Gen Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 musi być obowiązkowo najpierw zamrożona To dopiero teraz mi mówisz? Nie mroziłem To teraz następny będzie z dzikiego, mrożonego i z koniakiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Koniak to już tylko taki ponadobowiązkowy "gadżet", który lepiej spożywać przed konsumpcją jako samodzielny i osobny "napój" .Poza tym Gen, Ty przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisu na ten "specjał" . Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Poza tym do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów, wtedy rybka się nie rozłazi i nie strzępi, a plasterki są równiutkie i wyglądają apetyczneie. http://allegro.pl/ikea-gynnsam-noz-do-filetow-27-cm-i5253670063.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 GEN pieknie wygladaja te Twoje serki - jajeczka, :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Solonego łososia robię od lat a pierwowzór z którego korzystam nie pochodzi bynajmniej z krajów skandynawskich. Mnie ten przepis, bo uprzedniej degustacji "sprzedał" Rosjanin z Kraju Krasnojarskiego . Dopiero gdy trafiłam na nasze forum przeczytałam o gravad laxOryginalny przepis nie przewiduje wstępnego mrożenia, płat łososia dokładnie myję i usuwam ości , obficie solę ( czasem dodaję minimalnie vegety , nie daję cukru) , układam w naczyniu i trzymam we względnym chłodzie ( choć oryginalnie trzymaja w temp. pokojowej) , po ok 10 godz. zlewam wydzielony płyn, znowu solę, po kolejnych 8godz dokładnie zmywam sól zimna bieżącą wodą , bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję koperkiem i do lodówki , po dobie można zacząć spożywać. Nie zdarzyło mi się kiedykolwiek by taki łosoś sie zepsuł czy choć trochę wyglądał czy pachniał podejrzanie i spokojnie "wytrzymuje" z 7-10dni . Może po prostu mam szczęście Właśnie dziś wieczorem włożyłam do lodówki świeżo zrobionego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Olga z lekka "alpejskie" to sposoby z tym myciem soleniem etc ... robię podobnego łososia od lat i nigdy nie soliłem na kilka razy nie mówiąc o moczeniu czy zmywaniu Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 roger, robiłam tego łososia zanim dotarły do mnie różne dodatkowe informacje w tej kwestii. Solę dwa razy bo tak robi to ten Rosjanin .Moczenie w tym wypadku oczywiście uważam za zagrożenie ale jeśli nie zmywasz nadmiaru soli to po prostu dawkowanie musi być zdecydowanie bardziej precyzyjne niż u mnie. Nie wiem czy szybkie opłukanie powierzchni płata i bardzo dokładne "wysuszenie" ręcznikami potęguje zagrożenie bakteriologiczne ale ponieważ generalnie ze spożywaniem surowych wyrobów trzeba uważać więc nie zamierzam forsować swego przepisu choć tak jak pisałam nigdy przez te wszystkie lata nie zdarzyły mi się żadne "wpadki" z tym wyrobem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej . A tak wygląda z "dokładką" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda z "dokładką" .Serca nie masz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej Tak się przyjrzałem i stwierdzam, że nie dla mnie takie frykasy.... , a po takim śniadanku paliwa wystarczyło by na godzinę... To tak dla wyrównania biegunów ..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej . A tak wygląda z "dokładką" . Oj chętnie zjadłbym takie śniadanko !!!! Pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ? Pawle i Bazylu, fajnie że wam się podoba, Pisu, przecież zawsze możesz wziąć dokładkę i "paliwa" starczy na dłużej Przecież np. Szynki Westfalskiej, też nie zjadasz na kilogramy ? Ważne żeby smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ? Nie musisz powtarzać wystarczy się troszkę cofnąć :-) I chyba się skuszę, no to fakt że u nas o rybkę troszkę łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisuWedług Twojego również do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów sverige2, sklep Ikei nam pod nosem, a wiesz gdzie wyląduje ten "cieniutki nożyk", jak mi się nie uda kolejny łosoś?Na pewno nie w Twoich plecach już mam ciarki w krzyżu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-420091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 http://www.smakizycia.pl/strefa/kuchnia-62/gravlax-dla-krola-4079/ http://www.smakizycia.pl/upload/86d64a5734ad83ae2a1548d74ce98c4c_normal.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Smaczmoci... