Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

Magda dopiero jestem -  zrób precle z przepisu Radka (tego z okolic Zakopanego) - w swoim wątkupodawał przepis :) Ja kupiłem mąkę także też zaczynię jak znajdę chwilę czasu (może po niedzieli jak zleję piwo)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-407151
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 494
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

zaczynię jak znajdę chwilę czasu (może po niedzieli jak zleję piwo)
   Sylwek :D  Musiał byś w piątek przestać :rolleyes:  żeby ,,po niedzieli zlać '' ... :D;):tongue:  Marderm , w kwestii mielonki... ja tam widzę prawie samo chude mięsko w składzie :rolleyes: ... ?... Chyba,że takie lubicie , to :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-407154
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

zaczynię jak znajdę chwilę czasu (może po niedzieli jak zleję piwo)

Sylwek :D Musiał byś w piątek przestać :rolleyes: żeby ,,po niedzieli zlać '' ... :D;):tongue: Marderm , w kwestii mielonki... ja tam widzę prawie samo chude mięsko w składzie :rolleyes: ... ?... Chyba,że takie lubicie , to :thumbsup:
Tlustego bylo tyle co z lopatki wiec tak średnio duzo. Ale my za tlustego miesa rzeczywiscie nie lubimy. Z takich to tylko smalczyk, a reszta chudsza.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-407156
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zakwasiłaś? Bo mi jedyny raz jak nie wyszło to właśnie zapomniałem zakwasić  :laugh:  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410000
Udostępnij na innych stronach

Z octem robiłem raz jak się okazało ze nie mam ani cytryny ani kwasku i też jakoś wyszło (dawałem ocet jabłkowy). Opisz może dokładnie i po kolei co i jak robiłaś.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410002
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

ok 8-9 litrów serwatki podgrzałam do 93*C. Powoli wlałam ok 1/4 szklanki octu zmniejszyłam ogień na gazie. chwilę potrzymałam i zgasiłam palnik całkiem, Poczekałam, poczekałam, zaklęłam, zadzwoniłam do Kurpa, nic się nie dowiedziałam :P i się wkurzyłam :)

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410003
Udostępnij na innych stronach

A jak podgrzewałas to widziałaś jak się tworzą takie białe włókna? Nie wiem czy nie podgrzałaś za słabo bo ja grzeję do 97`C. Najlepiej zapytać EAnny bo ona oblatana w tym temacie okrutnie  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410006
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

A jak podgrzewałas to widziałaś jak się tworzą takie białe włókna? Nie wiem czy nie podgrzałaś za słabo bo ja grzeję do 97`C. Najlepiej zapytać EAnny bo ona oblatana w tym temacie okrutnie  :)

Piana mi się tylko na powierzchni zrobiła i wsio. tak nawet i 95* było jak sobie pomyślę teraz. Ale na pewno się nie gotowała. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410007
Udostępnij na innych stronach

Jak była piana to jest chyba OK. Odstaw to teraz grzecznie na balkon i zobacz rano. Tylko wybieraj delikatnie sitkiem bo ricotta ma bardzo drobne i delikatne ziarno. Jak będziesz przelewać to się rozbije na atomy i nawet tertra nie wyłapie. Większość pójdzie w kanał.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410009
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze używam zwykłego octu i nigdy problemu nie mam, chyba że jakieś mleko "trefne" z ostatniej produkcji oscypków zostało ok 25l serwatki (ricotta jak na focie) podgrzewam mniej wiecej do 92-95C dodaję pół kubka octu i gotowe. Zauważyłem ze ricotta nie wychodzi jak zakwaszam mleko na korbacze... :) bardzo mała ilość i "skrzep" jest maźisty.

 

 

post-39848-0-96860300-1425670675_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410010
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze używam zwykłego octu i nigdy problemu nie mam, chyba że jakieś mleko "trefne" z ostatniej produkcji oscypków zostało ok 25l serwatki (ricotta jak na focie) podgrzewam mniej wiecej do 92-95C dodaję pół kubka octu i gotowe. Zauważyłem ze ricotta nie wychodzi jak zakwaszam mleko na korbacze... :) bardzo mała ilość i "skrzep" jest maźisty.

 

No Przemek napisał, to co też stwierdzam - mleko 93 stopnie - zaczynałem od cytryn, potem kwasek, a kiedy raz kwasku nocą nie było, chlupnąłem octu i wiktoria, piękny skrzep po 5-ciu minutach -ocet dodaję od razu mieszając chwilę intensywnie, po 5-10 minutach zbieram gotową ricottę do cedzaka - szybko idzie... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410015
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

ok, teraz robię taki z podpuszczką to zobaczę jak mi wyjdzie. DO jednego dodawałam ocet, a do drugiego kwasek cytrynowy. Teraz daje podpuszczkę do takiego a'la korycina. Ale jaki kiedys robiłam na podpuszczce to pamiętam że tez mi serwatka nie wyszła. Cialapeta jakas ze mnie....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410022
Udostępnij na innych stronach

Ja robie z mleka kupnego ,ostatnio ricotte zrobilam podgrzewajac mleko tylko do 85 st C, zakwaszalam kwaskiem ,

nie wiem czy zbyt mala/duza kwasowosc serwatki nie wplywa na skrzep i ricotte. Eanna cos chyba wspominala o kwasowosci serwatki ,nie umiem znalesc teraz .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.