Edbeck Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Witam. Zgodnie z przepisami wykonałem peklowanie, wędzenie i parzenie szynki i baleronu. Po przekrojeniu wędlin, po krótkim czasie baleron i szynka (szczególnie baleron) zsiniał od środka. Smak był dobry, ale ten kolor ... Jestem zielonym zadymiarzem i zapewne robię jakiś banalny błąd. Bardzo proszę o radę. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Mięso było niedopeklowane i stąd ten szary kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Aż się prosi o solidny nastrzyk:) Moje balerony mają piekny kolorek, może dlatego, ze tak szybko znikają Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A skad masz mieso.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edbeck Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Mieso mialem z roznych zrodel i raczej dobrej jakosci. Moze rzeczywiscie niedopeklowane, ale 3 tygodnie ... Dzieki za podpowiedzi, nastepnym razem zrobie zastrzyk. (Sorry za polskie znaki) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Moze rzeczywiscie niedopeklowane, ale 3 tygodnie Ja chociaż też pekluję dłużej to zawsze w środek mięśnia daję nastrzyk . Szczególnie w karkówkę na baleron ponieważ ma takie przegrody tłuszczowe że nie zawsze się zapekluje prawidłowo . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 3 tygodnie peklowałeś???Na sucho czy na mokro??Jak na mokro to nastrzyk obowiązkowy;)ale 3 tygodnie w solance chba troszkę za długo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Pytanie.Peklowałeś peklosolą, czy np. 50/50 ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Moze rzeczywiscie niedopeklowane, ale 3 tygodnie Dla mnie trochę to ciekawe, 3 tyg. peklowania i sine żeby człek nawet nie chciał to po takim czasie musi być kolor w środku Baleron po wędzeniu i parzeniu, peklowany 10 dni bez nastrzyku, tylko jeden raz w ciągu tych 10 dni mięso w garze przewróciłem. Kolor dla mnie prawidłowy Jakby co to dziurka w środku jest po termometrze Może Bagno się wypowie, sam jestem ciekaw co spowodowało sinienie przy tak długim peklowaniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Za mało informacji. Nie wiemy ile dał peklosoli, ile wody, jak duże były kawałki mięsa, czy użył samej peklosoli, czy np. 50/50 ?Co z tego, że peklował 3 tygodnie, jak mógł się pomylić w ilości peklosoli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 No to czekamy, aż kolega wsio opisze, co i jak majstrował przy produkcji Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edbeck Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Przepraszam za zwloke. Produkcja byla prawie rok temu ... i raczej malo pamietam szczegolow:) Uzywalem gotowej peklosoli i zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Wedliny mialy okolo 1,7 kg. Przewracalem co dzien, byl swiezy czosnek to i troche zmetnialo, ale zapach byl przedni. Wedzilem w cieplym dymie 4 godzimy, nastepnie pazylem. Byly smaczne i oprocz tych przebarwien wygladaly ok. Pytam, bo szykuje sie do dalszych prob. Nie wiem czy moge, ale jest zdjecie na mojej skromnej stronie zrazik.com. Pozdrawiam wszystkich Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez Edbeck Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Widać lekkie przebarwienie, następnym razem nie pekluj aż tak długo i koniecznie zrób nastrzykiwanie bo karkówka lubi ten proces:) Peklowanie mokre 7-10 dni max. P.S. Popraw błąd ortograficzny w menu po prawej stronie, chodzi o Wydarzenia:)Pozdrawiam Wrocławianina. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zdjęcia na blogu są z maja i baleron faktycznie niedopeklowany - następnym razem niezależnie od czasu zrób nastrzyk a czosnek i inne przyprawy w solance sobie odpuść PSTak mi ta awatarowa "buźka" wygląda coś znajomo ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 po krótkim czasie baleron i szynka (szczególnie baleron) zsiniał od środka Może to efekt zaparzenia "od środka".Takie coś może wystąpić przy zakażeniu mięsa bakteriami i niedoparzeniu.Wtedy mięso w środku uzyskuje dobre warunki do rozwoju tych bakterii.W zewnętrznych warstwach mięsa bakterie giną w skutek wyższej (odpowiedniej) temperatury.Długi czas peklowania, letnie warunki, dodatek przypraw i niewiadome stężenie azotynu mogłyby na to wskazywać.Najlepiej byłoby, aby prawdopodobne przyczyny zasinienia zostały poddane ocenie naszego Gł. Technologa, kol. Bagno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edbeck Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Panowie serdeczne dzieki za rady, do ktorych sia dostosuje. Dam znac jak poszlo i mam nadzieje na kontakt w przyszlosci.Pozdrawiam.PS. Dyslekcja i dysgrafia jest smutna przywara Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Używałem gotowej peklosoli i zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Tutaj upatrywałbym "sinienia baleronu". Przy małej dawce peklosoli nie wszystkie barwniki mięśniowe przereagowały z azotynem ( którego ostatecznie zabrakło w solance), więc barwa produktu nie odpowiednia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10203-sinienie-baleronu/#findComment-365950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.