Skocz do zawartości

Gena wyroby domowe


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 163
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Koniak to już tylko taki ponadobowiązkowy "gadżet", który lepiej spożywać przed konsumpcją jako samodzielny i osobny "napój" :D .


Poza tym Gen, Ty przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisu na ten "specjał" :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419361
Udostępnij na innych stronach

Poza tym do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów, wtedy rybka się nie rozłazi i nie strzępi, a plasterki są równiutkie i wyglądają apetyczneie. http://allegro.pl/ikea-gynnsam-noz-do-filetow-27-cm-i5253670063.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419362
Udostępnij na innych stronach

Solonego łososia robię od lat a pierwowzór z którego korzystam nie pochodzi bynajmniej z krajów skandynawskich.  Mnie ten przepis, bo uprzedniej degustacji "sprzedał" Rosjanin z Kraju Krasnojarskiego . Dopiero gdy trafiłam na nasze forum przeczytałam o gravad lax

Oryginalny przepis nie przewiduje wstępnego mrożenia,  płat łososia dokładnie myję  i usuwam ości , obficie solę ( czasem dodaję minimalnie vegety  :blush: ,  nie daję cukru) , układam w naczyniu i trzymam we względnym chłodzie ( choć oryginalnie trzymaja w temp. pokojowej)   , po ok 10 godz. zlewam wydzielony płyn, znowu solę, po kolejnych 8godz dokładnie zmywam sól  zimna bieżącą wodą , bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, posypuję koperkiem i do lodówki , po dobie można zacząć spożywać. Nie zdarzyło mi się kiedykolwiek by taki  łosoś sie zepsuł czy choć trochę wyglądał czy pachniał podejrzanie  i spokojnie "wytrzymuje" z 7-10dni . Może po prostu mam szczęście :rolleyes:

Właśnie dziś wieczorem włożyłam  do  lodówki  świeżo zrobionego :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419485
Udostępnij na innych stronach

Olga z lekka "alpejskie" to sposoby z tym myciem soleniem etc ... robię podobnego łososia od lat i nigdy nie soliłem na kilka razy nie mówiąc o moczeniu czy zmywaniu :(

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419488
Udostępnij na innych stronach

roger, robiłam tego łososia zanim dotarły do mnie różne dodatkowe informacje w tej kwestii. Solę dwa razy bo tak robi to ten Rosjanin :rolleyes: .

Moczenie  w tym wypadku oczywiście uważam za zagrożenie ale jeśli nie zmywasz nadmiaru soli to po prostu dawkowanie musi być zdecydowanie  bardziej  precyzyjne niż  u mnie. Nie wiem czy szybkie opłukanie powierzchni płata  i bardzo dokładne "wysuszenie" ręcznikami potęguje zagrożenie bakteriologiczne  ale ponieważ generalnie ze spożywaniem  surowych wyrobów trzeba uważać więc  nie zamierzam forsować swego przepisu choć tak jak pisałam nigdy przez te wszystkie lata nie zdarzyły mi się żadne "wpadki" z tym wyrobem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419490
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej :D .

 

 


A tak wygląda z "dokładką" :) .

 

 

post-49725-0-79035400-1428914561_thumb.jpg

post-49725-0-37991500-1428915652_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419733
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda z "dokładką" :) .

Serca nie masz.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419738
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej

 

Tak się przyjrzałem i stwierdzam, że nie dla mnie takie frykasy.... , a po takim śniadanku paliwa wystarczyło by na godzinę...  To tak dla wyrównania biegunów .....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419866
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda moje dzisiejsze śniadanko z "Gravad Lax i Hovmästarås" w roli głównej :D .

 

 

A tak wygląda z "dokładką" :) .

 

Oj chętnie zjadłbym takie śniadanko !!!! Pozazdrościć  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419868
Udostępnij na innych stronach

Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ?  Pawle i Bazylu, fajnie że wam się podoba, Pisu, przecież zawsze możesz wziąć dokładkę i "paliwa" starczy na dłużej :D Przecież np. Szynki Westfalskiej, też nie zjadasz na kilogramy :D ? Ważne żeby smakowało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419878
Udostępnij na innych stronach

Kwlj, recepturę masz podaną, jeśli chcesz to powtórzę, trzy dni i masz gotowe. W twoich stronach nie tak trudno chyba o dobrą rybkę ?  

 

Nie musisz powtarzać wystarczy się troszkę cofnąć :-) I chyba się skuszę, no to fakt że u nas o rybkę troszkę łatwiej. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-419908
Udostępnij na innych stronach

przyrządzałeś "grvad laxa" wg. przepisu który był swobodnie i dowolnie zmodyfikowaną interpretacją przepisu

Według Twojego również :)

 

do krojenia "gravad laxa" powinno się używać cieniutkiego noża do filetów

 

post-66927-0-98547600-1429082835_thumb.jpg

sverige2, sklep Ikei nam pod nosem, a wiesz gdzie wyląduje ten "cieniutki nożyk", jak mi się nie uda kolejny łosoś?

