Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

 

Pokeczupowałam i ja dzisiaj troszkę :)

Ciekawe skąd miałaś pomidory?   :rolleyes:

 

 

A takiemu jednemu z działki podkradłam ;) W końcu spółdzielnia nie tylko mięsnymi wyrobami stoi ;) I do mięska też coś trzeba.

 

A tak w ogóle to chrzanu nakop  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441002
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 480
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam wrażenie, jakby te małe sloiczki uśmiechały się do mnie.  :D


A tak w ogóle to chrzanu nakop  :)

Będziesz trzeć?   :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441003
Udostępnij na innych stronach

Małgoś czyżby jakaś nielegalna adopcja nastąpiła ? ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441025
Udostępnij na innych stronach

Masło roślinne to też margaryna. Poczytaj sobie o procesie utwardzania tłuszczów roslinnych i o ich ododornianiu. O szkodliwości tłuszczów trans zapewne słyszałaś. Te trucizny nie działają natychmiastowo. One się kumulują w organiźmie i dają o sobie znać około "50". Ale często nie ma już odwrotu. Poobserwuj ludzi 60-letnich, jak wielu z nich ciężko się porusza.

 

 

Hmm. Jak to dobrze jest mądrego posłuchać. ;) A ja się zastanawiałem dlaczego Hiszpanie polewają bułki oliwą z oliwek zamiast smarują margaryną. :rolleyes: Często też zamiast margaryny używają  pomidora.

 

post-72541-0-92948300-1440554874_thumb.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441068
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Doszły mnie słuchy, że na Grzybozlocie bardzo smakowała moja musztarda. Poniżej wklejam przepis, jeśli macie ochotę zrobić taką:

 

Musztarda miodowa a'la francuska

 

150 g ziaren białej gorczycy

50 g ziaren czarnej gorczycy

150 ml wody

150 ml octu jabłkowego

100 g miodu

25 g soli

 

Gorczycę wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zagotowujemy wodę z octem, przestudzamy ją około 5 minut aby nie była wrząca. Połowę ziaren mielimy na gładką masę w blenderze z wodą z octem, dodajemy miód i sól. Po zmiksowaniu łączymy z odłożonymi wcześniej ziarnami w całości i przekładamy do słoiczka. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni aby smaki się przegryzły. Po tym czasie przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.

 

 

Jeżeli okaże się, że musztarda jest za gęsta to przegotowujemy ją raz jeszcze z odrobina wody, octu i soli. 

 

post-62306-0-85606700-1442821961_thumb.jpg

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445845
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładką masę w blenderze z wodą z octem,

 

Od razu po zagotowaniu czy czekamy aż woda z octem ostygnie ?

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445848
Udostępnij na innych stronach

 

Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładką masę w blenderze z wodą z octem,

 

Od razu po zagotowaniu czy czekamy aż woda z octem ostygnie ?

 

Czekamy tak z 5 minut, żeby nie było wrzące.

 

Już poprawiłam w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445849
Udostępnij na innych stronach

Madzia a tej nie blendowanej gorczycy po mrożeniu nie zaparzasz ... ? nic z nią nie robisz ? 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445885
Udostępnij na innych stronach

Madzia a tej nie blendowanej gorczycy po mrożeniu nie zaparzasz ... ? nic z nią nie robisz ? 

 

Nic z nią nie robię. Ona przez te 2 dni w temp pokojowej cudownie nasiąka i robi się miękka. Jakbym ja zaparzyła to mogłaby się po prostu rozpaść a chodzi o to aby część ziaren była w całości. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445888
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A ja dzisiaj odpalilam karuzele. Jeden kurczak na dzisiejszy obiad bo koleżanka przyjeżdża a potem kręcę drugiego na jutrzejsza wyprawę do mamy post-62306-1445078814,7703_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-450692
Udostępnij na innych stronach

No w końcu... :) Karuzela rządzi... zwłaszcza jak się odpali szaszłyczki :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-450693
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jaki duży ptok... Ja daję 180'C i tak godzinkę,godzinkę piętnaście na kilogram ptoka :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-450695
Udostępnij na innych stronach

No to neunzig minuten spoko styka :) Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-450697
Udostępnij na innych stronach

Magda .. podejrzałam gdzieś ;) i mam chęć na zrobienie Waszego  pasztetu pomidorowego :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-450787
Udostępnij na innych stronach

Magda .. podejrzałam gdzieś ;) i mam chęć na zrobienie Waszego pasztetu pomidorowego :)

Pasztecik przepyszny! Z całym sercem polecam!

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-450794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.