Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. :)  

Ja również ,,wpadłem w nałóg wędzenia. Oczywiście z uwagi na to, ze zacząłem 4 m-ce temu uważam się za laika w tej dziedzinie. Wiem, że wyroby moje, może nie są jakieś Super ale i tak uważam, że są 100% lepsze jak sklepowe :) Wszystkim tutaj dzięki za rady, z których często korzystam. Zaczynałem swoją przygodę od małej wędzarki turystycznej kupionej na allegro. Jednak bardzo szybko powiększyłem ją zmieniając na beczkę. Jak na razie mam zaliczone: boczek, słoninę, szynkę, kurczaka oraz pstrąga. Wszystko po zrobieniu było Super smaczne nie wliczając raz kiełbasy, którą mi się mocno przesoliło. Po całonocnym namaczaniu udało się ją odratować. Ostatnio robiąc szynkę, po sparzeniu ona mi po prostu popękała . Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć dlaczego? Wędzenie ok 7- godz w dymie o temp ok 50-60 stopni C. Potem parzenie. Najpierw doprowadziłem wodę do wrzenia. Włożyłem szynki i tak 10 min. Potem parzyłem 4 szynki ( takie po 1 kg ) ok 1 godziny w temp. 80 stopni. I nie wiem co robię źle, ponieważ jej zewnętrzne powierzchnie mi popękały :(. Poza tym, ze są popękane są i tak bardzo smaczne. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi i rady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najpierw doprowadziłem wodę do wrzenia

Tu masz odpowiedź. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365376
Udostępnij na innych stronach

Tak . Mierze, mam termometr dlatego te mniejsze wyciągałem z wody prędzej. Trzymam w wodzie do 70 stopni w środku. Miro napisał, że powodem mogło być to że wsadzałem do wrzątku. i chyba tutaj jest powód tych pęknięć szynki. Następnym razem może wkładać szynki  do wody która będzie miała 80 stopni a nie prawie 100 ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365382
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. Może się wypowie jeszcze :) 


A skoro już pytam to powiedźcie mi proszę. Czy można kupić surową polędwicę  ???? Szukam u siebie i nigdzie jej w sklepach nie ma. Tylko wędzona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365386
Udostępnij na innych stronach

To kup schab wytrybuj, zdejmij mizdrę i będziesz miał surową polędwicę ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365390
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można kupić surową polędwicę  ?
 Raczej nie, bo w sklepie ona nazywa się schab bez kości.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365442
Udostępnij na innych stronach

Frapio Dzięki . Ale wtopa z mojej strony   :facepalm:  Ale nic. Na moje usprawiedliwienie mówiłem, ze jestem początkujący  :blush:  chciałbym kupić nadziewarkę. Jaka lepsz Pionowa czy pozioma??? Pozioma mniejsza 4 kg farszu albo pionowa 5.5 kg. Różnica w cenie 50 zł na korzyść poziomej. Co byście wzieli? Sorki ale to już ostatnie tak marudne pytanie :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365467
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich :) 

I przyszedł ponownie czas na zrobienie swojskiej kiełbasy wędzonej:) Robiłem już kiełbasę białą i wyszła mi w nawet smaczna:0 Jak na razie nie mogę się ,,wstrzelić' w smaczną swojską kiełbasę :( albo przesolę albo przesadzę z przyprawą  (jak ostatnio z kolendrą). Inne wady to albo zbyt zwięzła kiełbasa mi wyszła to znowu zbyt luźna - wodnista. No cóż uczę się na swoich własnych błędach. Dzisiaj zakupiłem mięsko w postaci;

1. karkówka - 2,25 kg

2. boczek - 1,60 kg

3. szynka i łopatka -  razem 5 kg

W lodowce mam zamrożone ok 1 kg tłustych skrawków ( podgardle, słonina i  tłuste obrzynki po mięsie), które mi zostały po ostatniej produkcji kiełbasy. Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem do tego wołowiny? Tylko ile ? Czy kg mi wystarczy do wymienionej ilości mięsa? Jaką sól użyć do peklowania ? Troszkę już zgłupiałem z ta solą  :hmm: . nie wiem czy dobrze myslę? Sól peklowa lepsza do kiełbasy, która będzie później wędzona sól nie peklowa do kiełbasy białej? W przypadku użycia wołowiny wszystkie przyprawy ,,rozprowadzić" w wołowinie (którą dwukrotnie przedtem zmiele na najmniejszym sicie) czy przyprawy dać do całości mięsa po zmieszaniu? Zamierzam peklować na sucho w ilości 18gr soli/peklosoli na kg mięsa. Jeżeli ktoś znajdzie chwilkę czasu i odpowie mi na moje wątpliwości będę wdzięczny. Dzięki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381703
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Inne wady to albo zbyt zwięzła kiełbasa mi wyszła to znowu zbyt luźna - wodnista.

 

Hmmm i póki nie zaczniesz klasyfikować mięsa będziesz miał z tym "wstrzeleniem się" spory problem karkówka karkówce nie równa a boczek boczkowi, takim sposobem nigdy nie wiesz ile dajesz tłuszczu ile ścięgnistego etc ... dobra kiełbasa to tłusta kiełbasa mimo że nie zawsze to widać ;) 

Użyj peklosoli albo pół na pół z solą niejodowaną ... do tradycyjnej białej "na szaro" dajemy zwykłą sól niejodowaną ale też nie wszyscy ;)

Przyprawy daję przed rozdrabnianiem a do masy wiążącej dodaję wodę z czosnkiem również przed rozdrabnianiem.

Te 18g na kg powinno być OK jeśli chodzi o słoność 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381704
Udostępnij na innych stronach

Wołowiny możesz śmiało dokupić 1,0-1,5 kg- poproś o pręgę.

Przepuść przez drobne sitko 2-3mm #. Raz wystarczy.

Ładniejsze wołowe możesz na 6 lub 8mm #.

Farsz wyrabiaj długo, aż Ci się nie będzie chciało dłużej... to jeszcze :)

Musi się mocno kleić....

Bądź czujny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381708
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Roger  i Ziezielony:)  kiłebasę wyrabiam na tzw. 5 sekund :) Czyli po wyrobieniu jak przykleję do ręki która odwrócę mięsko musi się utrzymać przynajmniej 5 s czyli raczej długo :) Czyli rozumiem, że przyprawy mogę juz dodać przed mieleniem mięsa? ,,masy wiążącej dodaję wodę z czosnkiem również przed rozdrabnianiem" - woda z czosnkiem? Jak z czosnkiem? ten czosnek jest już pokrojony czy wyciśnięty?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381720
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie. Składniki zapeklowane. Dokupiłem jeszcze 1 kg mięsa indyczego do mojej przyszłej kiełbaski i tutaj moje pytanie. mięso indyka w kiełbasie jest składnikiem tzw. ,,klejącym" czy się mylę. na jakim sicie mogę zmielić to mięso. Oczywiście jeżeli będę je traktował jako tzw. ,,klej" to myślę ze na najbardziej drobnym :) jeżeli się mylę w swoim rozumowaniu proszę o sprostowanie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382090
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeżeli się mylę w swoim rozumowaniu proszę o sprostowanie

Nie mylisz się na jak najmniejszym i możesz to zemleć 2-3 razy z dodatkiem lodowatej wody i czochu ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382092
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Dokupiłem jeszcze 1 kg mięsa indyczego
 

A to zależy jakie mięso z indyka . Z mięsa z piersi nie zrobisz kleju 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382100
Udostępnij na innych stronach

Czyli mięśnie "wybiegane" -bardzo dobrze ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382159
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.