Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

Gość magdajack

 

PŁATKI CHILI są o wiele ostrzejsze od zmielonego chili

potwierdzam :D. Co roku kupuję ostrą paprykę ,suszę i mielę na płatki. ..Rewelacja :thumbsup: .Ostatnie płatki chilli mi "wyszły" ..więc czas na produkcję nowych :) .

 

Jak sobie w przyszłym roku suszarkę kupię to też sama porobię. Chciałam w piekarniku ale mi coś nie wychodzi to całe suszenie  :mad:

Małgoś, a Ty jak suszysz owoce i warzywa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-437721
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 494
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

chyba prościej się nie da

 

Tak sobie wykombinowałam i sprawdza się ta metoda któryś już sezon :) .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-437725
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A przepis na ketchup ten od Was z bloga?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-440989
Udostępnij na innych stronach

A przepis na ketchup ten od Was z bloga?

tak, co roku robię go z mojego blogowego przepisu i słodkość mi odpowiada (wiem, wiem, gadałam z Martką   ;) )  A jutro machnę jeszcze kilka słoiczków keczupu z cukinią

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-440990
Udostępnij na innych stronach

No to Ty słodziak jesteś :cool:  Jak na mój prosty jęzor zdecydowanie za słodkie  :facepalm: 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-440991
Udostępnij na innych stronach

No to Ty słodziak jesteś :cool:  Jak na mój prosty jęzor zdecydowanie za słodkie  :facepalm:

 

Słodkie życie masz, to sobie w keczupie dosładzać nie musisz  ;) Nie każdy ma tak dobrze jak Ty  :laugh:  :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-440992
Udostępnij na innych stronach

Pokeczupowałam i ja dzisiaj troszkę :)

Ciekawe skąd miałaś pomidory?   :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441001
Udostępnij na innych stronach

 

Pokeczupowałam i ja dzisiaj troszkę :)

Ciekawe skąd miałaś pomidory?   :rolleyes:

 

 

A takiemu jednemu z działki podkradłam ;) W końcu spółdzielnia nie tylko mięsnymi wyrobami stoi ;) I do mięska też coś trzeba.

 

A tak w ogóle to chrzanu nakop  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441002
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, jakby te małe sloiczki uśmiechały się do mnie.  :D


A tak w ogóle to chrzanu nakop  :)

Będziesz trzeć?   :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441003
Udostępnij na innych stronach

Małgoś czyżby jakaś nielegalna adopcja nastąpiła ? ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441025
Udostępnij na innych stronach

Masło roślinne to też margaryna. Poczytaj sobie o procesie utwardzania tłuszczów roslinnych i o ich ododornianiu. O szkodliwości tłuszczów trans zapewne słyszałaś. Te trucizny nie działają natychmiastowo. One się kumulują w organiźmie i dają o sobie znać około "50". Ale często nie ma już odwrotu. Poobserwuj ludzi 60-letnich, jak wielu z nich ciężko się porusza.

 

 

Hmm. Jak to dobrze jest mądrego posłuchać. ;) A ja się zastanawiałem dlaczego Hiszpanie polewają bułki oliwą z oliwek zamiast smarują margaryną. :rolleyes: Często też zamiast margaryny używają  pomidora.

 

post-72541-0-92948300-1440554874_thumb.jpg

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-441068
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Doszły mnie słuchy, że na Grzybozlocie bardzo smakowała moja musztarda. Poniżej wklejam przepis, jeśli macie ochotę zrobić taką:

 

Musztarda miodowa a'la francuska

 

150 g ziaren białej gorczycy

50 g ziaren czarnej gorczycy

150 ml wody

150 ml octu jabłkowego

100 g miodu

25 g soli

 

Gorczycę wkładamy na godzinę do zamrażarki. Zagotowujemy wodę z octem, przestudzamy ją około 5 minut aby nie była wrząca. Połowę ziaren mielimy na gładką masę w blenderze z wodą z octem, dodajemy miód i sól. Po zmiksowaniu łączymy z odłożonymi wcześniej ziarnami w całości i przekładamy do słoiczka. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni aby smaki się przegryzły. Po tym czasie przechowujemy w lodówce nawet kilka miesięcy.

 

 

Jeżeli okaże się, że musztarda jest za gęsta to przegotowujemy ją raz jeszcze z odrobina wody, octu i soli. 

 

post-62306-0-85606700-1442821961_thumb.jpg

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445845
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładką masę w blenderze z wodą z octem,

 

Od razu po zagotowaniu czy czekamy aż woda z octem ostygnie ?

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445848
Udostępnij na innych stronach

 

Zagotowujemy wodę z octem. Połowę ziaren mielimy na gładką masę w blenderze z wodą z octem,

 

Od razu po zagotowaniu czy czekamy aż woda z octem ostygnie ?

 

Czekamy tak z 5 minut, żeby nie było wrzące.

 

Już poprawiłam w przepisie. Dzięki za zwrócenie uwagi :)

Edytowane przez marderm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445849
Udostępnij na innych stronach

Madzia a tej nie blendowanej gorczycy po mrożeniu nie zaparzasz ... ? nic z nią nie robisz ? 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10533-magdaleny-kucharzenie/page/16/#findComment-445885
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.