Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wolnowar budżetowy kupiony za 20 zł  - "powystawowy" ;)  Trochę trwały próby z mocą i izolacją, ale daje radę bez zewnętrznego regulatora mocy. Wody nie rozgrzewam w garze tylko w czajniku;  zalewam o temp.  ok. 80*C i wkładam mięso i termometr. Po dłuższej chwili, gdy termometr pokaże pożądaną temp. przełączam na I stopień i reguluję izolacją. Przy odrobinie wprawy da się ustalić ok. 70*C lub inną. Czyli ilość energii dostarczonej do naczynia ze wsadem równa się energii oddanej toczeniu.  Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.

Pewnie z cyrkulatorem jest szybciej i precyzyjniej, ale wolnowar już był i lubię takie wyzwania  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618393
Udostępnij na innych stronach

Bracia i Siostry umiłowani w wędlinkach zapamiętajcie i rozpowszechniajcie :

 

Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Żeby nie stracił wartości smakowych dobrze jest to robić zapakowany próżniowo albowiem można wtedy natrzeć go jeszcze papryką i dodać liść bobkowy laurowym też zwany .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618721
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.

Dla mnie nie ma potrzeby, wierzę Ci na słowo, ale dla potomnych możesz tutaj wstawić: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous+vide

Może ktoś spróbuje (może i ja sam też :) ). Muszę odkurzyć wolnowar i dokładnie poczytać jak działa. :facepalm:  Jak dobrze pamiętam to ma dwa ustawienia. Jedno dla potraw z temp. otoczenia i jedno do mrożonek, ale muszę poczytać.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618937
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C .

 

Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin.   Wystarczy ?

Sprzęt to zwykły garnek nakryty pokrywką i termometr.  Garnek stoi na najmniejszym palniku gazowym ustawionym na minimum. Po dno garnka włożyłem okrągłą płytkę metalową przez co obniżyłem temperaturę  2 st.C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619496
Udostępnij na innych stronach

jak gruby  jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619504
Udostępnij na innych stronach

jak gruby  jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki

 

Dziękuję ! Po przegranym meczu wyłączę gaz pod garnkiem...

[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43]

Henio !

Wyłączyłem gaz pod garnkiem, potem dolałem zimej wody do garnka, po wyjęciu papierem osuszyłem z galarettki ... A to wszystko w trakcie filmu " Medyceusze...." Moja LP - Gocha - lubi takie historyczne seriale. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619547
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Wymyśliłem sobie boczek długo ogrzewany w maszynce do fermentacji czosnku.

Kawałek boczku zapeklowałem  z nastrzykiem 16g/kg, posypałem pieprzem, granulowanym czosnkiem i jeszcze innymi przyprawami i  zamknąłem w woreczku próżniowym. Po kilku dniach, jak zwolniła mi się maszynka włożyłem ten testowy kawałek do grzania. Temperatura w maszynce to ok. 70 - 76*C. Planuję trzymać w tej temperaturze trzy dni - dobrze będzie?

Zaznaczę, że jest to grzanie suche.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043042
Udostępnij na innych stronach

Po dobie temperatura 74*C, ale to ustala program czosnkowy. Sos do połowy grubości boczku.

Szkoda, że nie przygotowałem trzech kawałków. Wyjmowałbym po różnym czasie, żeby określić optymalny .czas "parzenia".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043109
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, wawaldek11 napisał(a):

Planuję trzymać w tej temperaturze trzy dni - dobrze będzie?

Zaznaczę, że jest to grzanie suche.

Waldek była o tym mowa. 

Wybór należy do ciebie. 

Jak zjesz pierwszy kawałek boczku to ja będę drugi w kolejce. Pierw wyślę Przemka.🤣

Może będzie dobrze albo nie 🙂↔️.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043115
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, wawaldek11 napisał(a):

Po dobie temperatura 74*C, ale to ustala program czosnkowy. Sos do połowy grubości boczku.

Nie wiem czy tym sposobem nie pozbawisz boczku soczystości.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-1043130
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.