wawaldek11 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Wolnowar budżetowy kupiony za 20 zł - "powystawowy" Trochę trwały próby z mocą i izolacją, ale daje radę bez zewnętrznego regulatora mocy. Wody nie rozgrzewam w garze tylko w czajniku; zalewam o temp. ok. 80*C i wkładam mięso i termometr. Po dłuższej chwili, gdy termometr pokaże pożądaną temp. przełączam na I stopień i reguluję izolacją. Przy odrobinie wprawy da się ustalić ok. 70*C lub inną. Czyli ilość energii dostarczonej do naczynia ze wsadem równa się energii oddanej toczeniu. Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.Pewnie z cyrkulatorem jest szybciej i precyzyjniej, ale wolnowar już był i lubię takie wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Bracia i Siostry umiłowani w wędlinkach zapamiętajcie i rozpowszechniajcie : Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Żeby nie stracił wartości smakowych dobrze jest to robić zapakowany próżniowo albowiem można wtedy natrzeć go jeszcze papryką i dodać liść bobkowy laurowym też zwany . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację. Dla mnie nie ma potrzeby, wierzę Ci na słowo, ale dla potomnych możesz tutaj wstawić: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous+videMoże ktoś spróbuje (może i ja sam też ). Muszę odkurzyć wolnowar i dokładnie poczytać jak działa. Jak dobrze pamiętam to ma dwa ustawienia. Jedno dla potraw z temp. otoczenia i jedno do mrożonek, ale muszę poczytać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin. Wystarczy ?Sprzęt to zwykły garnek nakryty pokrywką i termometr. Garnek stoi na najmniejszym palniku gazowym ustawionym na minimum. Po dno garnka włożyłem okrągłą płytkę metalową przez co obniżyłem temperaturę 2 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Stycznia 2019 jak gruby jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin. Wystarczy ? Oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Stycznia 2019 jak gruby jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki Dziękuję ! Po przegranym meczu wyłączę gaz pod garnkiem...[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43]Henio !Wyłączyłem gaz pod garnkiem, potem dolałem zimej wody do garnka, po wyjęciu papierem osuszyłem z galarettki ... A to wszystko w trakcie filmu " Medyceusze...." Moja LP - Gocha - lubi takie historyczne seriale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 godzin temu Wymyśliłem sobie boczek długo ogrzewany w maszynce do fermentacji czosnku. Kawałek boczku zapeklowałem z nastrzykiem 16g/kg, posypałem pieprzem, granulowanym czosnkiem i jeszcze innymi przyprawami i zamknąłem w woreczku próżniowym. Po kilku dniach, jak zwolniła mi się maszynka włożyłem ten testowy kawałek do grzania. Temperatura w maszynce to ok. 70 - 76*C. Planuję trzymać w tej temperaturze trzy dni - dobrze będzie? Zaznaczę, że jest to grzanie suche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 godziny temu Jestem ciekawy rezultatu też mam taką maszynkę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 godziny temu Po dobie temperatura 74*C, ale to ustala program czosnkowy. Sos do połowy grubości boczku. Szkoda, że nie przygotowałem trzech kawałków. Wyjmowałbym po różnym czasie, żeby określić optymalny .czas "parzenia". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, wawaldek11 napisał(a): Planuję trzymać w tej temperaturze trzy dni - dobrze będzie? Zaznaczę, że jest to grzanie suche. Waldek była o tym mowa. Wybór należy do ciebie. Jak zjesz pierwszy kawałek boczku to ja będę drugi w kolejce. Pierw wyślę Przemka.🤣 Może będzie dobrze albo nie 🙂↔️. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Przyniosę do domu i najpierw poczęstuje żonę😂 Edytowane 1 godzinę temu przez ganc89 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 48 minut temu Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 48 minut temu Godzinę temu, wawaldek11 napisał(a): Po dobie temperatura 74*C, ale to ustala program czosnkowy. Sos do połowy grubości boczku. Nie wiem czy tym sposobem nie pozbawisz boczku soczystości. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 43 minuty temu Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 43 minuty temu Też mam takie obawy. Radzisz wyjąć po dwóch dobach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 40 minut temu Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 40 minut temu 40 minut temu, ganc89 napisał(a): Przyniosę do domu i najpierw poczęstuje żonę😂 Potem teściową 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.