Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sam jestem ciekawy bo jeszcze o tym nie slyszalem ale moze ktos juz podpowie co to za "cos"..

Odezwe sie zaraz..

Sorki.. Za cholere nie moge na temat tego miesa/potrawy, nic znalesc..

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-369567
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kawał zacnego mięsa . Zrobiłbym tak zapeklował , krótkie wędzenie co by nabrało aromatu jest wskazane ale nie konieczne ,następnie  brytfanka dodatki jakie lubisz i do duchówki (tak określają kresowiacy , inne określenie to piekarnik ale trzeba uściślić że w piecu kaflowym  moja duchówka drzwiczki po lewej  http://www.kafle.info.pl/galeria/ZA999.jpg )  oczywiście palisz rozgrzewasz piec i po 12-15 godzinach poezja . W elektrycznym  gazowym  pewnie wyjdzie  ale to chyba nie to   .


na grilu pewnie też wyjdzie ale piekł bym nie bezpośrednio na ogniu ale z boku żaru co by nie było suche

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-369799
Udostępnij na innych stronach

Gregtom czego jesteś ciekawy?

Szukas info o tafelfleisch?

 

Tak.. Prawie nic nie znalazlem na temat tego specjalu.. (Tylko fotke pani ktora to sprzedaje).

Mozesz prosze cos na temat tego wyrobu podpowiedziec.?  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-369935
Udostępnij na innych stronach

Panowie

uwędziłem tą umownie zwaną "rąbankę" i ....

wyszła fajnie ale bez rewelacji. Wędziłem jak zwykłą wędzonkę i na koniec podpiekłem jak boczek. w smaku niezła ale dość słona - peklowanie wg tabeli Dziadka. Jestem słonolubny ale jak dla mnie to delikatnie za słone. 

Skóra twardawa, nie do zjedzenia ale reszta taka tłuściutka, nawet smaczna. Powiem tak. Jak ktoś bardzo chce to można poćwiczyć. Ja chyba dam sobie spokój. Następnym razem spróbuję na grila.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-369993
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, Troszeczke przeczuwalem ze nie wypali wg. Twojej mysli.

W takim kawalku jest jak mysle kilka roznych miesni w przekroju.

Jedne podzczas grillka sa bajecznie delikatne a inne troszke twardsze ale otoczka tluszczyku robi z tego bajke.

Pozatym ta kostka w srodku.. Tylko sie obrzerac..

Jak chcesz to poszukam fajnej marynaty i opisu jak to marynowac. ale jeszcze chetniej zobacze jak dalej bedziesz sam radzil z tym kawalkiem..

Pozdrowionka sle.  :)

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-369996
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiesz, Troszeczke przeczuwalem ze nie wypali wg. Twojej mysli.

No cóż. :) Przekonałem sie na własnej skórze. 

Podeślij jak możesz wspomnianą marynatę. Chętnie spróbuje.  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-370291
Udostępnij na innych stronach

Wlasciwie temat rzeka ale najwazniejszy jest czas i sposob marynowania ze wzglegu na grubosc i charakterystyke tego mieska.

Najlepiej jest w woreczkach (proznia) i przez cala noc w lodowce..

 

Marynata Chili-Miodowa..

200 ml Ciemny sos sojowy
100 ml Miod
200 ml Olej z oliwek
2 Papryczki Chili

 

Z papryczek pousowac nasionka i blonki, drobniotko posiekac, wymieszac z sosem i miodem oraz pod koniec dodawac stopniowo oliwy ciagle mieszajac.

 

Marynata uniwersalna..

 

1 Lyzka Whiskacza albo rumu

1 Lyzka oleju

2 Lyzka octu ziolowego
2 Lyzki miodu
6 Lyzek keczupu
1 Cebula
Swierzo zmielony pieprz
Ostra papryka w proszku (nada kolorek)
Inne ziola typu bazylia, oregano, tymianek albo najlepiej ziola prowansalskie (susz)

 

Wszystko wymerdac albo lekko przemiksowac  i do worka..

 

Marynata musztardowo - miodowa..

 

300 ml Olej
3 - 4 Lyzeczki musztardy
3 Lyzeczki miodu
2 Lyzki swiezego tymianku
Otarka skorka z jednej cytryny
Sol, pieprz swiezo zmielony

 

Oprucz soli i pieprzu wszystko razem zmiksowac a potem dodac je do smaku..

 

 

Tego jest od groma w necie..  :facepalm:

 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-370326
Udostępnij na innych stronach

Gregtom tafelfleisch to nie wyrób tylko poprostu malutki element powstający podczas wykrawania szynki,wygląda jak obszarpany kotlet.

Mięsko jest soczyste i delikatne,marynujesz 20 minut i gotowe na grilla lub patelnię.W markecie na pewno tego nie znajdziesz,ale widzę że w firmie w której pracuję hurtownicy to biorą do sklepów mięsnych.Reszta ludzików to kupuje na potęgę bo jest tanie ,smaczne ,szybkie w przygotowaniu.

Dokładnie jest to płat mięska okrywający kość miednicową,potocznie zwaną zamkiem.

Swoją drogą jak jedziesz do kraju to mijasz ten kołchoz w którym pracuję i to kupuję :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10284-r%C4%85banka/page/3/#findComment-370711
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.