bock_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Dzień dobry. Ja również ,,wpadłem w nałóg wędzenia. Oczywiście z uwagi na to, ze zacząłem 4 m-ce temu uważam się za laika w tej dziedzinie. Wiem, że wyroby moje, może nie są jakieś Super ale i tak uważam, że są 100% lepsze jak sklepowe Wszystkim tutaj dzięki za rady, z których często korzystam. Zaczynałem swoją przygodę od małej wędzarki turystycznej kupionej na allegro. Jednak bardzo szybko powiększyłem ją zmieniając na beczkę. Jak na razie mam zaliczone: boczek, słoninę, szynkę, kurczaka oraz pstrąga. Wszystko po zrobieniu było Super smaczne nie wliczając raz kiełbasy, którą mi się mocno przesoliło. Po całonocnym namaczaniu udało się ją odratować. Ostatnio robiąc szynkę, po sparzeniu ona mi po prostu popękała . Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć dlaczego? Wędzenie ok 7- godz w dymie o temp ok 50-60 stopni C. Potem parzenie. Najpierw doprowadziłem wodę do wrzenia. Włożyłem szynki i tak 10 min. Potem parzyłem 4 szynki ( takie po 1 kg ) ok 1 godziny w temp. 80 stopni. I nie wiem co robię źle, ponieważ jej zewnętrzne powierzchnie mi popękały . Poza tym, ze są popękane są i tak bardzo smaczne. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Najpierw doprowadziłem wodę do wrzenia Tu masz odpowiedź. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 WitamMoim skromnym zdaniem po ok. 7-godz. wedzenia w tep do 60 stopni byly w polowie dobre. Czy mierzyles temperature w srodku szynek w czasie parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Tak . Mierze, mam termometr dlatego te mniejsze wyciągałem z wody prędzej. Trzymam w wodzie do 70 stopni w środku. Miro napisał, że powodem mogło być to że wsadzałem do wrzątku. i chyba tutaj jest powód tych pęknięć szynki. Następnym razem może wkładać szynki do wody która będzie miała 80 stopni a nie prawie 100 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Ciekawe co na to by powiedzial Dziadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 No właśnie. Może się wypowie jeszcze A skoro już pytam to powiedźcie mi proszę. Czy można kupić surową polędwicę ???? Szukam u siebie i nigdzie jej w sklepach nie ma. Tylko wędzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 To kup schab wytrybuj, zdejmij mizdrę i będziesz miał surową polędwicę Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Dzieki roger Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 To pęknięcie może często się zdarzać,bo szynka nie jest zbudowana z jednego mięśnia.Mięśnie w czasie obróbki termicznej mogą się rozdzielać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Dzięki nestor. Tragedi nie ma . jest super smaczna tylko wizualnie mogłaby lepiej wyglądać cała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Czy można kupić surową polędwicę ? Raczej nie, bo w sklepie ona nazywa się schab bez kości. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Frapio Dzięki . Ale wtopa z mojej strony Ale nic. Na moje usprawiedliwienie mówiłem, ze jestem początkujący chciałbym kupić nadziewarkę. Jaka lepsz Pionowa czy pozioma??? Pozioma mniejsza 4 kg farszu albo pionowa 5.5 kg. Różnica w cenie 50 zł na korzyść poziomej. Co byście wzieli? Sorki ale to już ostatnie tak marudne pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ja brałbym pionową, mniej miejsca zajmuje na stole. