Jump to content

Recommended Posts

Anulka ale tą folię aluminiową to usuń następnym razem zdrowiej będzie ;)

Jak przywiera Ci podczas pieczenia to masz źle przygotowany kociołek ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Odkąd jestem w posiadaniu kociołka szykowałam tylko zawartość do niego a resztą zajmował się mój ślubny i nie wiem ile bym włozyła liści kapusty to zawsze wszystko przypalił że nie dało się zjeść wszystko było czuć spalenizną i dlatego dziś włozyłam folię dopiero liści kapusty :facepalm:

 

Jak przywiera Ci podczas pieczenia to masz źle przygotowany kociołek
Dokładnie jak pisze Roberto. Lepiej zamiast folii dać liście kapusty. I zdrowiej i smaczniej  :rolleyes:  A taka lekką przypaloną kapuchę to mój skarb wcina że hoho  :tongue:

 

Następnym razem się poprawię :D

Moją pasją jest kuchnia:)
  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Często w kociołku, na kuchni węglowej, gotowałem kapustę z żeberkami i wiele innych potraw. Oczywiście dno i boki wykładałem liśćmi kapusty, ale bywało, że tego nie robiłem i przypalone nie było. Kuchni rozgrzana, ale kociołek stawiałem na ostatniej fajerce, wychodziłem na spacer, a po powrocie ... delektowanie się wspaniałym żarciem ;)    nieprzypalonym

 

Tym razem szykowanie żeberek z ziemniakami, marchewką, cebulą i pieczarkami

 

post-49340-0-36704600-1404809255_thumb.jpg

 

 kociołki na kuchni, my na spacerze

 

post-49340-0-60364500-1404809348_thumb.jpg

 

 

Już można degustować :)

 

post-49340-0-56654900-1404809434_thumb.jpg

 

Pyszne i nieprzypalone, smakowało bardzo

 

post-49340-0-77812800-1404809488_thumb.jpg

 

W czasie innego pobytu na działce, na szybko krewetki z kociołka z ziemniakami i cebulą, bez kapusty, "pyszota" :)

 

post-49340-0-24587600-1404809675_thumb.jpg

 

 

Ps   polecam z kociołka kapustę włoską, jako dodatek do wielu potraw.

www.wedzarnie.com.pl

Pisząć o prawidłowym przygotowaniu kociołka miałem na myśli wytworzenie "warstwy zabezpieczającej"  przed pierwszym użyciem opisano to nawety w tym temecie ... 

 

 

 

rozpalić ognisko, wstawić kociołek nad ogień by solidnie się nagrzał. Wlać do kociołka około 1 litr oleju. Rozgrzać olej tak, aby się gotował. Założyć rękawice, przygotować kij na końcu którego nakręcić szmatkę. Wcierać gorący olej w ścianki kociołka aż do wygotowania oleju. Można tą czynność wykonać przy pomocy zużytego MOP-a. Wyjąć kociołek z ogniska, sam niech ostygnie. Ścianki pokryją się oksydą. Można taki kociołek myć, nigdy nie zardzewieje.

 

 

Naczynia żeliwne wymagają tego pierwszego przygotowania-przepalenia to samo tyczy żeliwnych patelni ;)

A przed wykładaniem kapustą dna i ścianek zawsze smaruje się smalcem wnętrze ;)

 

PS

Ten patent z krewetkami muszę wypróbować ... "Słowiańska Paella" prawie ;)

Edited by roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dziś gulasz z kociołka trochę lało to gotowanie pod wiatą. :D

 

- 1,3 kg wołowiny

- 4-5 średnie młode cebule

- 4 papryki

- 10-12 młode ziemniaki (małe)

- słoiczek koncentratu pom.

- 4 średnie pomidory

- 2 łyżki wędzonej papryki (słodka i ostra) 1 łyżka zwykłej słodkiej

- główka czosnku

- kawałek wędzonego boczku do wytopienia tłuszczu

- sól, pieprz do smaku

 

 

resized_IMG_8170.JPGresized_IMG_8132.JPGresized_IMG_8140.JPGresized_IMG_8145.JPG

resized_IMG_8153.JPG

 

resized_IMG_8167.JPG

 

resized_IMG_8180.JPG

Edited by tier

Jak widzisz specu pewnie jesteś specem w tym co piszesz, jak widać nic się nie zapaliło, ja przeżyłem rodzinka się najadła. ale następnym razem jak będzie lało będe gotować pod parasolką. :tongue:

Mam otwarty kociołek i podczas pierwszego gotowania naleciało mi sporo farfocli i muszek.

Zraziło mnie to do gotowania, wylałem.

Jak jest u Was ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Mam otwarty kociołek i podczas pierwszego gotowania naleciało mi sporo farfocli i muszek.

Zraziło mnie to do gotowania, wylałem.

Jak jest u Was ?

Białko w każdej postaci Jest pożądane,szkoda że wylałeś  :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Ja dziś robiłem kociołek. Łopatka boczek żeberka , kurze serca marcjeka cebula czosnek ziemniaki kapusta. Wszystko obsypane ziołami prowansalskimi. 1,5 h się dusiło i pychota! Zostanie też jutro na obiad :)

Do "kociołka" obowiązkowo zimna maślanka ... ;) w zastępstwie ewentualnie zupa piwna ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Do "kociołka" obowiązkowo zimna maślanka .

