BonAir Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2007 Po rozbiorze dwóch kurczaków zostały mi dwa korpusy plus podroby. Całość ugotwałem do miękkości, korpusy obrałem z mięsa, a rosół z gotowania schłodziłem i zdjąłem tłuszcz. Do rosołu dodałem krew suszoną, zmiksowałem z przyprawami i połową uzyskanego mięsa i tak powstałą masą zalałem kawałki mięsa. Całość przełożyłem do osłonki poliamidowej fi70 i parzyłem przez 1,5h w temperaturze 72-75st.C. Rarytas dla tych, którzy nie lubią tłustego. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2007 No prosze, pierwszy autorski przepis BonAir'a na stronie :grin: :question: Gratuluje, wyrobu rowniez. Tak trzymac :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2007 Ty to masz pomysly :lol: Gratulacje Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2007 Ty to masz pomysly-BonAir on tylko pasjonuje się kuchnią :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2007 Zastanawia mnie tylko kiedy Tomkowi skończą się pomysły na dobre jedzonko. :rolleyes: BonAir ! Wielkie brawa!! :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2007 Tomku brawo ciekawe kiedy w nadążacie probować :tongue: te Twoje pomysły , ale norobiłeś mi smaku kupuję ten przepis i robię na sobotę :grin: Tomku już wiem ty nam zastapisz Dymka :grin: na forum i już niedługo poznamy następne autorskie przepisy Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2007 Kurde, nie daleko mam do tego Kąpina, chyba podjadę na degustacje :Ppozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2007 Kurde ja mam dwa rzuty pługiem i cztery pacierze (cuś z 650 km), ale ja wpadnę to lodówka pusta :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Października 2007 Pedro jak ruszymy we dwoch to mamy po 325km :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2007 Bon Air...piekniutkie te twoje salcesoniki..Podaj może dokładny przepis..ile rosołu ,ile krwi..itp. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2007 Recepturę będę mógł podać, kiedy ją opracuję :lol: To był "spontan", "na oko". Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2007 ...to please...bierz miarki do rączek..i do dzieła... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-18817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Października 2007 Po kilku próbach, notatkach i testach doszliśmy w końcu do proporcji wykonania tego chudego salcesonu z drobiu, który smakowo najbardziej odpowiada mojej Połowince. Salceson delikatesowy z drobiu BonAir'a Proporcje na 1kg wyrobu: Surowiec: - mięso z korpusów kurczaka wraz z ew. podrobami (jeśli są) - waga po ugotowaniu - 0,5kg - nogi wieprzowe - 1szt. - krew suszona - 37g - wywar po gotowaniu nóg wieprzowych - 0,5l. Przyprawy i materiały pomocnicze: - sól - 20g (lepiej smakuje, niż 18g) - pieprz - 1,5g - osłonki poliamidowe - fi 75 (lub inne) , przędza Postać surowca po obróbce: Ugotowane kawałki mięsa w takiej postaci, w jakiej udało się odzyskać z korpusów. Mogą być zarówno duże, jak i małe kawałki mięsa. Postać gotowego produktu: Salceson w spłaszczonej osłonce poliamidowej. Sposób wykonania: Korpusy z kurczaka ugotować do miękkości, nogi wieprzowe parzyć oddzielnie w niewielkiej ilości wody w temperaturze 85st.C. również do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu z korpusów i nóg oddziela się mięso i ew. podroby. Suszoną krew, mięso z nóg oraz przyprawy dodać do letniego wywaru z gotowania nóg i całość zmiksować. Tak przygotowaną masą zalewamy mięso i podroby i całość wlewamy w osłonki, kilkakrotnie uderzając baton, by usunąć powietrze. Parzenie Baton parzymy w temperaturze 72-75st.C. do osiągnięcia temperatury 69st.C wewnątrz batonu. Studzenie W zimnej wodzie, baton przyciśnięty np. deską, by nadać owalny kształt. Uwagi 1. Przeważnie salceson ten robimy z dwóch korpusów, pozostałych z kurczaków o łącznej wadze ok. 5kg. Po usunięciu nóg, skrzydełek i piersi, po ugotowaniu zostaje ok. 400g mięsa, przeznaczonego na ten salceson. 