wawaldek11 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Wolnowar budżetowy kupiony za 20 zł - "powystawowy" Trochę trwały próby z mocą i izolacją, ale daje radę bez zewnętrznego regulatora mocy. Wody nie rozgrzewam w garze tylko w czajniku; zalewam o temp. ok. 80*C i wkładam mięso i termometr. Po dłuższej chwili, gdy termometr pokaże pożądaną temp. przełączam na I stopień i reguluję izolacją. Przy odrobinie wprawy da się ustalić ok. 70*C lub inną. Czyli ilość energii dostarczonej do naczynia ze wsadem równa się energii oddanej toczeniu. Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację.Pewnie z cyrkulatorem jest szybciej i precyzyjniej, ale wolnowar już był i lubię takie wyzwania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Bracia i Siostry umiłowani w wędlinkach zapamiętajcie i rozpowszechniajcie : Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Żeby nie stracił wartości smakowych dobrze jest to robić zapakowany próżniowo albowiem można wtedy natrzeć go jeszcze papryką i dodać liść bobkowy laurowym też zwany . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Jeśli chcesz, to przy najbliższej okazji mogę zrobić małą fotorelację. Dla mnie nie ma potrzeby, wierzę Ci na słowo, ale dla potomnych możesz tutaj wstawić: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/?hl=sous+videMoże ktoś spróbuje (może i ja sam też ). Muszę odkurzyć wolnowar i dokładnie poczytać jak działa. Jak dobrze pamiętam to ma dwa ustawienia. Jedno dla potraw z temp. otoczenia i jedno do mrożonek, ale muszę poczytać. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-618937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Boczek jaki by nie był , wędzony , czy tylko parzony MUSI być długo parzony . Minimum sześć godzin w temperaturze 80 C . Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin. Wystarczy ?Sprzęt to zwykły garnek nakryty pokrywką i termometr. Garnek stoi na najmniejszym palniku gazowym ustawionym na minimum. Po dno garnka włożyłem okrągłą płytkę metalową przez co obniżyłem temperaturę 2 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Stycznia 2019 jak gruby jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Boczek w woreczkach strunowych parzy się w temperaturze 70 - 71 st. C już 12 godzin. Wystarczy ? Oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Stycznia 2019 jak gruby jak do 4 cm i nie sklejony - to wystarczy - zawsze możesz podrumienić jak masz np. turbogrilla w piekarniku - albo krótko w 240 st do rumianej skórki Dziękuję ! Po przegranym meczu wyłączę gaz pod garnkiem...[Dodano: 03 sty 2019 - 22:43]Henio !Wyłączyłem gaz pod garnkiem, potem dolałem zimej wody do garnka, po wyjęciu papierem osuszyłem z galarettki ... A to wszystko w trakcie filmu " Medyceusze...." Moja LP - Gocha - lubi takie historyczne seriale. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10158-boczek-d%C5%82uuuugo-parzony/page/2/#findComment-619547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.