulaszową z Knorra-spróbujcie-mimo ,ze z torebki ,ale bardzo fajnie podkreśla smak potrawy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Lipca 2014 No ... , to '' pojechane'' ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Lipca 2014 Ja czasami jak robię gulasz na szybko i nie mam przygotowanego wywaru to też posiłkuję się jakimś gotowcem (kostka, lub wegeta), ale robię to rzadko. Nie zgodzę się tylko z tym by doprawiać na koniec. Potrawa w kociołku musi przejść wszystkimi smakami i wtedy jest najlepsza. Jak smaki się nie pomieszają to wyjdzie mięso i warzywa w doprawionym sosie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-362040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Nowy żeliwny kociołek po umyciu rdzewieje. Aby temu zapobiec, wystarczy rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje. Do przygotowania tego wyśmienitego dania niezbędny jest żeliwny, lub wykonany z grubej blachy, emaliowany kociołek z pokrywką (do kupienia np. na Allegro) przystosowany do wieszania nad ogniskiem i trójnóg do jego mocowania. W domu można użyć dowolnego dużego garnka z grubym dnem Pora omówić ognisko. Przed rozpaleniem ogniska przygotowujemy odpowiednio miejsce. Wytyczamy okrąg o średnicy 50-70 cm, usuwamy z niego darń, odkładając ją na bok. Wokół okręgu układamy kamienie lub obsypujemy go ziemią. Ogień palimy w bezpiecznej odległości od lasu. Teraz o drewnie. Dąb, buk, grab, jesion - to drzewa liściaste, których drewno jest twarde, posiada zwartą strukturę. Pali się wolno i równomiernie, wydziela bardzo dużo ciepła. Brzoza - pali się bardzo dobrze, ale świeża kora daje czarny dym. Wysuszona kora brzozy daje bardzo wysoką temperaturą. Można oczywiście użyć każdego innego rodzaju drewna np. sosny. Od szczelności naczynia zależy w dużej mierze smak potrawy. . Niektórzy mówią, że garnek powinien być cały zagłębiony w żarze, inni stawiają go ponad żarem - w każdym razie ognisko musi być rozpalone dużo wcześniej. Po ustawieniu garnka dorzucaj już tylko po troszce drewna dla podtrzymania ognia. Potrawa w kociołku piecze się około 1,5 godziny. Uważaj przy zdejmowaniu pokrywki - uchodząca para jest bardzo gorąca! Jeśli dodajecie młode ziemniaki, nie dolewajcie za dużo wody i generalnie jeśli używacie młodych warzyw, należy je dodać później, niż kiedy używa się starych, bo się rozpadną i będzie papka warzywna z mięsem, a nie gulasz. JAK DBAĆ O KOCIOŁKI ŻELIWNE EMALIOWANE Nowe, przed pierwszym użyciem powinno się zahartować, gotując w nich bardzo tłusty rosół lub gotując je w innym naczyniu we wodzie z dodatkiem soli i octu. W czasie zmywania nie należy gwałtownie zmieniać temperatury wody. Można do mycia używać praktycznie wszystkich dostępnych na rynku środków do zmywania, ale trzeba pamiętać by bardzo dokładnie je wypłukać, najlepiej gorącą wodą. Aby dłużej nam służyły od czasu do czasu po wymyciu należy je wytrzeć do sucha a następnie wypolerować wełnianą szmatką maczaną w przetartej przez sito kredzie. Aby usunąć ślad po przypaleniu należy do naczynia emaliowanego wlać wodę z mieszanką proszku do czyszczenia, płatków mydlanych i sody oczyszczonej, zostawić na około 12 godzin, następnie gotować 30 minut, ostudzić i wylać wodę. Jeżeli zabieg nie pomógł za pierwszym razem należy go powtórzyć. Aby pozbyć się kamienia z kociołka emaliowanego należy napełnić je do połowy czystymi obierkami z ziemniaków, dolać wody do pełna i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, następnie należy wylać zawartość, a do naczynia wlać odrobinę octu i odstawić na 2-3 doby. Po wykruszeniu kamienia trzeba kilkakrotnie zagotować wodę\ PORADY KOCIOŁKOWE Nowy żeliwny kociołek po umyciu rdzewieje. Aby temu zapobiec, wystarczy rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje. Można zastąpić gotując w nich bardzo tłusty rosół aż do momentu wygotowania. Większa ilość cebuli daje gęściejszy sos. Jednakże, podczas smażenia uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, gdyż wówczas gulasz będzie gorzki. Do zagęszczenia gulaszu można także użyć 1-2 łyżek koncentratu pomidorowego, lub słodkiej mielonej papryki. Należy unikać dodawania mąki, gdyż zmieni ona charakterystyczny smak tej potrawy. W przypadku wołowiny należy ją solić pod koniec gotowania (przy wcześniejszym będzie twarda). Jeśli komuś nie chce się bawić w zagniatanie ciasta i robienie kluseczek, zamiast nich można dodać do sosu gotowe zacierki babuni. Trzeba tylko uważać, aby nie kupić strasznej drobnicy, która tylko zagęści sos. W okresie zimowym zamiast pomidorów świeżych można wykorzystać pomidory z zalewy (z puszki) już krojone lub całe pokrojone przed dodaniem. Jeśli wlejemy całą zalewę z puszek nie trzeba już dawać koncentratu. Jeśli przypadkiem gulasz wyjdzie zbyt wodnisty, dopuszcza się dodanie łyżki lub dwóch koncentratu pomidorowego, należy jednak bardzo uważać, by nie przesadzić i nie zmienić całkowicie jej charakterystycznego smaku. W sytuacji kryzysowej można jeszcze dosypać słodkiej mielonej papryki, która niewątpliwie zmieni jej konsystencję na gęstszą. Czy do nowego rusztu żeliwnego też jest jakaś procedura startowa? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-637127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Wiem. że wkładam kij w mrowisko. Dlaczego mieszacie dwa pojęcia: kociołek myśliwski i węgierski? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-637128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Pewnie dlatego że wielu sprzedawców takie nazewnictwo stosuje, proszę bardzo, oto przykład.... KOCIOŁ KOCIOŁEK EMALIOWANY WĘGIERSKI MYŚLIWSKI 10Lhttps://allegro.pl/oferta/kociol-kociolek-emaliowany-wegierski-mysliwski-10l-7487456047 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-637164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywis1983 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Września 2024 Witam Macie może dobry sprawdzony przepis na Strogonowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-952387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywis1983 Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Września 2024 Chodzi mi dokładnie o coś na kształt Strogonowa a'la zupa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-952389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 9 Września 2024 Na forum nie widziałem przepisu lub też nie znalazłem, osobiście gotowałem ze strony Gotujemy.pl tam znadziesz . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-952448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 9 Września 2024 No to popatrz tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21532-przepisy-zebrane-szynkowar-wędliny-kociołek-garnek-grill-pieczywo-i-wiele-innych/#comment-948373 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-952485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywis1983 Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Września 2024 Dzięki Zaraz będę sprawdzał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-952817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zywis1983 Opublikowano 11 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Września 2024 Tak książka to jakaś biblia Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-953198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Września 2024 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Września 2024 Poszukaj pod nazwą BOGRACZ Węgierski super Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/3/#findComment-953406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.