Na pewno nie w Twoich plecach :D już mam ciarki w krzyżu :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-420091
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

http://www.smakizycia.pl/strefa/kuchnia-62/gravlax-dla-krola-4079/

 

http://www.smakizycia.pl/upload/86d64a5734ad83ae2a1548d74ce98c4c_normal.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-421921
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Robiłeś oscypki z czosnkiem niedźwiedzim? I jak One w smaku?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427835
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze sporo muszę dopracować.

 

powtórkę zrób w pierwszy weekend września .... i zabierz próbki na "Gąsiorowo sekond edyszyn" :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427837
Udostępnij na innych stronach

 

 

powtórkę zrób w pierwszy weekend września .... i zabierz próbki na "Gąsiorowo sekond edyszyn"
 

 

Dobrze piszesz Marku...  :)  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427875
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłeś oscypki z czosnkiem niedźwiedzim? I jak One w smaku?

Przy Twoich wyrobach to nawet serkami tego nazwać nie można.

Dopiero zaczynam - do optymalnego smaku i konsystencji jeszcze bardzo daleko.

 

Dla prób i urozmaicenia zrobiłem cztery z czosnkiem niedźwiedzim i dwa z czarnuszką. Czarnuszki jeszcze nie próbowałem.

Czosnku sypnąłem tak z ręki, ale trochę za mało. Jego smak ledwo się przebija, dobry, następnym razem dam więcej. Chwilowo nad wszystkim dominuje zapach i smak wędzenia.

Nie mogę skończyć dymić w odpowiednim czasie, bo ciągle wydaje mi się, że będzie za mało. Muszą kilka dni odleżeć, to się "wywietrzą". :)

Tak samo mam z wędzeniem mięs. Prawie za każdym razem po parzeniu wyroby wychodzą za ciemne.

Ale próbuję :) Do września może coś tam mi wyjdzie z tymi serkami. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427880
Udostępnij na innych stronach

Piotr 2-2,5 godziny wędzenia serków to jest max (patrzę na kolor). Oczywiście wcześniej serki muszą obciekać - to też jest indywidualna sprawa czy je wieszasz na słońcu i w przewiewnym miejscu (wtedy wystarczy i godzina) czy zacienionym i bezwietrznym (i 2 godziny może być mało).

Korbacze wędzenie 1h wystarczy (obsuszanie w słońcu i wietrze 30minut i to trzeba sprawdzać ręką aby nie uschły na twardy sznurek).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-427975
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

      Moje wykonanie serka a’la koryciński.

Nie ustrzegłem się błędów, ale dopiero raczkuję  :).

 

Wykorzystałem 5 litrów mleka sklepowego –„ Wiejskie Piątnicy 3,2%”

post-66927-0-65789400-1441452011_thumb.jpg

Dodałem chlorek wapnia, ilość wg zaleceń na opakowaniu.

Mleko podgrzałem powoli do temp 36°C co jakiś czas mieszając.

Rozpuściłem 10 kropel podpuszczki w przegotowanej letniej wodzie i dodałem do mleka, dodałem również  100 ml kefiru z Biedrony.

 Mieszałem około 1 min.

Podpuszczka naturalna od „Serowara” o mocy 1:18000.

(W instrukcji 10 – 20 kropli na 10 litrów mleka)

Po pół godzinie sprawdzam skrzep, a tam nic. Po godzinie, dalej nie widać żadnych oznak krzepnięcia. Dolałem kolejne rozpuszczone 10 kropelek podpuszczki.

Już nawet nie wiem kiedy,  chyba po kolejnej pól godzinie powstał skrzep, ale jakiś taki marny. Na pewno nie taki, jak powinien być.

Czekałem jeszcze kolejne pół godziny, nic się nie zmieniło, więc pociąłem skrzep.

Pocięty skrzep opadł.

post-66927-0-46331600-1441452064_thumb.jpg

Nie dolewałem ciepłej wody, jak to opisują niektórzy koledzy, tylko po prostu wybrałem skrzep do formy (durszlaka).

W trakcie przekładania dodałem suszonego czosnku niedźwiedziego.

 

 Z serwatki zrobiłem ricottę. Z tym już nie było problemu.

 

Po 24 godz. przed soleniem zważyłem otrzymany ser. Ważył 786g. Ricotta  172g. 

Soliłem z ręki po 10g. soli niejodowanej na stronę.

 

Dodam, że wcześniej zgodnie ze wskazówkami na forum zrobiłem próbę podpuszczki, ale wyniki wyszły całkiem bzdurne, więc je „olałem” zakładając, 

że to wina tego, że nie miałem próbówki tylko wykorzystałem kieliszek do koniaku i dodatkowo coś tam pomyliłem z ilością i jednostkami.

 

Po tygodniu leżakowania od nasolenia, został napoczęty w celach sprawdzająco/oceniająco/konsumpcyjnych.  

post-66927-0-14278400-1441452108_thumb.jpg

Wnioski:

Z mleka kupnego da radę zrobić ser.

W smaku dobry, ale nic specjalnego.  (Oczekiwałem czegoś więcej).

Czosnek niedźwiedzi  prawie nie wyczuwalny – trzeba dawać dużo więcej.

Muszę dokładniej przeprowadzać próbę podpuszczki.

Na przyszłość jednak znaleźć źródło, gdzie będzie można nabyć mleko „prosto od krowy”.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10537-gena-wyroby-domowe/page/6/#findComment-443195
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.