Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Zgodnie z przepisami wykonałem peklowanie, wędzenie i parzenie szynki i baleronu. Po przekrojeniu wędlin, po krótkim czasie baleron i szynka (szczególnie baleron) zsiniał od środka. Smak był dobry, ale ten kolor ... Jestem zielonym zadymiarzem i zapewne robię jakiś banalny błąd. Bardzo proszę o radę. 

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/
Udostępnij na innych stronach

Aż się prosi o solidny nastrzyk:) Moje balerony mają piekny kolorek, może dlatego, ze tak szybko znikają:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365666
Udostępnij na innych stronach

Mieso mialem z roznych zrodel i raczej dobrej jakosci. Moze rzeczywiscie niedopeklowane, ale 3 tygodnie ... Dzieki za podpowiedzi, nastepnym razem zrobie zastrzyk. (Sorry za polskie znaki)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365682
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moze rzeczywiscie niedopeklowane, ale 3 tygodnie

 

 

Ja chociaż też pekluję dłużej to zawsze w środek mięśnia daję nastrzyk . Szczególnie w karkówkę na baleron ponieważ ma takie przegrody tłuszczowe że nie zawsze się   zapekluje prawidłowo .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365690
Udostępnij na innych stronach

3 tygodnie peklowałeś???Na sucho czy na mokro??Jak na mokro to nastrzyk obowiązkowy;)ale 3 tygodnie w solance chba troszkę za długo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365771
Udostępnij na innych stronach

Pytanie.

Peklowałeś peklosolą, czy np. 50/50 ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365772
Udostępnij na innych stronach

Moze rzeczywiscie niedopeklowane, ale 3 tygodnie

 

Dla mnie trochę to ciekawe, 3 tyg. peklowania i sine :rolleyes: żeby człek nawet nie chciał to po takim czasie musi być kolor w środku :D

 

Baleron po wędzeniu i parzeniu, peklowany 10 dni bez nastrzyku, tylko jeden raz w ciągu tych 10 dni mięso w garze przewróciłem. Kolor dla mnie prawidłowy :D

Jakby co to dziurka w środku jest po termometrze :cool:

 

post-41817-0-92693700-1407910965_thumb.jpg

Może Bagno się wypowie, sam jestem ciekaw co spowodowało sinienie przy tak długim peklowaniu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365838
Udostępnij na innych stronach

Za mało informacji.

Nie wiemy ile dał peklosoli, ile wody, jak duże były kawałki mięsa, czy użył samej peklosoli, czy np. 50/50 ?

Co z tego, że peklował 3 tygodnie, jak mógł się pomylić w ilości peklosoli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365840
Udostępnij na innych stronach

No to czekamy, aż kolega wsio opisze, co i jak majstrował przy produkcji :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365843
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za zwloke. Produkcja byla prawie rok temu ... i raczej malo pamietam szczegolow:) Uzywalem gotowej peklosoli i zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wedliny mialy okolo 1,7 kg. Przewracalem co dzien, byl swiezy czosnek to i troche zmetnialo, ale zapach byl przedni. Wedzilem w cieplym dymie 4 godzimy, nastepnie pazylem. Byly smaczne i oprocz tych przebarwien wygladaly ok. Pytam, bo szykuje sie do dalszych prob. Nie wiem czy moge, ale jest zdjecie na mojej skromnej stronie zrazik.com.

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez Edbeck
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365898
Udostępnij na innych stronach

Widać lekkie przebarwienie, następnym razem nie pekluj aż tak długo i koniecznie zrób nastrzykiwanie bo karkówka lubi ten proces:) Peklowanie mokre 7-10 dni max.

 

P.S. Popraw błąd ortograficzny w menu po prawej stronie, chodzi o Wydarzenia:)

Pozdrawiam Wrocławianina.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365900
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia na blogu są z maja ;) i baleron faktycznie niedopeklowany - następnym razem niezależnie od czasu zrób nastrzyk a czosnek i inne przyprawy w solance sobie odpuść ;)

 

PS

Tak mi ta awatarowa "buźka" wygląda coś znajomo ... 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365901
Udostępnij na innych stronach

 

 

po krótkim czasie baleron i szynka (szczególnie baleron) zsiniał od środka
 

Może to efekt zaparzenia "od środka".

Takie coś może wystąpić przy zakażeniu mięsa bakteriami i niedoparzeniu.

Wtedy mięso w środku uzyskuje dobre warunki do rozwoju tych bakterii.

W zewnętrznych warstwach mięsa bakterie giną w skutek wyższej (odpowiedniej) temperatury.

Długi czas peklowania, letnie warunki, dodatek przypraw i niewiadome stężenie azotynu mogłyby na to wskazywać.

Najlepiej byłoby, aby prawdopodobne przyczyny zasinienia zostały poddane ocenie naszego Gł. Technologa, kol. Bagno.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365905
Udostępnij na innych stronach

 

 

Używałem gotowej peklosoli i zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Tutaj upatrywałbym "sinienia baleronu". Przy małej dawce peklosoli nie wszystkie barwniki mięśniowe przereagowały z azotynem ( którego ostatecznie zabrakło w solance), więc barwa produktu nie odpowiednia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365950
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.