KURP Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 24 Lutego 2015 Magda dopiero jestem - zrób precle z przepisu Radka (tego z okolic Zakopanego) - w swoim wątkupodawał przepis Ja kupiłem mąkę także też zaczynię jak znajdę chwilę czasu (może po niedzieli jak zleję piwo) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-407151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 24 Lutego 2015 zaczynię jak znajdę chwilę czasu (może po niedzieli jak zleję piwo) Sylwek Musiał byś w piątek przestać żeby ,,po niedzieli zlać '' ... Marderm , w kwestii mielonki... ja tam widzę prawie samo chude mięsko w składzie ... ?... Chyba,że takie lubicie , to Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-407154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 25 Lutego 2015 zaczynię jak znajdę chwilę czasu (może po niedzieli jak zleję piwo) Sylwek Musiał byś w piątek przestać żeby ,,po niedzieli zlać '' ... Marderm , w kwestii mielonki... ja tam widzę prawie samo chude mięsko w składzie ... ?... Chyba,że takie lubicie , to Tlustego bylo tyle co z lopatki wiec tak średnio duzo. Ale my za tlustego miesa rzeczywiscie nie lubimy. Z takich to tylko smalczyk, a reszta chudsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-407156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 5 Marca 2015 A już za 2 dni będą gotowe smażone śledzie w zalewie octowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-409617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 6 Marca 2015 Przyznaję się uczciwie, nie umiem robić ricotty z serwatki nie ścina się w ogóle Jak coś jest nie możliwe to nie u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-409998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 6 Marca 2015 Zakwasiłaś? Bo mi jedyny raz jak nie wyszło to właśnie zapomniałem zakwasić Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 6 Marca 2015 octu dałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 6 Marca 2015 Z octem robiłem raz jak się okazało ze nie mam ani cytryny ani kwasku i też jakoś wyszło (dawałem ocet jabłkowy). Opisz może dokładnie i po kolei co i jak robiłaś. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) ok 8-9 litrów serwatki podgrzałam do 93*C. Powoli wlałam ok 1/4 szklanki octu zmniejszyłam ogień na gazie. chwilę potrzymałam i zgasiłam palnik całkiem, Poczekałam, poczekałam, zaklęłam, zadzwoniłam do Kurpa, nic się nie dowiedziałam :P i się wkurzyłam Edytowane 6 Marca 2015 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 6 Marca 2015 A jak podgrzewałas to widziałaś jak się tworzą takie białe włókna? Nie wiem czy nie podgrzałaś za słabo bo ja grzeję do 97`C. Najlepiej zapytać EAnny bo ona oblatana w tym temacie okrutnie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 6 Marca 2015 A jak podgrzewałas to widziałaś jak się tworzą takie białe włókna? Nie wiem czy nie podgrzałaś za słabo bo ja grzeję do 97`C. Najlepiej zapytać EAnny bo ona oblatana w tym temacie okrutnie Piana mi się tylko na powierzchni zrobiła i wsio. tak nawet i 95* było jak sobie pomyślę teraz. Ale na pewno się nie gotowała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 6 Marca 2015 Jak była piana to jest chyba OK. Odstaw to teraz grzecznie na balkon i zobacz rano. Tylko wybieraj delikatnie sitkiem bo ricotta ma bardzo drobne i delikatne ziarno. Jak będziesz przelewać to się rozbije na atomy i nawet tertra nie wyłapie. Większość pójdzie w kanał. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 6 Marca 2015 Ja zawsze używam zwykłego octu i nigdy problemu nie mam, chyba że jakieś mleko "trefne" z ostatniej produkcji oscypków zostało ok 25l serwatki (ricotta jak na focie) podgrzewam mniej wiecej do 92-95C dodaję pół kubka octu i gotowe. Zauważyłem ze ricotta nie wychodzi jak zakwaszam mleko na korbacze... bardzo mała ilość i "skrzep" jest maźisty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 6 Marca 2015 ale ser biały mi z mleka wyszedł wiec mleko jest ok tak sądzę... takie coś mi tylko się ścięło...mam ją na dwór na noc wygonić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Ja zawsze używam zwykłego octu i nigdy problemu nie mam, chyba że jakieś mleko "trefne" z ostatniej produkcji oscypków zostało ok 25l serwatki (ricotta jak na focie) podgrzewam mniej wiecej do 92-95C dodaję pół kubka octu i gotowe. Zauważyłem ze ricotta nie wychodzi jak zakwaszam mleko na korbacze... bardzo mała ilość i "skrzep" jest maźisty. No Przemek napisał, to co też stwierdzam - mleko 93 stopnie - zaczynałem od cytryn, potem kwasek, a kiedy raz kwasku nocą nie było, chlupnąłem octu i wiktoria, piękny skrzep po 5-ciu minutach -ocet dodaję od razu mieszając chwilę intensywnie, po 5-10 minutach zbieram gotową ricottę do cedzaka - szybko idzie... Edytowane 6 Marca 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 6 Marca 2015 Marderm, a mleko z jakiego masz źródła? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 6 Marca 2015 Marderm, a mleko z jakiego masz źródła?Od gospodarza jakiegoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 6 Marca 2015 Stawiam na złe mleko tu jest przyczyna jak masz możliwość to dla testu wziąć z innego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 6 Marca 2015 Stawiam na złe mleko tu jest przyczyna nawet jak mi sie ładnie twaróg zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 6 Marca 2015 No i masz odpowiedź, zrób ser podpuszczkowy i wtedy ricottę. Serwatka była zakwaszona i dlatego nie wyszło dokładnie tak jak u mnie przy korbaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 6 Marca 2015 ok, teraz robię taki z podpuszczką to zobaczę jak mi wyjdzie. DO jednego dodawałam ocet, a do drugiego kwasek cytrynowy. Teraz daje podpuszczkę do takiego a'la korycina. Ale jaki kiedys robiłam na podpuszczce to pamiętam że tez mi serwatka nie wyszła. Cialapeta jakas ze mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 6 Marca 2015 Przyjeżdzaj na zlot Warmiński zrobimy ricottę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 6 Marca 2015 Przyjeżdzaj na zlot Warmiński zrobimy ricottę. Rodaku ze wschodu nie smiej się ze mnie W następnym roku na pewno będę, w tym to mogę do Ciebie na lekcje indywidualne wpaść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 6 Marca 2015 Ja robie z mleka kupnego ,ostatnio ricotte zrobilam podgrzewajac mleko tylko do 85 st C, zakwaszalam kwaskiem ,nie wiem czy zbyt mala/duza kwasowosc serwatki nie wplywa na skrzep i ricotte. Eanna cos chyba wspominala o kwasowosci serwatki ,nie umiem znalesc teraz . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 6 Marca 2015 http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/06/7087d6567ca504721d59e4ee03067b61.jpg Dzieciaki, udalo się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/12/#findComment-410043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.