Anulka Posted July 7, 2014 Report Share #26 Posted July 7, 2014 Anulka ale tą folię aluminiową to usuń następnym razem zdrowiej będzie Jak przywiera Ci podczas pieczenia to masz źle przygotowany kociołek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Odkąd jestem w posiadaniu kociołka szykowałam tylko zawartość do niego a resztą zajmował się mój ślubny i nie wiem ile bym włozyła liści kapusty to zawsze wszystko przypalił że nie dało się zjeść wszystko było czuć spalenizną i dlatego dziś włozyłam folię dopiero liści kapusty Jak przywiera Ci podczas pieczenia to masz źle przygotowany kociołekDokładnie jak pisze Roberto. Lepiej zamiast folii dać liście kapusty. I zdrowiej i smaczniej A taka lekką przypaloną kapuchę to mój skarb wcina że hoho Następnym razem się poprawię Quote Moją pasją jest kuchnia:) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-360713 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted July 8, 2014 Report Share #27 Posted July 8, 2014 Często w kociołku, na kuchni węglowej, gotowałem kapustę z żeberkami i wiele innych potraw. Oczywiście dno i boki wykładałem liśćmi kapusty, ale bywało, że tego nie robiłem i przypalone nie było. Kuchni rozgrzana, ale kociołek stawiałem na ostatniej fajerce, wychodziłem na spacer, a po powrocie ... delektowanie się wspaniałym żarciem nieprzypalonym Tym razem szykowanie żeberek z ziemniakami, marchewką, cebulą i pieczarkami kociołki na kuchni, my na spacerze Już można degustować Pyszne i nieprzypalone, smakowało bardzo W czasie innego pobytu na działce, na szybko krewetki z kociołka z ziemniakami i cebulą, bez kapusty, "pyszota" Ps polecam z kociołka kapustę włoską, jako dodatek do wielu potraw. Quote www.wedzarnie.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-360768 Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 8, 2014 Report Share #28 Posted July 8, 2014 (edited) Pisząć o prawidłowym przygotowaniu kociołka miałem na myśli wytworzenie "warstwy zabezpieczającej" przed pierwszym użyciem opisano to nawety w tym temecie ... rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje. Naczynia żeliwne wymagają tego pierwszego przygotowania-przepalenia to samo tyczy żeliwnych patelni A przed wykładaniem kapustą dna i ścianek zawsze smaruje się smalcem wnętrze PSTen patent z krewetkami muszę wypróbować ... "Słowiańska Paella" prawie Edited July 8, 2014 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-360773 Share on other sites More sharing options...
tier Posted July 12, 2014 Report Share #29 Posted July 12, 2014 (edited) Dziś gulasz z kociołka trochę lało to gotowanie pod wiatą. - 1,3 kg wołowiny- 4-5 średnie młode cebule- 4 papryki- 10-12 młode ziemniaki (małe)- słoiczek koncentratu pom.- 4 średnie pomidory- 2 łyżki wędzonej papryki (słodka i ostra) 1 łyżka zwykłej słodkiej- główka czosnku- kawałek wędzonego boczku do wytopienia tłuszczu- sól, pieprz do smaku Edited July 12, 2014 by tier Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361315 Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted July 13, 2014 Report Share #30 Posted July 13, 2014 gotowanie pod wiatą Jak mniemam, jesteś strażakiem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361350 Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted July 13, 2014 Report Share #31 Posted July 13, 2014 resized_IMG_8170.JPG Szacun za odwagę i wybór miejsca na ognisko Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361351 Share on other sites More sharing options...
tier Posted July 13, 2014 Report Share #32 Posted July 13, 2014 Jak widzisz specu pewnie jesteś specem w tym co piszesz, jak widać nic się nie zapaliło, ja przeżyłem rodzinka się najadła. ale następnym razem jak będzie lało będe gotować pod parasolką. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361358 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 13, 2014 Report Share #33 Posted July 13, 2014 Mam otwarty kociołek i podczas pierwszego gotowania naleciało mi sporo farfocli i muszek.Zraziło mnie to do gotowania, wylałem.Jak jest u Was ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361360 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted July 13, 2014 Report Share #34 Posted July 13, 2014 Mam otwarty kociołek i podczas pierwszego gotowania naleciało mi sporo farfocli i muszek.Zraziło mnie to do gotowania, wylałem.Jak jest u Was ?Białko w każdej postaci Jest pożądane,szkoda że wylałeś Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361361 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted July 13, 2014 Report Share #35 Posted July 13, 2014 Ja dziś robiłem kociołek. Łopatka boczek żeberka , kurze serca marcjeka cebula czosnek ziemniaki kapusta. Wszystko obsypane ziołami prowansalskimi. 1,5 h się dusiło i pychota! Zostanie też jutro na obiad Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361378 Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 13, 2014 Report Share #36 Posted July 13, 2014 Do "kociołka" obowiązkowo zimna maślanka ... w zastępstwie ewentualnie zupa piwna Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361397 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted July 13, 2014 Report Share #37 Posted July 13, 2014 Do "kociołka" obowiązkowo zimna maślanka . Koniecznie "mrągowska" Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361424 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted July 14, 2014 Report Share #38 Posted July 14, 2014 A oto obiecany przepis na jedną z moich ulubionych potraw. GULASZ SEKLERSKI SKŁADNIKI:- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka- 1kg kiszonej kapusty- 2 duże cebule- szklanka śmietany kwaśnej 18%- 4 łyżki smalcu- 3 łyżki słodkiej papryki- 1 łyżka mąki pszennej- vegeta do smaku- ostra papryka do smaku PRZYRZĄDZANIE:- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)- cebulę posiekać drobniutko- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową - wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361461 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 14, 2014 Report Share #39 Posted July 14, 2014 A ta folia to po co że tak z cicha spytam? Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361465 Share on other sites More sharing options...