2. Krew suszoną wg producenta powinno rozpuszczać się w wodzie wg proporcji 15g krwi na 100ml. wody. Wg producenta powinniśmy w takim razei użyć 75g krwi suszonej na tę ilość wywaru, jednak Połowince nie odpowiada wyraźny smak krwi i doświadczalnie zmniejszyliśmy ilość krwi suszonej o połowę. W naszym przypadku krew rozpuszczamy w wywarze z nóg, który to daje świetny posmak "prawdziwego" salcesonu. Rarytas dla tych, którzy nie lubią tłustego. Smacznego Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-19553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Października 2007 Serdecznie dziękuję BonAir za podanie przepisu.Mam pytanie..czy krew suszoną gdzieś dostanę czy muszę specjalnie pisać do mira(zresztą i tak niedługo będę zamawiała u niego rzeczy to przy okazji i tą krew bym zamówiła)? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-19556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Października 2007 wywar po gotowaniu nóg wieprzowych - 0,5ml. Rozumiem, że wywaru ma być 0,5 l, a nie 0,5 ml :question: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-19558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Października 2007 Rozumiem, że wywaru ma być 0,5 l, a nie 0,5 ml Oczywiście, dziękuję, już poprawiłem. Wyszło nam jakoś tak, że najlepiej jest, gdy proporcja mięsa do masy wiążącej jest jak 1:1. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-19562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Października 2007 A co z krwią? :mellow: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-19575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Października 2007 Małgoś został Ci tylko Miro :grin: ja przy ostatnich zakupach też się zaopatrzyłam w 2 woreczki i było teraz jak znalazł przy próbach salcesonowych, bo ostatnio jakoś na kaszankę nie było czasu. Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-19577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Marca 2008 Cześć Mam pytanko: czy w podanym przepisie mięsko z kurczaka można zastapic miesem z kury? Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Marca 2008 Kura to po prostu wyrośniety kurczak. :wink: Moja propozycja, to kurkę przeznacz na super pasztet drobiowy. Przepisy na stronie głównej w dziale Podroby/Pasztety, a salcesonik zrób sobie normalny, włoski.Smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Marca 2008 Ja robiłem ten (wg Maxell) http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=210 , pychotka. Wnuki z niecierpliwością czekają na zamówioną powtórkę. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Marca 2008 cześć Kura to po prostu wyrośniety kurczak. :wink: Moja propozycja, to kurkę przeznacz na super pasztet drobiowy. Przepisy na stronie głównej w dziale Podroby/Pasztety, a salcesonik zrób sobie normalny, włoski. Smacznego. no wałśnie problem jest taki że zrobiłem ostatnio parę słoików pasztetu i mam zapas, teraz chciałbym spróbować salceson Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2008 w czwartek robię próbę salcesonu ale z indyka więc podeślę fotki i recepturę Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Witam dzięki koledze Miro który ze tak powiem od ręki sprzedał mi suszona krew i osłonki polamidowe, w dniu wczorajszym popełniłem swój pierwszy salceson wg. receptury kol. BonAir. mięsko z kurczaka zastąpiłem mięsem kurzym, nie mogłem się powstrzymać przed dodaniem ząbka czosnku. Niestety byłem tak zaaferowany pracą że zapomniałem o fotorelacji. Przedstawiam wiec gotowy wyrób. http://www.man.pl/~bielok/grafika/obraz009_a.jpg http://www.man.pl/~bielok/grafika/obraz008_b.jpg największa wadą tego wyrobu jest to ze zrobiłem nierówne na długość dwa salcesony co później objawiło się problemami z przygnieceniem ich wspólnym obciążeniem, oraz to że jeden z salcesonów wyszedł za cienki (ten krojony). Nic wielkiego a cieszy Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Żebyś nie popełniał a robił normalnie to by wyszedł równy. Gratuluję odwagi i wyrobu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1031-a-mo%C5%BCe-salceson-z-drobiu/#findComment-32217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.