wawaldek11 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Wolnowar budżetowy kupiony za 20 zł - "powystawowy" Trochę trwały próby z mocą i izolacją, ale daje radę bez zewnętrznego regulatora mocy. Wody nie rozgrzewam w garze tylko w czajniku; zalewam o temp. ok. 80*C i wkładam mięso i termometr. Po dłuższej chwili, gdy termometr pokaże pożądaną temp. przełączam na I stopień i reguluję izolacją. Przy odrobinie wprawy da się ustalić ok. 70*C lub inną. Czyli ilość energii dostarczonej do naczynia ze wsadem równa się energii oddanej toczeniu. Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.Pewnie z cyrkulatorem jest szybciej i precyzyjniej, ale wolnowar już był i lubię takie wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Bracia i Siostry umiłowani w wędlinkach zapamiętajcie i rozpowszechniajcie : Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Żeby nie stracił wartości smakowych dobrze jest to robić zapakowany próżniowo albowiem można wtedy natrzeć go jeszcze papryką i dodać liść bobkowy laurowym też zwany . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację. Dla mnie nie ma potrzeby, wierzę Ci na słowo, ale dla potomnych możesz tutaj wstawić: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous+videMoże ktoś spróbuje (może i ja sam też ). Muszę odkurzyć wolnowar i dokładnie poczytać jak działa. Jak dobrze pamiętam to ma dwa ustawienia. Jedno dla potraw z temp. otoczenia i jedno do mrożonek, ale muszę poczytać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin. Wystarczy ?Sprzęt to zwykły garnek nakryty pokrywką i termometr. Garnek stoi na najmniejszym palniku gazowym ustawionym na minimum. Po dno garnka włożyłem okrągłą płytkę metalową przez co obniżyłem temperaturę 2 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Stycznia 2019 jak gruby jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin. Wystarczy ? Oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Stycznia 2019 jak gruby jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki Dziękuję ! Po przegranym meczu wyłączę gaz pod garnkiem...[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43]Henio !Wyłączyłem gaz pod garnkiem, potem dolałem zimej wody do garnka, po wyjęciu papierem osuszyłem z galarettki ... A to wszystko w trakcie filmu " Medyceusze...." Moja LP - Gocha - lubi takie historyczne seriale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 godzin temu Wymyśliłem sobie boczek długo ogrzewany w maszynce do fermentacji czosnku. Kawałek boczku zapeklowałem z nastrzykiem 16g/kg, posypałem pieprzem, granulowanym czosnkiem i jeszcze innymi przyprawami i zamknąłem w woreczku próżniowym. Po kilku dniach, jak zwolniła mi się maszynka włożyłem ten testowy kawałek do grzania. Temperatura w maszynce to ok. 70 - 76*C. Planuję trzymać w tej temperaturze trzy dni - dobrze będzie? Zaznaczę, że jest to grzanie suche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 godziny temu Jestem ciekawy rezultatu też mam taką maszynkę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 godzinę temu Po dobie temperatura 74*C, ale to ustala program czosnkowy. Sos do połowy grubości boczku. Szkoda, że nie przygotowałem trzech kawałków. Wyjmowałbym po różnym czasie, żeby określić optymalny .czas "parzenia". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 59 minut temu Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 59 minut temu 4 godziny temu, wawaldek11 napisał(a): Planuję trzymać w tej temperaturze trzy dni - dobrze będzie? Zaznaczę, że jest to grzanie suche. Waldek była o tym mowa. Wybór należy do ciebie. Jak zjesz pierwszy kawałek boczku to ja będę drugi w kolejce. Pierw wyślę Przemka.🤣 Może będzie dobrze albo nie 🙂↔️. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 20 minut temu Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 minut temu (edytowane) Przyniosę do domu i najpierw poczęstuje żonę😂 Edytowane 20 minut temu przez ganc89 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.