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Gen, no i co się dzieje z Twoim Gravlaxem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Brak czasu, nadmiar produktów w lodówce, czekam aż trafię na "dzikiego" i aż wyrośnie świeży koperek na działce :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 29 Maja 2015 Przedwczoraj zadymiłem serki na śniadanko. Jeszcze sporo muszę dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 29 Maja 2015 Robiłeś oscypki z czosnkiem niedźwiedzim? I jak One w smaku? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 29 Maja 2015 Jeszcze sporo muszę dopracować. powtórkę zrób w pierwszy weekend września .... i zabierz próbki na "Gąsiorowo sekond edyszyn" Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 29 Maja 2015 powtórkę zrób w pierwszy weekend września .... i zabierz próbki na "Gąsiorowo sekond edyszyn" Dobrze piszesz Marku... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 29 Maja 2015 Robiłeś oscypki z czosnkiem niedźwiedzim? I jak One w smaku? Przy Twoich wyrobach to nawet serkami tego nazwać nie można.Dopiero zaczynam - do optymalnego smaku i konsystencji jeszcze bardzo daleko. Dla prób i urozmaicenia zrobiłem cztery z czosnkiem niedźwiedzim i dwa z czarnuszką. Czarnuszki jeszcze nie próbowałem.Czosnku sypnąłem tak z ręki, ale trochę za mało. Jego smak ledwo się przebija, dobry, następnym razem dam więcej. Chwilowo nad wszystkim dominuje zapach i smak wędzenia.Nie mogę skończyć dymić w odpowiednim czasie, bo ciągle wydaje mi się, że będzie za mało. Muszą kilka dni odleżeć, to się "wywietrzą". Tak samo mam z wędzeniem mięs. Prawie za każdym razem po parzeniu wyroby wychodzą za ciemne.Ale próbuję Do września może coś tam mi wyjdzie z tymi serkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 30 Maja 2015 Piotr 2-2,5 godziny wędzenia serków to jest max (patrzę na kolor). Oczywiście wcześniej serki muszą obciekać - to też jest indywidualna sprawa czy je wieszasz na słońcu i w przewiewnym miejscu (wtedy wystarczy i godzina) czy zacienionym i bezwietrznym (i 2 godziny może być mało).Korbacze wędzenie 1h wystarczy (obsuszanie w słońcu i wietrze 30minut i to trzeba sprawdzać ręką aby nie uschły na twardy sznurek). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Września 2015 Moje wykonanie serka a’la koryciński.Nie ustrzegłem się błędów, ale dopiero raczkuję . Wykorzystałem 5 litrów mleka sklepowego –„ Wiejskie Piątnicy 3,2%”Dodałem chlorek wapnia, ilość wg zaleceń na opakowaniu.Mleko podgrzałem powoli do temp 36°C co jakiś czas mieszając.Rozpuściłem 10 kropel podpuszczki w przegotowanej letniej wodzie i dodałem do mleka, dodałem również 100 ml kefiru z Biedrony. Mieszałem około 1 min. Podpuszczka naturalna od „Serowara” o mocy 1:18000.(W instrukcji 10 – 20 kropli na 10 litrów mleka)Po pół godzinie sprawdzam skrzep, a tam nic. Po godzinie, dalej nie widać żadnych oznak krzepnięcia. Dolałem kolejne rozpuszczone 10 kropelek podpuszczki. Już nawet nie wiem kiedy, chyba po kolejnej pól godzinie powstał skrzep, ale jakiś taki marny. Na pewno nie taki, jak powinien być. Czekałem jeszcze kolejne pół godziny, nic się nie zmieniło, więc pociąłem skrzep.Pocięty skrzep opadł.Nie dolewałem ciepłej wody, jak to opisują niektórzy koledzy, tylko po prostu wybrałem skrzep do formy (durszlaka). W trakcie przekładania dodałem suszonego czosnku niedźwiedziego. Z serwatki zrobiłem ricottę. Z tym już nie było problemu. Po 24 godz. przed soleniem zważyłem otrzymany ser. Ważył 786g. Ricotta 172g. Soliłem z ręki po 10g. soli niejodowanej na stronę. Dodam, że wcześniej zgodnie ze wskazówkami na forum zrobiłem próbę podpuszczki, ale wyniki wyszły całkiem bzdurne, więc je „olałem” zakładając, że to wina tego, że nie miałem próbówki tylko wykorzystałem kieliszek do koniaku i dodatkowo coś tam pomyliłem z ilością i jednostkami. Po tygodniu leżakowania od nasolenia, został napoczęty w celach sprawdzająco/oceniająco/konsumpcyjnych. Wnioski:Z mleka kupnego da radę zrobić ser.W smaku dobry, ale nic specjalnego. (Oczekiwałem czegoś więcej).Czosnek niedźwiedzi prawie nie wyczuwalny – trzeba dawać dużo więcej.Muszę dokładniej przeprowadzać próbę podpuszczki.Na przyszłość jednak znaleźć źródło, gdzie będzie można nabyć mleko „prosto od krowy”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-443195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.