Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów na wstępie chciał bym się przywitać ponieważ od jakiegoś czasu czytam forum i strony dotyczące wedzenia postanowiłem wybudować wędzarkę i spróbować swoich sił w tym temacie.

Wczoraj zrobiłem pierwsze dymienie i wszystko było by ok tylko szynka ,poledwica wyszły bardzo słone.Dodam ze zalewę peklową zrobiłem zgodnie z tabelą peklowałem 5 dni .

Gdzie popełniłem błąd ??.Czy aby następny raz nie było skuchy po prostu mniej soli ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

 

 

zalewę peklową zrobiłem zgodnie z tabelą peklowałem 5 dni . Gdzie popełniłem błąd ??

 

Nie wymoczyłeś po peklowaniu ;) ...

Albo zmniejsz ilość soli procentowo przy stosowaniu tabeli albo pekluj inną metodą gdzie dobierzesz sobie ilość soli na litr wody przy stałym stosunku solanki 0,5l do 1kg mięsa ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362756
Udostępnij na innych stronach

Witaj i napisz coś więcej, zgodnie z którą tabelą, jaki nastrzyk itd.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362757
Udostępnij na innych stronach

Witam dzięki za odpowiedź.

Do przygotowania zalewy peklującej użyłem tabeli znajdującej się na tej stronie w dziale peklowanie na mokro tabela.

peklowałem 5 dni.Jeden nastrzyk zalewą.

Płukanie w zimnej bieżącej wodzie

Osuszanie ok 14 godzin w lodowce.

Kolejne osuszanie na działce ok 1,5 godziny w przewiewnym miejscu.

Osuszanie w wędzarni ok 50 stopni bez dymu otwarta wędzarnia ok 1godziny i 20 min.

Wędzenie 4 godziny temperatura 55-60 stopni.

Ostatnie 30 min temp ok 75stopni C

Parzenie ok 1 godziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362768
Udostępnij na innych stronach

Bartboss tutaj masz uwag jesli chodzi o peklowanie 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2029-peklowanie-kilka-uwag-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/

 Widac nie sprawdziles po peklowaniu czy mieso nie jest za slone . Maxell dokladnie tutaj przedstawil punkt po punkcie, a opracowanie jest naszego technologa kolegi Bagno.. Zobacz czy wszystkie punty wypelniles.

Edytowane przez ANNAM

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362772
Udostępnij na innych stronach

Ostatnie 30 min temp ok 75stopni C Parzenie ok 1 godziny

podpiekamy i parzymy na termometr w odpowiedniej temp. wody i do osiągnięcia odpowiedniej temp. w wewnątrz wyrobu, a nie na czas.

a próg słoności każdy ma inny i sam musisz dojść do swojej granicy metodą prób i błędów niestety ;)

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362776
Udostępnij na innych stronach

Przestrzeganie (ścisłe) wytycznych w tabelach + dobry surowiec + higiena + parametry peklowania, muszą skutkować dobrym wyrobem. Próg słoności, jak pisał mój przedmówca, musisz wypracować sam. Przy pomocy tabel i smaku osiągniesz go już maksymalnie przy trzecim podejściu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362777
Udostępnij na innych stronach

Tabela nie dotyczy polędwicy i polędwiczek, jak również wszystkich wędzonek wędzonych i podpiekanych lub pieczonych

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362851
Udostępnij na innych stronach

Proponuje sprawdzić  - upewnić sie że np.: waga dobrze pracuje, czy aby na pewno odmierzona była odpowiednia ilośc wody.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362966
Udostępnij na innych stronach

Warto także sprawdzić sól. ;) Niedawno Koleżanka EAnna ważyła dwa, czy trzy rodzaje soli i wyniki były bardzo interesujące.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10130-s%C5%82one-wyroby/#findComment-362967
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.