bartboss Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam kolegów na wstępie chciał bym się przywitać ponieważ od jakiegoś czasu czytam forum i strony dotyczące wedzenia postanowiłem wybudować wędzarkę i spróbować swoich sił w tym temacie.Wczoraj zrobiłem pierwsze dymienie i wszystko było by ok tylko szynka ,poledwica wyszły bardzo słone.Dodam ze zalewę peklową zrobiłem zgodnie z tabelą peklowałem 5 dni .Gdzie popełniłem błąd ??.Czy aby następny raz nie było skuchy po prostu mniej soli ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Lipca 2014 zalewę peklową zrobiłem zgodnie z tabelą peklowałem 5 dni . Gdzie popełniłem błąd ?? Nie wymoczyłeś po peklowaniu ...Albo zmniejsz ilość soli procentowo przy stosowaniu tabeli albo pekluj inną metodą gdzie dobierzesz sobie ilość soli na litr wody przy stałym stosunku solanki 0,5l do 1kg mięsa Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Lipca 2014 Witaj i napisz coś więcej, zgodnie z którą tabelą, jaki nastrzyk itd. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartboss Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Lipca 2014 Witam dzięki za odpowiedź.Do przygotowania zalewy peklującej użyłem tabeli znajdującej się na tej stronie w dziale peklowanie na mokro tabela.peklowałem 5 dni.Jeden nastrzyk zalewą.Płukanie w zimnej bieżącej wodzieOsuszanie ok 14 godzin w lodowce.Kolejne osuszanie na działce ok 1,5 godziny w przewiewnym miejscu.Osuszanie w wędzarni ok 50 stopni bez dymu otwarta wędzarnia ok 1godziny i 20 min.Wędzenie 4 godziny temperatura 55-60 stopni.Ostatnie 30 min temp ok 75stopni CParzenie ok 1 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Bartboss tutaj masz uwag jesli chodzi o peklowanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/ Widac nie sprawdziles po peklowaniu czy mieso nie jest za slone . Maxell dokladnie tutaj przedstawil punkt po punkcie, a opracowanie jest naszego technologa kolegi Bagno.. Zobacz czy wszystkie punty wypelniles. Edytowane 22 Lipca 2014 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Ostatnie 30 min temp ok 75stopni C Parzenie ok 1 godzinypodpiekamy i parzymy na termometr w odpowiedniej temp. wody i do osiągnięcia odpowiedniej temp. w wewnątrz wyrobu, a nie na czas.a próg słoności każdy ma inny i sam musisz dojść do swojej granicy metodą prób i błędów niestety Edytowane 22 Lipca 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Lipca 2014 Przestrzeganie (ścisłe) wytycznych w tabelach + dobry surowiec + higiena + parametry peklowania, muszą skutkować dobrym wyrobem. Próg słoności, jak pisał mój przedmówca, musisz wypracować sam. Przy pomocy tabel i smaku osiągniesz go już maksymalnie przy trzecim podejściu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartboss Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lipca 2014 Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Tabela nie dotyczy polędwicy i polędwiczek, jak również wszystkich wędzonek wędzonych i podpiekanych lub pieczonych Edytowane 22 Lipca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Lipca 2014 Proponuje sprawdzić - upewnić sie że np.: waga dobrze pracuje, czy aby na pewno odmierzona była odpowiednia ilośc wody. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lipca 2014 Warto także sprawdzić sól. Niedawno Koleżanka EAnna ważyła dwa, czy trzy rodzaje soli i wyniki były bardzo interesujące. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.