Afryka Posted July 14, 2014 Report Share #40 Posted July 14, 2014 A ta folia to po co że tak z cicha spytam? Z szacunku dla Pana Alzheimera zaiste Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361468 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 14, 2014 Report Share #41 Posted July 14, 2014 Mrugnijcie okiem do Bogusia B.i Jacka.C to moze zdradza Wam swoje przepisy na slawny Zurek na wodzie po ogorkach kiszonych oraz slawne Zeberka JackaC.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361470 Share on other sites More sharing options...
grzegorz1960 Posted July 14, 2014 Report Share #42 Posted July 14, 2014 <span 0);\"="" 0,="" rgb(255,="" style="margin: 0px;">ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA ( BABLEVES )Składniki: 4 puszki fasoli w zalewie 4 marchewki ? kg suchej kiełbasy 4 pietruszki 4 cebule 3 łyżki słodkiej papryki (w proszku) 2 łyżeczki ostrej papryki ( w proszku) 4 łyżki smalcu 2 łyżeczki cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz szczypta cząbru natka pietruszkiCebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną marchew i pietruszkę należy pokroić w słupkiSuchą kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Następnie do kociołka wrzucamy smalec i czekamy aż się całkowicie rozpuści. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, która powinna się zeszklić. Po paru minutach dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 8 szklanek wody, dodajemy pokrojone warzywa i kiełbasę. Zupę należy gotować do momentu, kiedy marchew i pietruszką będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą. Cząber, cukier, sól i pieprz do smaku. Gorącą, aromatyczną zupę możemy podać w duecie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361499 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 14, 2014 Report Share #43 Posted July 14, 2014 Grzesiu.. Lepiej wlepic orginalny przepis.. tu link: http://www.mniammniam.com/Zupa_fasolowa__Bableves__warzona_w_kociolku-8374p.html Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361501 Share on other sites More sharing options...
gluszec Posted July 14, 2014 Report Share #44 Posted July 14, 2014 A ta folia to po co że tak z cicha spytam? Ot po prostu trzymałem się ściśle przepisu podanego na podawanej już wcześniej stronie http://grillowo.blogspot.com/2010/02/szekelygulas-z-kocioka.htmlCzekam na Wasze sprawdzone propozycje bo mam duże ilości opału do "przepuszczenia" przez kociołek . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361504 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 16, 2014 Report Share #45 Posted July 16, 2014 Kociolek Slasko - Mysliwski.. : http://www.dailymotion.com/video/xuja68_slaski-kociolek-w-wersji-mysliwskiej_lifestyle Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361791 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted July 17, 2014 Report Share #46 Posted July 17, 2014 Kociolek Slasko - Mysliwski ... Ja nie mówię , że nie dobre , jednakże mam kilka '' ALE '' ... Ziemniaki za drobno pokrojone , rozłażą się... i po co ta ''zalewa'' ? Wszystko w tym pływa ! Za szczelnie zamknięty garnek . Zrobili gotowane , a z podanych składników ( chociaż paru brakuje ) robi się PIECZONE !!! Ale kociołek , to takie ''ustrojstwo'' co wszystko przyjmie... Aaa ... i nie jest to kociołek ''WĘGIERSKI'' Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361954 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted July 17, 2014 Report Share #47 Posted July 17, 2014 W niedzielę czeka mnie spore kociołkowanie, ok 20 l. Nie wiem jak wytrzymam przy ognisku w taki gorąc Czego się jednak nie robi na imprezie z okazji 61 rocznicy ślubu Rodziców Wędzarnia już pracuje, nalewki przygotowane, świeża sielawa zamówiona u rybaka, nie mam jeszcze dokładnego pomysłu na wkład do kociołka. Chyba coś na bazie chińszczyzny tym razem zrobię. Quote www.wedzarnie.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361959 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted July 17, 2014 Report Share #48 Posted July 17, 2014 z okazji 61 rocznicy ślubu Rodziców Piękna rocznica Pogratulować rodzicom Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361960 Share on other sites More sharing options...
andy Posted July 17, 2014 Report Share #49 Posted July 17, 2014 nie mam jeszcze dokładnego pomysłu na wkład do kociołka Spróbuj zamiast ziemniaków dodać białą kapustę. (Wcześniej poszatkowaną i posoloną, to siądzie i nie będzie zajmować tyle miejsca). Reszta jak lubisz. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361961 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted July 17, 2014 Report Share #50 Posted July 17, 2014 (edited) Dziadku Maćku Najlepsze życzenia dla rodziców ! Moim zdaniem , to najlepiej własnie wychodzi zupa gulaszowa , gdzie mięsko , cebula,papryki... albo ziemniaki w kosteczkę , albo takie kluseczki (coś jak ''zacierka'' ) tylko trzeba sie trochę '' nadrobnić'' , Ale można dzień wcześniej ugotować Pozdrawiam Życzę udanej imprezki Edited July 17, 2014 by einshel Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10060-kocio%C5%82ek-w%C4%99gierski-przepisy/page/2/#findComment-361963 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.