Koniecznie "mrągowska" :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

A oto obiecany przepis na jedną z moich ulubionych potraw. 

 

 

GULASZ SEKLERSKI

 

SKŁADNIKI:

- 1,5 kg karkówki lub innego mięsa wieprzowego,np.łopatka

- 1kg kiszonej  kapusty

- 2 duże cebule

- szklanka śmietany kwaśnej 18%

- 4 łyżki smalcu

- 3 łyżki słodkiej papryki

- 1 łyżka mąki pszennej

- vegeta do smaku

- ostra papryka do smaku

 

PRZYRZĄDZANIE:

- mięso pokroić w kostkę (najlepiej 3x3 cm)

- cebulę posiekać drobniutko

- smalec roztopić w kociołku węgierskim wyłożonym folią aluminiową 

- wrzucic do kociołka mięso i przyprawy a jak się zarumieni otworzyć kociołek i dolać trochę wody

- gdy mięso będzie już lekko miękkie wrzucić kapustę kiszoną i zalać wodą tak by wszystkie składniki były przykryte

- gdy kapusta będzie miękka dolać śmietanę wymieszaną z vegatą i jeszcze trzymać na ogniu około 10 min.

post-40188-0-21468200-1405339932_thumb.jpg

Mrugnijcie okiem do Bogusia B.i Jacka.C to moze zdradza Wam swoje przepisy na slawny Zurek na wodzie po ogorkach kiszonych oraz slawne Zeberka JackaC..   ;) 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

<span 0);\"="" 0,="" rgb(255,="" style="margin: 0px;">ZUPA FASOLOWA Z KOCIOŁKA ( BABLEVES )
Składniki:

  •  4 puszki fasoli w zalewie
  •  4 marchewki
  •  ? kg suchej kiełbasy
  •  4 pietruszki
  •  4 cebule
  •  3 łyżki słodkiej papryki (w proszku) 
  •  2 łyżeczki ostrej papryki ( w proszku) 
  •  4 łyżki smalcu
  •  2 łyżeczki cukru
  •  sól
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  •  szczypta cząbru
  •  natka pietruszki

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Obraną marchew i pietruszkę należy pokroić w słupki
Suchą kiełbasę kroimy w grubszą kostkę. Następnie do kociołka wrzucamy smalec i czekamy aż się całkowicie rozpuści.  Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, która powinna się zeszklić. Po paru minutach dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Wlewamy ok. 8 szklanek wody, dodajemy pokrojone warzywa i kiełbasę. 
Zupę należy gotować do momentu, kiedy marchew i pietruszką będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę razem z zalewą. Cząber, cukier, sól i pieprz do smaku.  Gorącą, aromatyczną zupę możemy podać w duecie ze świeżym,  chrupiącym pieczywem.

A ta folia to po co że tak z cicha spytam?  :rolleyes:

Ot po prostu trzymałem się ściśle przepisu podanego na podawanej już wcześniej stronie 

http://grillowo.blogspot.com/2010/02/szekelygulas-z-kocioka.html

Czekam na Wasze sprawdzone propozycje bo mam duże ilości opału do "przepuszczenia" przez kociołek  :D .

 

 

Kociolek Slasko - Mysliwski
... Ja nie mówię , że nie dobre , jednakże mam kilka '' ALE '' ... Ziemniaki za drobno pokrojone , rozłażą się... i po co ta ''zalewa'' ? Wszystko w tym pływa !  Za szczelnie zamknięty garnek . Zrobili gotowane , a z podanych składników ( chociaż paru brakuje )  robi się PIECZONE !!!  Ale kociołek , to takie ''ustrojstwo'' co wszystko przyjmie... :D;):thumbsup:

Aaa ... i nie jest to kociołek ''WĘGIERSKI'' ;)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

W niedzielę czeka mnie spore kociołkowanie, ok 20 l. Nie wiem jak wytrzymam przy ognisku w taki gorąc :facepalm:

Czego się jednak nie robi na imprezie z okazji 61 rocznicy ślubu Rodziców :)

Wędzarnia już pracuje, nalewki przygotowane, świeża sielawa zamówiona u rybaka, nie mam jeszcze dokładnego pomysłu na wkład do kociołka. Chyba coś na bazie chińszczyzny tym razem zrobię.

www.wedzarnie.com.pl

 

 

z okazji 61 rocznicy ślubu Rodziców
Piękna rocznica  :clap: Pogratulować rodzicom 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

 

 

nie mam jeszcze dokładnego pomysłu na wkład do kociołka
Spróbuj zamiast ziemniaków dodać białą kapustę. (Wcześniej poszatkowaną i posoloną, to siądzie i nie będzie zajmować tyle miejsca). Reszta jak lubisz.

Dziadku Maćku :clap: Najlepsze życzenia dla rodziców ! Moim zdaniem , to najlepiej własnie wychodzi zupa gulaszowa , gdzie mięsko , cebula,papryki... albo ziemniaki w kosteczkę , albo takie kluseczki (coś jak ''zacierka'' ) tylko trzeba sie trochę '' nadrobnić'' :D  , Ale można dzień wcześniej ugotować :thumbsup: Pozdrawiam :) Życzę udanej imprezki :thumbsup:

Edited by einshel
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.