Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wolnowar budżetowy kupiony za 20 zł  - "powystawowy" ;)  Trochę trwały próby z mocą i izolacją, ale daje radę bez zewnętrznego regulatora mocy. Wody nie rozgrzewam w garze tylko w czajniku;  zalewam o temp.  ok. 80*C i wkładam mięso i termometr. Po dłuższej chwili, gdy termometr pokaże pożądaną temp. przełączam na I stopień i reguluję izolacją. Przy odrobinie wprawy da się ustalić ok. 70*C lub inną. Czyli ilość energii dostarczonej do naczynia ze wsadem równa się energii oddanej toczeniu.  Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.

Pewnie z cyrkulatorem jest szybciej i precyzyjniej, ale wolnowar już był i lubię takie wyzwania  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618393
Udostępnij na innych stronach

Bracia i Siostry umiłowani w wędlinkach zapamiętajcie i rozpowszechniajcie :

 

Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Żeby nie stracił wartości smakowych dobrze jest to robić zapakowany próżniowo albowiem można wtedy natrzeć go jeszcze papryką i dodać liść bobkowy laurowym też zwany .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618721
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.

Dla mnie nie ma potrzeby, wierzę Ci na słowo, ale dla potomnych możesz tutaj wstawić: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous+vide

Może ktoś spróbuje (może i ja sam też :) ). Muszę odkurzyć wolnowar i dokładnie poczytać jak działa. :facepalm:  Jak dobrze pamiętam to ma dwa ustawienia. Jedno dla potraw z temp. otoczenia i jedno do mrożonek, ale muszę poczytać.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618937
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C .

 

Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin.   Wystarczy ?

Sprzęt to zwykły garnek nakryty pokrywką i termometr.  Garnek stoi na najmniejszym palniku gazowym ustawionym na minimum. Po dno garnka włożyłem okrągłą płytkę metalową przez co obniżyłem temperaturę  2 st.C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619496
Udostępnij na innych stronach

jak gruby  jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619504
Udostępnij na innych stronach

jak gruby  jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki

 

Dziękuję ! Po przegranym meczu wyłączę gaz pod garnkiem...

[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43]

Henio !

Wyłączyłem gaz pod garnkiem, potem dolałem zimej wody do garnka, po wyjęciu papierem osuszyłem z galarettki ... A to wszystko w trakcie filmu " Medyceusze...." Moja LP - Gocha - lubi takie historyczne seriale. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619547
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.