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Dzięki PePe za radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-365523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Listopada 2014 Witam wszystkich I przyszedł ponownie czas na zrobienie swojskiej kiełbasy wędzonej:) Robiłem już kiełbasę białą i wyszła mi w nawet smaczna:0 Jak na razie nie mogę się ,,wstrzelić' w smaczną swojską kiełbasę albo przesolę albo przesadzę z przyprawą (jak ostatnio z kolendrą). Inne wady to albo zbyt zwięzła kiełbasa mi wyszła to znowu zbyt luźna - wodnista. No cóż uczę się na swoich własnych błędach. Dzisiaj zakupiłem mięsko w postaci;1. karkówka - 2,25 kg2. boczek - 1,60 kg3. szynka i łopatka - razem 5 kgW lodowce mam zamrożone ok 1 kg tłustych skrawków ( podgardle, słonina i tłuste obrzynki po mięsie), które mi zostały po ostatniej produkcji kiełbasy. Zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem do tego wołowiny? Tylko ile ? Czy kg mi wystarczy do wymienionej ilości mięsa? Jaką sól użyć do peklowania ? Troszkę już zgłupiałem z ta solą . nie wiem czy dobrze myslę? Sól peklowa lepsza do kiełbasy, która będzie później wędzona sól nie peklowa do kiełbasy białej? W przypadku użycia wołowiny wszystkie przyprawy ,,rozprowadzić" w wołowinie (którą dwukrotnie przedtem zmiele na najmniejszym sicie) czy przyprawy dać do całości mięsa po zmieszaniu? Zamierzam peklować na sucho w ilości 18gr soli/peklosoli na kg mięsa. Jeżeli ktoś znajdzie chwilkę czasu i odpowie mi na moje wątpliwości będę wdzięczny. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Listopada 2014 . Inne wady to albo zbyt zwięzła kiełbasa mi wyszła to znowu zbyt luźna - wodnista. Hmmm i póki nie zaczniesz klasyfikować mięsa będziesz miał z tym "wstrzeleniem się" spory problem karkówka karkówce nie równa a boczek boczkowi, takim sposobem nigdy nie wiesz ile dajesz tłuszczu ile ścięgnistego etc ... dobra kiełbasa to tłusta kiełbasa mimo że nie zawsze to widać Użyj peklosoli albo pół na pół z solą niejodowaną ... do tradycyjnej białej "na szaro" dajemy zwykłą sól niejodowaną ale też nie wszyscy Przyprawy daję przed rozdrabnianiem a do masy wiążącej dodaję wodę z czosnkiem również przed rozdrabnianiem.Te 18g na kg powinno być OK jeśli chodzi o słoność Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Listopada 2014 Wołowiny możesz śmiało dokupić 1,0-1,5 kg- poproś o pręgę.Przepuść przez drobne sitko 2-3mm #. Raz wystarczy.Ładniejsze wołowe możesz na 6 lub 8mm #.Farsz wyrabiaj długo, aż Ci się nie będzie chciało dłużej... to jeszcze Musi się mocno kleić....Bądź czujny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2014 Dzięki Roger i Ziezielony:) kiłebasę wyrabiam na tzw. 5 sekund Czyli po wyrobieniu jak przykleję do ręki która odwrócę mięsko musi się utrzymać przynajmniej 5 s czyli raczej długo Czyli rozumiem, że przyprawy mogę juz dodać przed mieleniem mięsa? ,,masy wiążącej dodaję wodę z czosnkiem również przed rozdrabnianiem" - woda z czosnkiem? Jak z czosnkiem? ten czosnek jest już pokrojony czy wyciśnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Listopada 2014 Przeciskam przez praskę albo daję suszony Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-381723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Listopada 2014 Witam ponownie. Składniki zapeklowane. Dokupiłem jeszcze 1 kg mięsa indyczego do mojej przyszłej kiełbaski i tutaj moje pytanie. mięso indyka w kiełbasie jest składnikiem tzw. ,,klejącym" czy się mylę. na jakim sicie mogę zmielić to mięso. Oczywiście jeżeli będę je traktował jako tzw. ,,klej" to myślę ze na najbardziej drobnym jeżeli się mylę w swoim rozumowaniu proszę o sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Listopada 2014 jeżeli się mylę w swoim rozumowaniu proszę o sprostowanie Nie mylisz się na jak najmniejszym i możesz to zemleć 2-3 razy z dodatkiem lodowatej wody i czochu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Listopada 2014 Dzięki roger Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Listopada 2014 . Dokupiłem jeszcze 1 kg mięsa indyczego A to zależy jakie mięso z indyka . Z mięsa z piersi nie zrobisz kleju Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Listopada 2014 Kupiłem udka indycze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Listopada 2014 Czyli mięśnie "wybiegane" -bardzo dobrze Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10194-p%C4%99kni%C4%99ta-szynka/#findComment-382159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.