sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Tak Gen, masz rację, ale ten procent takich właśnie jak my, interesujących się kuchnią autentycznie i z pasją, też nie jest znowu taki duży w porównaniu do reszty obywateli, i dla tego warto dobrą kuchnie propagować i pozwalać ludziom poznawać nowe smaki i potrawy, do których i ten łosoś też przecież należy, bo tak jak piszesz, wiele osób już coś tam niby słyszało, ale nie tak zupełnie do końca wiedzą w czym rzecz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Dokladnie Gen ,ale to nie tylko gravad lax ,to samo dotyczy sie wielu innych potraw np gyros kebab .czasami jak sie cos kupi to wogole nie wiadomo co to jest bo danie tylko z nazwy.Albo jak to jest w wielu krajach potrawa robiona pod turystow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Jest jeszcze jedna bardzo ważna, i właściwie podstawowa spraw o której jeszcze nie pisaliśmy. Otóż aby przyrządzić "gravad lax", to ryba jeżeli przygotowujemy go z ryby świeżej, musi być obowiązkowo najpierw zamrożona i 24-48 godzin przeleżeć w zamrażarce. Dopiero po tym zabiegu należy łososia rozmrozić i postępować dalej jak w przepisie. Mrożenie łososia przeznaczonego na to danie jest absolutną koniecznością. Nie wiem czy Gen ten zabieg wykonywał, bo jeżeli nie, to właśnie to może być przyczyną szybkiego psucia się ryby. Mięso nie zostało po prostu przed przygotowaniem, wyjałowione. Poza tym również sama konsystencja i charakter mięsa jest po zabiegu mrożenia znacznie lepszy. Mięso się nie "rozłazi", jest bardzo delikatne, ale zarazem zwięzłe i dobrze się kroi na cieniutkie półpłaskie, ukośnie krojone plasterki, bo tak właśnie "gravad lax" powinien być krojony i podawany.http://ichef.bbci.co.uk/food/ic/food_16x9_448/recipes/homemade_gravadlax_with_08463_16x9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 musi być obowiązkowo najpierw zamrożona To dopiero teraz mi mówisz? Nie mroziłem To teraz następny będzie z dzikiego, mrożonego i z koniakiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Koniak to już tylko taki ponadobowiązkowy "gadżet", który lepiej spożywać przed konsumpcją jako samodzielny i osobny "napój" .Poza tym Gen, Ty przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisu na ten "specjał" . Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Poza tym do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów, wtedy rybka się nie rozłazi i nie strzępi, a plasterki są równiutkie i wyglądają apetyczneie. http://allegro.pl/ikea-gynnsam-noz-do-filetow-27-cm-i5253670063.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 GEN pieknie wygladaja te Twoje serki - jajeczka, :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Solonego łososia robię od lat a pierwowzór z którego korzystam nie pochodzi bynajmniej z krajów skandynawskich. Mnie ten przepis, bo uprzedniej degustacji "sprzedał" Rosjanin z Kraju Krasnojarskiego . Dopiero gdy trafiłam na nasze forum przeczytałam o gravad laxOryginalny przepis nie przewiduje wstępnego mrożenia, płat łososia dokładnie myję i usuwam ości , obficie solę ( czasem dodaję minimalnie vegety , nie daję cukru) , układam w naczyniu i trzymam we względnym chłodzie ( choć oryginalnie trzymaja w temp. pokojowej) , po ok 10 godz. zlewam wydzielony płyn, znowu solę, po kolejnych 8godz dokładnie zmywam sól zimna bieżącą wodą , bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję koperkiem i do lodówki , po dobie można zacząć spożywać. Nie zdarzyło mi się kiedykolwiek by taki łosoś sie zepsuł czy choć trochę wyglądał czy pachniał podejrzanie i spokojnie "wytrzymuje" z 7-10dni . Może po prostu mam szczęście Właśnie dziś wieczorem włożyłam do lodówki świeżo zrobionego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Olga z lekka "alpejskie" to sposoby z tym myciem soleniem etc ... robię podobnego łososia od lat i nigdy nie soliłem na kilka razy nie mówiąc o moczeniu czy zmywaniu Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 roger, robiłam tego łososia zanim dotarły do mnie różne dodatkowe informacje w tej kwestii. Solę dwa razy bo tak robi to ten Rosjanin .Moczenie w tym wypadku oczywiście uważam za zagrożenie ale jeśli nie zmywasz nadmiaru soli to po prostu dawkowanie musi być zdecydowanie bardziej precyzyjne niż u mnie. Nie wiem czy szybkie opłukanie powierzchni płata i bardzo dokładne "wysuszenie" ręcznikami potęguje zagrożenie bakteriologiczne ale ponieważ generalnie ze spożywaniem surowych wyrobów trzeba uważać więc nie zamierzam forsować swego przepisu choć tak jak pisałam nigdy przez te wszystkie lata nie zdarzyły mi się żadne "wpadki" z tym wyrobem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej . A tak wygląda z "dokładką" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda z "dokładką" .Serca nie masz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej Tak się przyjrzałem i stwierdzam, że nie dla mnie takie frykasy.... , a po takim śniadanku paliwa wystarczyło by na godzinę... To tak dla wyrównania biegunów ..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej . A tak wygląda z "dokładką" . Oj chętnie zjadłbym takie śniadanko !!!! Pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Tak się przyjrzałem i stwierdzam, że nie dla mnie takie frykasy.... , a po takim śniadanku paliwa wystarczyło by na godzinę... Oj Pisu to Ty słabosilny jesteś jak tylko na godzinkę Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ? Pawle i Bazylu, fajnie że wam się podoba, Pisu, przecież zawsze możesz wziąć dokładkę i "paliwa" starczy na dłużej Przecież np. Szynki Westfalskiej, też nie zjadasz na kilogramy ? Ważne żeby smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ? Nie musisz powtarzać wystarczy się troszkę cofnąć :-) I chyba się skuszę, no to fakt że u nas o rybkę troszkę łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisuWedług Twojego również do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów sverige2, sklep Ikei nam pod nosem, a wiesz gdzie wyląduje ten "cieniutki nożyk", jak mi się nie uda kolejny łosoś?Na pewno nie w Twoich plecach już mam ciarki w krzyżu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-420091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 http://www.smakizycia.pl/strefa/kuchnia-62/gravlax-dla-krola-4079/ http://www.smakizycia.pl/upload/86d64a5734ad83ae2a1548d74ce98c4c_normal.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Smaczmoci... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Gen, no i co się dzieje z Twoim Gravlaxem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Brak czasu, nadmiar produktów w lodówce, czekam aż trafię na "dzikiego" i aż wyrośnie świeży koperek na działce :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 29 Maja 2015 Przedwczoraj zadymiłem serki na śniadanko. Jeszcze sporo muszę dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 29 Maja 2015 Robiłeś oscypki z czosnkiem niedźwiedzim? I jak One w smaku? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 29 Maja 2015 Jeszcze sporo muszę dopracować. powtórkę zrób w pierwszy weekend września .... i zabierz próbki na "Gąsiorowo sekond edyszyn" Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.